Güvenli Yeşil Bina Sertifikası beyana değil muayeneye dayalı sistem

TSE'nin hazırladığı sertifika programıyla binaların depreme dayanıklılığı da çevreye uyumluluğu da denetleniyor. TSE yetkilileri 'Olası bir depremden en az zararla çıkabilmek için alınan pasif önlemler bu belgelendirme faaliyeti kapsamında' dedi

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yetkilileri geliştirilen “Güvenli-Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi”nin amacının, ülke koşullarına uygun bir sistemin uygulanmasını sağlamak olduğunu bildirdi. Bu sistemde enerji verimliliğinin büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden yetkililer, güvenliğin de üzerinde durulan bir konu olduğunu vurguladı.

Güvenli-Yeşil Bina belgelendirme kriterleri hazırlanırken akademisyenlerden oluşan sekiz komite kurulduğunu ifade eden yetkililer bu komiteleri şöyle sıraladı:

1. Enerji verimliliği Komitesi

2. Radyasyon Komitesi

3. Deprem güvenliği Komitesi

4. Yangın güvenliği Komitesi

5. VOC (uçucu Organik Bileşikler) Komitesi

6. Elektromanyetik kirlilik Komitesi

7. Akustik ve Günışığından Yararlanma Komitesi

8. İklimlendirme ve Havalandırma Komitesi

Komitelerin 12 Rehber Doküman yani kriter hazırladığını, faaliyetinin Ekim 2014'te başladığını belirten yetkililer şu bilgileri verdi: “Güvenli-Yeşil Bina başlangıç tasarımı, alan seçimi, yaşamsal alan tasarımı, malzeme ve kaynak kullanımı, sağlık, güvenlik ve konfor, suyun etkin kullanımı, enerji verimliliği, işletme yönetimi, ödül puanı (ağaçlandırma) olmak üzere dokuz ana başlık altında değerlendirme yapılmaktadır. Bu dokuz ana başlığın temeli, binanın üretim süreçleri ile kullanım aşamasının çevreye asgari zarar ile tamamlanması ve binanın en başta hedeflenen özelliklerinin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması prensibine dayanmaktadır. Tüm bu başlıkların gerekliliklerini tanımlayan belgelendirme dokümanında binaların Güvenli-Yeşil Bina Belgesi alabilmesi için projelendirme, inşaat ve işletme aşamalarında yerine getirilmesi gereken ölçütlerin açıklanması amaçlanmıştır.”

Aydınlık konuyu dün manşetine taşımıştı. TSE programını hazırlayan ekipten Prof. Dr. Birol Kılkış, bina güvenliğini garantiye alan sertifikanın özellikle deprem bölgelerinde uygulanmasını istiyor.

 Yetkililer bu sistemin en önemli özelliğini şöyle anlattı: “TSE Güvenli-Yeşil Bina Belgesi’ni diğer Yeşil Bina sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerin başında, beyana değil muayene ve deneye dayalı tespitler yapılması gelmektedir. Uçucu organik bileşikler, radyoaktivite, elektromanyetik kirlilik muayene ve deney ile tayin edilen özelliklerin başında gelmektedir. Ayrıca olası bir depremden en az zararla çıkabilmek için alınan pasif önlemler de bu belgelendirme faaliyet kapsamında değerlendirilmektedir. Dünyada önde gelen yeşil bina derecelendirme kuruluşları da sistemlerini zamanla bu seviyeye taşımak için adımlar atmaktadırlar. TSE Güvenli-Yeşil Bina belgelendirme sisteminin enerji verimliliğine toplam puan içinde yüzde 40 ağırlık vermesi de dünyada ilk defa gerçekleştirilen bir yaklaşımdır.”

PUANLAMA

Yetkililer, altın, gümüş, bronz ve sertifika olmak üzere toplam 4 çeşit sertifika türü olduğunu açıkladı:

133-168 puan Sertifika

169-212 puan Bronz

213-257 puan Gümüş

258-296 puan Altın

Yetkililer, ödül puanı hariç her ana kriterin alt kriterleri ve bu alt kriterlerinde puanları olduğunu, bu puanlara göre sertifika çeşitlerinin değiştiğini bildirdi.

Sonraki Haber