Güzel Antakya'nın üretken kadınları: Köylü ve çiftçi kadınları 'ortak' yapma kararı aldık
Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, eğitimlerle ve atılımlarla güçlenerek büyüdü. Bugün Türkiye'de kadın kooperatifleri arasında ilk 10'a girdi. Üretimde rol alan köylü ve çiftçi kadınlar aynı zamanda kooperatifin ortağı...
“Ey toprak ana, beni ört, beni sakla, beni koru.” Bu içten yalvarış üzerine Defne organlarının ağırlaştığını, odunlaştığını hisseder. Göğsünü gri bir kabuk kaplar, kokulu saçları yapraklara dönüşür, kolları dallar halinde uzar, körpe ayakları kök olup toprağın derinliklerine dalar, bir defne ağacı oluverir. / Daphne ile Apollon efsanesinden
Güzel Antakya'nın üretken kadınlarının yol hikayesini, Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nesrin Burçdeli anlatıyor:
"Yöre kadınları, 2010'da kendi ürettiklerini pazarlayabilmek için bir araya gelerek bir oluşuma yönelmişler ve 2012'de bir dernek kurmuşlar. 2014'te proje hazırlanarak Belde Başkanlığı'nın yer vermesi ile Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruluyor. Bir kısım kadın dernekte kalıyor, bir kısmı kooperatife katılıyor."
- Bu neden kaynaklandı?
Kooperatifçiliğin ne olduğunu tam olarak anlayamadıklarından ve şüphe ile baktıklarından sanırım.
- Siz nasıl dahil oldunuz?
Kuruluş aşamasında imza atmayı reddetmeleri nedeni ile imza eksikliği ortaya çıkıyor. Ben de bu eksiklik üzerine tesadüfen dahil oluyorum. O süreç inanılmaz sıkıntılı geçti. Bazı kadınlar ertesi yıl kooperatifi terk etti. Ben 2017’de kanser rahatsızlığı geçirdim ve uzaklaşmak zorunda kaldım. Fakat bu dönemde kadınlarla hep iletişim halinde oldum. Geri döndüğümde sayımız altı kişiye düşmüştü, kooperatif borç batağı içindeydi.
- Bu darboğazdan nasıl çıktınız?
2017'de DAP projesini keşfettim ve kolları sıvadım. O dönem, kadınların yaptıklarının bir kısmı, soğuk hava deposu olmadığı için çöpe gidiyordu. Bu projeye başvurarak soğuk hava deposu sahibi olduk. Ticaret İl Müdürümüz "Hatay'da sizden başka kadın kooperatifi yok. Ne yapmamız gerekiyorsa birlikte yapalım" şeklinde konuştu. Yeni katılımcılarla birlikte, 26 kadın geri geldi. Çünkü bu proje onları çok heyecanlandırmıştı.
'İŞLETMENİN FAALİYET ALANI GENİŞLİYOR'
Yavaş yavaş fuarlara katılmaya başladık. Ticaret Bakanlığı Koopdes fonundan yararlandık. Kendi elektriğimizi üretmek adına hazırladığımız proje onaylandı. Türkiye'nin ilk kadın kooperatifi güneş enerjisi panelini biz yaptık. Birçok ile bu projemizi, yararlanmaları için gönderdik. Arızalanan fırınlarımızı İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü desteği ile yeniledik.
- Yöresel ürünler bir bakıma kültür turizmi hizmeti de görüyor. Neler üretiyorsunuz?
Tıbbi, aromatik bitki üretimi, organik zeytin, zeytinyağı, nar ekşisi, baharatlar (dağ kekiği, sumak), pul biber gibi yöresel ürünler ağırlıklı.
KÖYLÜ VE ÇİFTÇİ KADINLARIN KİLİT ROLÜ
Bu ürünlerimizin tanıtımı çok önemliydi. İstanbul'da Antakya Global Lezzetler Günleri’nde, fuarlarda yer aldık. Tadım yaptırdık. Sosyal kooperatifçiliğe önem verdik. 'Güçlü Kadın Güçlü Kooperatif', 'Habitat Kız Kardeşim' ve Ticaret Bakanlığının eğitim projelerinden yararlanarak kooperatifçilik ve liderlik eğitimleri aldık. Bunlar, bizlerin kendine olan güvenini artırdı. Genel Kurulumuzda aldığımız kararla, kooperatife köylü ve çiftçi kadınları 'ortak' yapma kararı aldık.
- Hedef nedir?
Bağımsız bir kooperatif olarak doğduk ve böyle devam edeceğiz. Daha çok çiftçi kadını üye olarak kazanmak, ulusal ve uluslararası tanıtım ve satışı artırmak hedefindeyiz. Patentli markamızı aldık. Bu hafta ilimizde, uluslararası bir pazar olan Expo'da yer alacağız. Bugün Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ülkenin ilk 10 kadın kooperatifi içindeyiz. Düne baktıkça bugün kadınlarımıza bakıp duygulanıyorum, gurur duyuyorum. 9 kadınımız sigortalı, 3 kadınımız excell eğitimi alacak ve muhasebe giriş çıkışlarını kendileri yapacaklar. Eğitim vermek bizim için çok önemli bir hedef. Dijital çağda pazarlama, kayıt tutma işlerinde bunu sağlamak zorundayız. Öğrenim durumu ne olursa olsun her kadın eğitimle bunları aşabilir.
- Piyasadaki büyük üreticiler sizi rakip olarak görüyordur...
Sanmıyorum. Bizim üretimimiz onlarla aynı değil. Bu sebepten fiyat farkı olması da doğal. Onlar ürünü korumaya çalışıyorlar, bizler insan sağlığını...
- Aydınlık Bindallı olarak, Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne bereketli bir yıl diliyoruz...