Haberimiz ses getirdi: Mezar yenileniyor!

Devrimci Vatan Şairi Namık Kemal’in mezarının çöp içinde kalmasını duyurmamızın ardından Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Yüklenici kurumdan gerekli tedbirlerin alınması istendi. Yapılan açıklamayla tadilatın 2 yıl önce başladığı anlaşıldı

Aydınlık’tan Gökhan Büyük'ün Vatan Şairi Namık Kemal’in mezarının da bulunduğu alanın çöplük haline geldiği haberi büyük yankı uyandırdı. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü bir açıklama yaparak restorasyon projesinin revize edileceğini duyurdu.

Çanakkale’nin Bolayır Köyü’nde, Türkleri Rumeli’ye taşıyan komutan olarak bilinen Gazi Süleyman Paşa ve Vatan Şairi Namık Kemal’in mezarının bulunduğu alanın ziyaret edilemez durumda olduğunu Aydınlık duyurdu. Restorasyon çalışmalarının yarıda bırakıldığı alanda moloz parçalarının türbenin etrafında durduğu, mezarlıkta ışıklandırma sistemi ve tuvaletin olmadığının ortaya çıkmasıyla Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Mezar restorasyonunun revize edileceğini duyuruldu. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yapılan açıklamada, Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal Mezarı restorasyonu ihalesinin 13 Eylül 2022'de yapıldığı, 31 Ekim 2022'de de yer teslimiyle işin başlandığı hatırlatıldı.

YARISI BİTMİŞ!

Restorasyon projesi kapsamında olan işlerin yarısının bittiği aktarılan açıklamada Çanakkale Müze Müdürlüğünün bu yılın Ocak ayındaki sondaj ve arşiv çalışması raporu ardından revize restorasyon projesinin istendiğini belirtildi.

Kazı alanının açık şekilde beklediğini aktardığımız haberimize de değinilen açıklamada, kazı çalışmasının elektrik hattı çekmek için açıldığı, aynı malzemeyle tekrardan doldurulacağı ışıklandırma probleminin elektrik projesiyle sonlandırılacağı aktarıldı.

Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü açıklamasına şöyle devam etti: "Mermer kaplama olarak kastedilen Gazi Süleyman Paşa türbesinde 1993 tarihinde yapılan dış cephe mozaik kaplamasıdır. Kurul kararına göre yapıyla aderans sağladığından kaplama sökülmeden korunmasına karar verilmiş ve restorasyon çalışmaları esnasında herhangi müdahale yapılmamıştır. Onaylı restorasyon projesine göre parsel içerisinde tuvalet bulunmamaktadır. Türbe iç cephesi restorasyon projesine göre özgün sıva harcındaki karışıma göre hidrolik kireç bağlayıcılı horasan harcıyla sıvanmış olup kazı sıva sonrasında yapıldığı için kazı üst kotundan zemin kotuna kadar orijinal derzli halinde durmaktadır."

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul kararında istenen revize restorasyon projesinin ilgi firma tarafından hazırlandığı aktarılan açıklamada, türbeyle ilgili ulaşan şikayetler doğrultusunda gerekli tedbirlerin alınmasının yükleniciden istendiği belirtildi.

Sonraki Haber