İstanbul'da hafta sonu gezilecek yerler

İstanbul'da hafta sonu gezilecek yerler arasında 15 yer! Müzeler, kasırlar, saray, tarihi pasaj, tarihi apartmanlar ve tarihi sarnıçlar listede var!

İşte İstanbul'da haftasonu gezilecek kapsamında derlediğimiz 15 yer: 1. Galataport, 2. Salt Galata, 3. Salt Beyoğlu, 4. Resim Müzesi, 5. Ihlamur Kasrı, 6. Küçüksu Kasrı, 7. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 8. Beylerbeyi Sarayı, 9. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, 10. Galata Mevlevihanesi Müzesi, 11. Mısır Apartmanı, 12. Çiçek Pasajı, 13. Şerefiye Sarnıcı, 14. Aynalıkavak Kasrı, 15. Masumiyet Müzesi.

Galata Port

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Galataport, İstanbul Karaköy'de kısmen tamamlanmış bir kruvaziyer limanı ve karma kullanımlı tesistir. İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasında, Haliç ile birleştiği noktada yer almaktadır. Tesis, Boğaz kenarında 1.2 km’ye sahip sahil şeridinde yer alır, bünyesinde, otel, kafe, restoran, butik mağazaları, ofisleri ve iki sanat müzesi bulundurmaktadır.

Salt Galata

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Bankalar Caddesi üzerindeki 11-13 numaralı ikiz binanın bir tarafı Salt Galata binasıdır. Salt Galata'da Osmanlı Bankası Müzesi dijital istasyonları, SALT Araştırma, sergi mekanları, Robinson Crusoe 389 Kitabevi yer alır. İstanbul'da hafta sonu gezilecek yerler içerisindedir.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Mimar Alexandre Vallaury tarafından tasarlanıp 27 Mayıs 1892'de hizmete açılan yapının Haliç cephesi hareketli, oryantalist tarzda iken ön cephesi neoklasik üslupta ve neo-Rönesans heykel ve süslemelerle tasarlanmıştır. Yeniden işlevlendirme projesi, Mimarlar Tasarım/Han Tümertekin tarafından gerçekleştirilen bina 22 Kasım 2011'de Salt Galata adıyla hizmete girmiştir.

 

Salt Beyoğlu

İstiklal Caddesi üzerindeki SALT Beyoğlu'nda sergi mekanları ile gösterim, konuşma, atölye ve performans programların yer aldığı Açık Sinema; Mutfak mekânı ve Kış Bahçesi ile Robinson Crusoe 389 Kitabevi yer alır.

1876 tarihli ikinci sınıf tarihi eser olan Siniossoglou Apartmanı isimli yapının yeniden işlevlendirme projesi, 2011 yılında Mimarlar Tasarım/Han Tümertekin tarafından gerçekleştirilmiş ve 9 Nisan 2011'de SALT Beyoğlu adıyla hizmete girmiştir. Salt Beyoğlu hafta sonu gezilecek yerler arasındadır.

Resim Müzesi

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Millî Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı bir müzedir.

Müzede 19. yüzyıl Osmanlı padişahlarının yaptırdığı, satın aldığı resimlerden oluşan bir koleksiyon tematik bir düzende sergilenir. 30 salondan oluşan müzede, Millî Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı saraylarda bulunan resimlerin yanı sıra Milli Saraylar’a bağlı olmayan Topkapı Sarayı'ndan ödünç alınan resimler yer almaktadır.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

1856 yılında inşa edilen binada 1937-2010 yılları arasında içinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi hizmet vermiştir. 2010-2014 arasındaki restorasyon sürecinin sonunda bina Milli Saraylar Resim Müzesi'ne dönüştürülmüş; İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ise Fındıklı’da Antrepo 5'te inşa edilmekte olan yeni müze binasına taşınmıştır.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Denizcilik sanatı üzerine yoğunlaşan ünlü Rus romantik ressam İvan Ayvazovski'nin eserlerini görmek mümkündür. Hatta eserleri için ayrı bir salon oluşturulmuştur.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Resim Müzesi'nin koleksiyonunda Konstantin Kapıdağlı, Rupen Manas, Stanislaw Chlebowski, Fausto Zonaro, Eugene Fromentin, Pierre Desire Guillemet, Stefano Ussi, Felix-Auguste Clement, Şeker Ahmed Paşa, Osman Hamdi Bey, Şevket Dağ ve Abdülmecid Efendi gibi ressamların eserleri de bulunuyor. Müze kartı geçerlidir.

Ihlamur Kasrı

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Mesiresi'ndeki kasırdır. Buraya Abdülmecit (1839-1861) tarafından Nigoğos Balyan'a “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasır yaptırılmıştır. Bunlardan Merasim Köşkü, asıl Ihlamur Kasrı'dır. Yüksek bir subasman üzerine tek kattan oluşan dikdörtgen planlı köşk, kesme taştan inşa edilmiştir. Temmuz ayına doğru açan ıhlamur ağacı ile yanındaki gölette yüzen kazların verdiği görüntü görülmeye değerdir. Müze kartı sahiplerine ücretsizdir.

Küçüksu Kasrı

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Görenlerin İstanbul'un en güzel yerlerinden biri olarak kabul ettiği Küçüksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Üsküdar ile Beykoz arasında, Beykoz'a bağlı bir tarihi güzelliktir. Müze kartı sahiplerine ücretsizdir.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Küçüksu Kasrı hakkında detaylı bilgi için oluşturduğumuz galeriye tıklayabilirsiniz: İstanbul'un en güzel yerlerinden biri: Küçüksu Kasrı

 

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir.

Abbasi, Selçuklu, Memlük, ve Osmanlı döneminin az bulunur örneklerini sergileyen müzedeki eserler, İslam dünyasının farklı köşelerinden toplanmış. Müze, dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip olmasıyla tanınıyor. Halılar arasındaki şaheser parçalarsa 13. yüzyıla ait Selçuklu örnekleri. Büyük salonların bulunduğu geniş camekanlı kısımda olağanüstü zengin Türk halıları koleksiyonu yer alıyor. İstanbul'da hafta sonu gezilecek yerler içerisindedir. 

Müze; halı koleksiyonlarının yanı sıra nadir sanat eserleri olan el yazmalarıyla da öne çıkıyor. Cam eşyalar, taş ve pişmiş toprak eserlerle metal ve seramik objeler de sergilenen diğer kıymetli parçalar. Halı bölümünün alt katı da, son birkaç yüzyılın Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrılmış. Müze kartı sahiplerine ücretsizdir.

Beylerbeyi Sarayı

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar'da bulunan yazlık Osmanlı sarayı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, bir saray ile kendisine bağlı çeşitli yapı ve köşklerden oluşan bir saray kompleksidir. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

Beylerbeyi Sarayı bir saray kompleksi olup geniş bir bahçenin içinde asıl saray (yazlık saray) ile birlikte Mermer Köşk, Sarı Köşk, Ahır Köşkü ve iki küçük deniz köşkünden oluşur.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Beylerbeyi Sarayı, Rönesans, Barok ve doğu-batı üslubunun kaynaştırılması ile yapılmıştır. Deniz kenarındaki rıhtım üzerinde inşa edilen saray kâgir bir yapı olup yüksek bir bodrumun üzerine yapılmış 2 katlı bir yapıdır. Saray; Harem (kuzey bölümü) ve Mabeyn-i Hümayun (güney bölümü) dairelerinden oluşup; üç giriş, altı büyük salon 24 oda 1 hamam ve 1 banyo içermektedir. Saray dikdörtgen bir yapıdadır. Sarayın çatısı bütün cepheleri dolaşan bir korkuluk ile gizlenmiştir. Dış görünüşü zemin katla üst katı birbirinden ayıran kuvvetle belirtilmiş bir silme ile ayrılmıştır. Sarayın deniz ve yan cephelerinin orta bölümleri dışarıya doğru taşan üç bölüm halinde düzenlenmiştir. Yapının pencereleri dikdörtgen şeklinde olup kemerlerle süslenmiştir. Pencerelerin ve duvar köşelerinin arasında tek ve çift sütunlar bulunmaktadır. Birinci kat tamamen mermerle, ikinci kat ise mermer benzeri taşlarla döşenmiştir.

Müze kartı sahiplerine ücretsizdir

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nındaki Arasta çarşısında yer alan mozaik müzesidir. Müze binası, üzerine Sultanahmet Camii Çarşısı'nın yapıldığı Büyük Saray'ın (Bukoleon Sarayı), tabanı mozaiklerle kaplanmış olan peristil (ortası açık sütunlu avlu) bölümünün kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Peristilin diğer bölümlerine ait mozaikler de bulundukları yerden müze binasına getirilmiştir.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, 1953 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne bağlı olarak açıldı, 1979 yılında Ayasofya Müzesi'ne bağlandı. 1982'de Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Avusturya Bilimler Akademisi arasında yapılan bir anlaşmayla gerçekleşen son restorasyonun 1987'de bitmesiyle, müze bugünkü halini aldı.

1872 m2'yi bulan yüzey alanıyla bu mozaik, geç antik çağdan bugüne ulaşabilen en büyük ve çeşitli peyzaj betimlemelerinden biridir.

Müze kartı geçerlidir.

Galata Mevlevihanesi Müzesi

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Galata Mevlevihanesi veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan eski bir mevlevihane. Günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak faaliyet göstermektedir. Müze kartı geçerlidir.

Mısır Apartmanı

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Mısır Apartmanı, Beyoğlu'nda bulunan tarihî bir apartmandır. Galatasaray semtinde, İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alır ve 303-305 kapı numarasına sahiptir. İstanbul'un en büyük kiliselerinden Sent Antuan Katolik Kilisesi'yle komşudur. 1910 yılında, yıkılan Trocadero Tiyatrosu'nun yerine, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırılmıştır.

fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın

Mısır Apartmanı, İstanbul'un ilk betonarme yapılarından bir tanesidir. Zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı Art Nouveau tarzını yansıtır. Osmanlı devlet adamı, Mısır eyaleti yöneticilerinden Abbas Halim Paşa tarafından Ermeni asıllı mimar Hovsep Aznavuryan'a yaptırılmıştır.

Çiçek Pasajı


İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasajdır Çiçek Pasajı. Hem İstiklal Caddesi'ne hem de Tiyatro Sokağı'na açıldığı için pasaj niteliğinde olan yapı 24 dükkân, 18 lüks daireden oluşuyordu. Maison Parret ve Vallaury'nin pastanesi, Nakumara'nın Japon mağazası, Dulas'ın Natürel çiçekçisi, Schumacher'in hamur işleriyle ünlü fırını, Yorgo'nun meyhanesi, Keserciyan'ın terzihanesi, Acemyan'ın tütüncü dükkânı, Hristo'nun kafesi... pasajın ilk 30 yılı içerisinde faaliyete geçen önemli dükkânlarından sayılabilir.

Beyoğlu'nda bulunan diğer pasajları da görmek isterseniz tıklayınız: Beyoğlu'nda gezersin, pasajları süzersin... İşte Beyoğlu'nun gezilecek pasajları!

Şerefiye Sarnıcı


Su depolayabilme amacı ile yapımına başlanan sarnıç, 15 yıllık bir çalışma sonrasında yani 443 yılında tamamlanabilmiştir. Şerefiye Sarnıcı, üç boyutlu eserlerin sergileneceği bir sanat galerisi haline getirildi. Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından yaptırılmıştır. Müze kartı geçerli değildir.

Aynalıkavak Kasrı

Osmanlı Devleti’nin İstanbul’daki dördüncü büyük sarayı olan Tersane Sarayı, diğer adı ile Aynalıkavak Sahil Sarayı’ndan günümüze ulaşabilen tek yapı, Aynalıkavak Kasrı’dır.

Okmeydanı yamaçlarından Haliç kıyılarına doğru uzanan alan, tarihî kaynaklara göre Bizans döneminde imparatorlara ait bir gezinti ve dinlenme yeridir. Fatih Sultan Mehmed’in (1444-1481) İstanbul’u fethinden sonra, Osmanlı sultanlarının da ilgisini çeken bu büyük koruluk, bölgede kurulan Osmanlı tersanesinden dolayı, bahçeleriyle birlikte “Tersane Hasbahçesi” adıyla anılmıştır. Müze kartı geçerlidir.

Masumiyet Müzesi


Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü almıştır.

Sonraki Haber