Hafter'in oğlu Türkiye'de

Libyalı general Halife Hafter'in oğlu Saddam Hafter, İstanbul’da hem Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler hem de Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’nin İçişleri Bakanı İmad Trablusi ile görüştü

Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan general Halife Hafter'in Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten oğlu Saddam Hafter, Türkiye'ye geldi.

İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nı ziyaret eden Saddam Hafter, burada temaslarda bulundu.

Geçen günlerde babası tarafından korgeneralliğe terfi ettirilen Saddam Hafter, fuarda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir araya geldi.

Daha sonra stantları gezen Hafter, Türk savunma sanayisi ürünlerini inceledi.

Ancak fuarda oldukça ilginç de bir poz verildi. Libya’da Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’nin İçişleri Bakanı İmad Trablusi, açılış töreninde Saddam Hafter’in yanına oturdu ve ikili, samimi bir şekilde sohbet ederken görüntülendi.

Uzmanlar, iki rakibi bir araya getirme konusunda Türkiye’nin nadir adımlardan birine imza attığını belirtiyor.

İmad Trablusi (solda)

HAFTER CEPHESİYLE TEMAS ARTIYOR

Hafter cephesi ile Türkiye arasındaki temasların son dönemde sıklaşması dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen temmuz ayında yaptığı açıklamada, Libya'nın doğusuyla da ilişkileri olduğunu doğrulamış, Libya'nın nasıl birleştirilebileceğine dair Mısır, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan görüşmelere atıfta bulunmuştu.

“Biz bağımsız, egemen bir Libya devletinin tekrar hayata geçmesini arzuluyoruz. Bu noktada batıyla zaten ilişkilerimiz var, doğuyla da ilişkilerimizi ilerletiyoruz.” diyen Fidan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Doğuda Meclis Başkanı Sayın Akile Salih birkaç defa ülkemize geldiler. Sayın Hafter ile temasımız var, oğullarıyla görüşüyoruz, doğuda Başkonsolosluğumuzu açtık şu anda, hizmete geçiriyoruz. Yani her türlü ilişki devam ediyor, ama biz bu ilişkimizi, doğuyla batıyı bir araya getirmede nasıl kullanabiliriz şu anda ona bakıyoruz.

"Sadece Türkiye olarak değil açıkçası Libya’da başta Mısır olmak üzere, biliyorsunuz Mısır’ın Libya ile büyük bir sınırı var, bu sınırda Mısır’ın haklı olarak bir sınır güvenliği problemi var, algısı var yani onun giderilmesi gerekiyor. Dolayısıyla Mısır’ın bir ilgisi var. Nasıl bizim Suriye ile sınırımız var, Suriye’den kaynaklı tehdit algılarımız var, Mısır’ın da olabiliyor, biz bunu anlıyoruz.”

BELKASIM DA TÜRKİYE’YE GELMİŞTİ

Halife Hafter’in oğullarından bir diğeri olan ve Libya Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Fonu’nun başındaki isim Belkasım Hafter de geçen nisan ayında Bingazi’de Türk şirketleriyle masaya oturarak bölgede yeni projelerin hayata geçirilmesi için sözleşmeler imzalamıştı.

Bu projeler arasında Bingazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin bakımı ve tamamlanması, kanalizasyon arıtma tesislerinin bakımı ve geliştirilmesi ile kirlilikten arındırılmış temiz su hedefinin bir parçası olarak 23 Temmuz Gölü’nün bakımı ve temizliği vardı.

Bu gelişmeden üç ay sonra Belkasım, temmuz ayında Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmüştü. Görüşmeye ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, Türkiye’nin Libya’da yeniden birliği sağlamaya yönelik bazı girişimleri olduğu bildirilmişti.

Sonraki Haber