Rusya kahramanını uğurladı

Darya Dugina, dün Moskova’da yapılan cenaze töreniyle uğurlandı. Törende Putin’in emriyle verilen cesaret nişanı, babası Aleksandr Dugin’e takdim edildi. Dugin, yaptığı konuşmada kızının hayatını Rusya’nın zaferine adadığını vurguladı.

Aleksandr Dugin, kızı Darya Dugina'nın tabutu başında.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ise ‘Suikasti planlayanlara ve yapanlara merhamet yok.’ dedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da, hain bir suikast sonucu hayatını kaybeden Rus siyaset bilimci ve gazeteci Darya Dugina son yolculuğuna uğurlandı. Moskova'daki Ostankino Televizyon Merkezinde düzenlenen cenaze törenine, Dugina'nın babası Aleksandr Dugin ve yakınlarının yanı sıra siyasi parti liderleri, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Dugina’yı 11 yaşından beri tanıyan Dr. Mehmet Perinçek de katılımcılar arasındaydı. Aleksandr Dugin’in bir konuşma yaptığı merasimde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararıyla Darya Dugina'ya ölümü sonrasında verilen ‘cesaret nişanı’ ailesine takdim edildi.

RUSYA HAİN SUİKASTA KARŞI KENETLENDİ

Rusya’nın en parlak genç aydınlarından Darya Dugina, cumartesi akşamı, babası Aleksandr Dugin’le birlikte katıldıkları “Gelenek” festivalinden şehre dönerken, aracının altına konulan uzaktan kumandalı bir bomba düzeneğiyle öldürüldü. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), önceki gün Dugina’nın katil zanlısının görüntülerini yayınlamış ve Ukrayna gizli servisiyle bağlantısına işaret etmişti. Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek ise Dugina cinayetini “Türk-Rus dostluğuna suikast” olarak nitelemişti.

Rusya, millet ve devlet nezdinde şehidine sahip çıktı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin sitesinden yayımlanan taziye mesajında Dugina’nın üstün niteliklerinden övgüyle bahsetti; sorumluların adalet karşısına çıkarılacağını söyledi ve anısının yaşatılacağını vurguladı.

Rus Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Devlet Duması ve Senato yöneticilerine kadar pek çok Rus lider, Darya Dugina’nın şehit edilmesiyle ilgili duygularını ve sorumluların yakalanmasına dair kararlılıklarını dile getiren güçlü mesajlar paylaştı. Sosyal medyada da vatandaşlar Dugina’yı gençliğe nesiller boyu ilham verecek bir kahraman olarak andı.

Maria Zaharova

DUGİN: KIZIM RUSYA İÇİN CANINI FEDA ETTİ

Cenaze töreninde bir konuşma yapan Aleksandr Dugin, kızının Rusya'ya yürekten bağlı olduğunu, korkusuz olduğunu ve kendisini bir “savaşçı” olarak hissettiğini söyledi. Dugin, “Darya, halkımız ve cephede olan Rusya için öldü. Bu cephe uzakta değil, burada, her birimizin içinde.” ifadelerini kullandı. Dugin, Darya’nın zafer için çalışarak yaşatılacağını şu sözlerle vurguladı:

“Öğrendiği ilk kelime, elbette ona biz öğrettik, Rusya’ydı. Yani, devletimiz, halkımız, imparatorluğumuz. Ve eğer onun trajik ölümü, büyüklüğü, dürüstlüğü sizleri etkilediyse, bilin ki tek bir arzusu vardı: ‘Beni anmayın, beni yüceltmeyin. Büyük ülkemiz için savaşın! İnancımızı, Ortodoksluğumuzu koruyun, Rus halkımızı sevin.’ Çünkü o halk için öldü, cephede Rusya için öldü ve bu cephe burada. Her birimizde. Ve ödenmiş olan en büyük bedel ancak en yüksek başarı olan zafer ile haklı görülebilir! Zafer adına yaşadı ve zafer adına öldü. Rus zaferimiz için! Gerçeğimizin, Ortodoksluğumuzun, devletimizin zaferi.”

Dugin, ayrıca “En sonra 'Gelenek' festivalinde konuştuğumuzda, ‘Baba, ben kendimi savaşçı hissediyorum, kahraman hissediyorum. Böyle kalmak istiyorum. Başka bir kader istemiyorum. Kendi halkımla, ülkemle birlikte olmak istiyorum. Işık gücünün yanında olmak istiyorum.’ dedi. En önemlisi de bu.” şeklinde konuştu.

Dugün, önceki gün yaptığı ilk açıklamada da “Kızım Darya Dugina, zafer sunağında canını feda etti.” demişti. En derin acıları yaşasalar da Rusların terör rejimlerinin bu tür saldırıları karşısında yılmayacağını vurgulayan Dugin, “Kalplerimiz sadece intikamdan veya karşılık vermekten fazlasını istiyor. Sadece zaferimize ihtiyacımız var.” demişti.

Sergey Lavrov

RUS DIŞİŞLERİ ‘MERHAMET YOK’ DEDİ

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün konuyla ilgili yaptığı ilk açıklamada “Siyasi analizci ve gazeteci Darya Dugina’nın katledilmesi barbarca bir suçtur. Düzenleyicileri ve uygulayıcılarına hiçbir şekilde merhamet gösterilmeyecektir.” ifadelerini kullandı. FSB’nin olguları toplayıp soruşturmayı ilerlettiğini söyleyen Lavrov, “Umuyorum soruşturma hızla sonuçlanacaktır. Bunun sonuçlarında ortaya çıkan isimlere, yani suikastın azmettiricilerine, planlayıcılarına ve uygulayıcılarına kesinlikle merhamet gösteremeyiz.” dedi. Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova da ABD Dışişleri’nin yayınladığı sözde kınamayı eleştirdi. Dışişleri Sözcüsü Ned Price, önceki gün Dugina suikastıyla ilgili “Bu ister Kiev’de, Buça’da, Harkov’da, Mariupol’de, ister Moskova’da olsun, sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz.” açıklaması yaptı. Böylece açıklamada Rusya’nın Ukrayna’da sivilleri katlettiği imasında bulundu.

Zaharova yaptığı açıklamada “Eğer bir gazetecinin ölümüne dair bile yorum yapamıyorlarsa, Washington’ın uzak yerlerde insan haklarının durumuna dair yargıda bulunmaya ilişkin hiçbir ahlaki hakkı yoktur. Öldürülen kişinin kamusal bir figür olduğunu görmezden geldiler.” şeklinde konuştu.

UKRAYNALI İSTİHBARATÇI EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

Ukrayna Güvenlik Servisi Kirovograd bölgesi sorumlusu Oleksandr Nakonechny'in evinde ölü bulunduğu bildirildi. Yerel basında çıkan haberde, Nakonechny'nin cumartesi gecesi Kropyvnytsky kentindeki evinde bir el silah sesi duyulmasının ardından eşi tarafından ölü bulunduğu belirtildi. Ukrayna Başsavcılığının Nakonechny'nin hayatını kaybettiğini doğruladığı, polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı ifade edildi. Öte yandan yerel politikacı Andriy Lavrus'un Telegram hesabından paylaştığı mesajda, Nakonechny'in intihar ettiğini yazdığı ancak bu iddianın resmi makamlar tarafından doğrulanmadığı aktarıldı. Olayın Darya Dugina suikastından bir gün sonra yaşanması dikkat çekti.

Önceki gün Darya için yakılan mumlar.
Sonraki Haber