Hainan'ın Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık rolünü en iyi şekide yerine getirmesi bekleniyor

Hainan'ın Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık rolünü en iyi şekide yerine getirmesi bekleniyor

Yetkililer ve uzmanlar Pazar günü yapılan açıklamada, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın, daha düşük tarifelerle bölgeler arası ticaret entegrasyonunu artıracağını ve küresel ekonominin toparlanmasını ve uzun vadeli büyümeyi hızlandıracağını söyledi.

Pazar günü Çin’in Hainan eyaletinin Haikou kentinde, bu yılki teması "Dünyanın En Büyük Serbest Ticaret Alanını Ortaklaşa İnşa Etmek" olan üçüncü yıllık Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Medya ve Düşünce Kuruluşu Forumu'nda açıklamalar yapıldı. Forum, Çin Komünist Partisi Hainan İl Komitesi Tanıtım Departmanı, China Daily ve Çin Reform ve Kalkınma Enstitüsü tarafından düzenlendi.

15 Asya-Pasifik ülkesi tarafından Kasım 2020'de imzalanan bu ticaret paktı, 2 Haziran'da tüm üye ülke ekonomileri arasında tam olarak uygulanmaya başlayacak. İmzacılar arasında başta Çin, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore olmak üzere pek çok Asya-Pasifik ülkesi bulunuyor.

Hainan İl Komitesi Daimi Komitesi üyesi ve il Parti komitesi'nin Tanıtım Departmanı başkanı Wang Bin, Hainan'ın coğrafi yakınlığı nedeniyle Çin ile ASEAN ülkeleri arasında kapsamlı stratejik işbirliği için önemli bir merkez olarak hizmet verecek konumda olduğunu söyledi. Ayrıca Hainan, ikili ticareti ve iki yönlü yatırımı teşvik etmek ve Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesin’de ASEAN’a yüksek bir öncelik verileceğini de sözlerine ekledi.

China Daily Genel Yayın Yönetmeni Qu Yingpu, dayanışma ve işbirliğinin belirsizlik ve istikrarsızlıkla mücadeleye yardımcı olmanın ve zorbalık ve sıfır toplamlı oyunlara karşı durmanın en önemli cevabı olduğunu söyledi. Karşılıklı yarar temelinde işbirliğini sürdüren Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın, bölgesel ekonominin istikrarlı bir şekilde toparlanmasını ve büyümesini kolaylaştıracak ve küresel kalkınma ve refaha yeni bir ivme kazandıracağını da sözlerine ekledi.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın bir oyun değiştirici olduğu ve Asya-Pasifik bölgesini küresel ticaret için yeni bir ağırlık merkezi olarak konumlandırarak güncel ekonomik manzarayı dünya çapında değiştireceği düşünülüyor.

Sonraki Haber