Hakan Fidan BM Güvenlik Konseyi kürsüsünde

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında konuşuyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında bir konuşma yapıyor...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Binası'nda Filistin konulu BMGK toplantısında dünyaya seslendi. Bakan Fidan, Gazze'deki savaşın daha da yayılmadan Batı Şeria'ya, Lübnan'a ve diğer noktalara ulaşmadan durdurulması gerektiğini söyledi.

"Uluslararası aktörlerin aslında çok basit bazı adımlarla sonuca yönelik faaliyet almaları gerektiğini felce uğramadan yapmaları gerekiyor. Yapmamız gereken çok net. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararları uygulanmalı. Daimi kalıcı bir ateşkes uygulanmalı. Esir takası gerçekleştirmeli. İsrail Gazze'den çekilmeli, insani yardımın da Filistinlileri hayatta kalmaları için ulaştırılması gerekiyor" diyen Fidan, Netanyahu'nun anlaşma çabalarından kaçtığını ifade etti.

'ÖNGÖRÜLEMEYEN SULARDA SEYREDİYORUZ'

Güvenlik Konseyi'ne birinci güvenliği olan Uluslararası Barış ve Güvenliği Koruma sorumluluğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Netanyahu, kendisine sunulan cezasızlık çerçevesinde bu soykırım tutum ve davranışlarını devam ettirecek. Uluslararası topluluk özellikle de Güvenlik Konseyi, İsrail'in bu konuda durması için bir çağrı yapmadan, bir baskı uygulamadan da sona erdirmeyecek. Güvenlik Konseyi'nin birinci güvenliği olan Uluslararası Barış ve Güvenliği Koruma sorumluluğunu hatırlatmak istiyorum. Konsey halihazırda, İsrail'in bu konudaki kararlarını uygulaması ile ilgili olarak herhangi bir başarıya imza atamadı. Herhangi bir silah ambargosu ya da herhangi bir caydırıcı müeyyide uygulanmadı. Ve Lübnan'daki hedefleri de göze aldığımızda şu anda öngörülemeyen sularda seyrediyoruz" dedi.

"Bütün uluslararası hukuk kuralları, uluslararası insani hukuk aslında ihlal ediliyor. Bombalamanın devam etmesiyle sivil ya da askeri hedefler arasında herhangi bir ayrım gözetilmiyor" diyen Fidan, saldırıları durdurmak için çağrıda bulundu.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

"Sadece ve sadece barış iki devletli bir çözümle gerçekleşebilir." diyen Hakan Fidan, "Netanyahu ve köktendinci ortaklarının siyasi çıkarı bölgenin istikrarını ve uluslararası düzeni tehdit etmemeli. Bu iki devletli çözümün özellikle egemen ve bağımsız, 1967 sınırları içerisinde Doğu Kudüs’ü başkenti olan bir Filistin devletini kurgulaması için desteklemeli. Kalıcı bir barışa doğru destek verelim. Güvenlik konseyine çağrımız budur" dedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seslenen İran Dışişleri Bakanı, 'İsrail tüm bölgeyi tam ölçekli bir savaşa sürüklüyor' dedi

Sonraki Haber