Hakan Fidan'dan dikkat çeken 'Afrika' mesajı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile bir araya geldi. Bakanlar ikili görüşme sonrası düzenledikleri basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Basın toplantısında söz alan Cezayir Dışişleri Bakanı Attaf; 'Zengin bir çalışma programı içerisindeyiz. Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildim. Kendisine devlet başkanımızın mesajını ilettim. Kendisinden değerli analizlerini dinledim.' dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

"Türkiye ile ilişkilerimiz büyük bir atılım içerisinde. 3 yıl içinde önemli mesafeler kat ettik. Bu daha önce gerçekleşmemişti. İlişkilerimiz her zaman ileriye doğru ilerlemektedir. Her iki ülkenin lideri de bize görevler vermekte, bu çerçevede Cezayir Türkiye'nin Afrika'daki ikinci büyük ticaret ortağıdır. 6 milyar dolarlık kardeş Türkiye'nin yatırımlarını görebiliyoruz."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan "İş birliği modelini Afrika'da uygulamayı sürdürüyoruz." dedi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar...

Darbeler silsilesi son yıllarda Afrika'da maalesef görmek istemediğimiz sahnelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bizce bunların iki ana nedeni var. Birincisi Afrika'da özellikle sonradan bağımsızlığını kazanmış ulus devlet olma yolunda adım atan ülkelerin devletleşme ve siyasal sistemlerinin oturması ile ilgili problemler ve buna bağlı sorunlardan dolayı belli krizlerin çıktığını görüyoruz. Özellikle ekonomik kalkınmanın yapılamayışı, alt ve üst yapı sorunlarının çözülemeyişi, terörle mücadele gibi konuların ortaya çıkması devletleşme sürecinin tamamlanmaması, siyasal sistemin oturması ile ilgili konular. İkinci ana neden siyasal krizlerin dış müdahale ve bir takım emperyal güçlerin Afrika ülkeleri ile ilgili olan politikaların da takip ettiği yöntemler, tercih ettiği usuller, kullandığı araçlar. Bunlar zaman zaman yazılıyor. Analizleri yapılıyor. Biz de çok yakından takip ediyoruz. Bu iki ana başlıktan dolayı Afrika'daki siyasal krizler sürekli tetiklenerek devam ediyor.

"TÜRKİYE'NİN SÖMÜRGE NİYETİ OLMADIĞINI GÖRÜYORLAR"

Biz Türkiye olarak son 20 yıldır Afrika açılımı programını sistemli bir şekilde çok boyutlu olarak devam ettirmekteyiz. O gün itibari ile 12 olan büyükelçilik sayımız şu anda 46'ya ulaşmış durumda. İlk önce Büyükelçiliğimizi açıyoruz sonra kültürel faaliyetlerimiz arkasından Türk Hava Yolları, iş adamlarımız, TİKA hepsi bir bütün olarak faaliyetlerini koordineli bir şekilde devam ettiriyorlar. Orada gerek kültürel hayata gerek ekonomik hayata gerekse kamu kapasitesini artırmak konularına yönelik çok boyutlu çalışmalarımız oluyor. Bu türden bir politika uygulamada ülkeler tarafından takdir görüyor. Türkiye'nin bir sömürge ve domine etme niyeti olmadığını görüyorlar. Gönüllü işbirliğine dayalı elimizdeki imkanları onlarla paylaşan ama aynı zamanda bütün taraflar için fırsat üreten bir işbirliği modelini Afrika'da bütün kurumlarımızla başarıyla uygulamaya devam ediyoruz.

Sonraki Haber