Hakkarigücü’nün futbolcu kızları 3: 1. Lig’e çıktığımızda zafer şarkıları söyledik

Tırnaklarıyla kazıya kazıya bu günlere geldi Hakkarigücü. Karşılarında dev bütçeli kulüpler var. Daha büyük zorlukları aşmak için kararlılar, bu kararlılığa devlet ve sponsorlar omuz vermeli

HAKKARİGÜCÜ Spor Kulübü Kadın Futbol takımı kurucusu, eski kaptanı, şimdiki çalıştırıcısı Cemile Timur, 1. Lig’e çıktıkları dönemi anlattı. Yine kısıtlı olanaklarla, ama canla başla çalışarak yükseldikleri günlerde devlet arkalarındaydı.

‘VALİMİZ İLE TAKTİK KONUŞUYORDUK’

Cemile Hoca’dan o günleri dinleyelim: “O zaman da büyük bütçeli bölge takımları vardı karşımızda. Burada mesela Gaziantep milyonlar harcıyor. Biz ise, 150 bin bütçeyle 1. Lig’e yükseldik. Playoffta onlardan ilk maçı aldık. Onlar şampiyonluk marşları söylerken 3-2 yendik. Gaziantep’in sponsoru iş adamı Ali Gözcü’dür. Takımın adı da ALG, kendi isminden geliyor. Biz şehrimizi tanıtmak, kadın futbolunu tanıtmak için 1. Lig’e çıktık. Ulusal basına verilmezse haber vermeyeceğim dedi Vali Cüneyt Orhan Toprak, böylece basında sesimizi duyurduk. 1. Lig’e çıktığımız gün Hakkari sokaklarında marş söyledik. ‘En büyük vali bizim valimiz’ dedik. “Hakkarigücü ruhla, yüreğiyle, disipliniyle sahadadır. O maçın heyecanı, coşkusu bambaşka! O maçta Ali bey, Vali Bey’e ‘Biz 8 gol atacağız’ demiş. Vali Bey soyunma odasına geldi, ‘Maçı alacağız, değil mi?’ dedi. Sahaya çıktık. Maçı 3-2 aldık. Ali bey, bizi küçümsedi diye mahcup oldu, sessiz bir şekilde çekildiler. Akabinde Valimiz büyük bir holding olan Türkerler Holding / VEDAŞ’ın başındaki Kazım Türker’i aradı. ‘Benim çocuklarım burada mücadele veriyor, bu çocuklara sahip çıkalım’ dedi. İlk sene 850 bin TL destek çıkarttı. İki sene boyunca o parayla takımı 1. Lig’de tuttuk. Müthiş bir futbol oynadık, her sene 5’inci sırada kapattık. Takıma hayat verdiler. Playofflara giderken de, Van’da çalışırken de bize destek oldular. Biz maçlardayken tezahürat yapmaları, Vali Bey’in bize taktik vermesi müthişti... Sayın Valimiz maçtan önce telefon açıyordu, taktik konuşuyorduk. Bu sezon bütçemiz tükendi… Karşımızda büyük takımlar var, nasıl edeceğiz bilmiyorum…”

‘YOL YOK GELEMEYİZ DİYE DİLEKÇE VERDİLER’

Cemile, devam ediyor anlatmaya: “Büyük takımlara kafa tutuyoruz. Bizim imkanlarımız çok sınırlı. Yokluktan var ettik takımı. Burada sosyal hayat yok, transfer yapamıyorduk. Uzaklık var. En büyük sebeplerden biri de budur. ‘Biz Hakkari’ye gitmek istemiyoruz, güvenlik yok, yol yok’ diyorlar. Gelmek istemediler. Bu sene pandemiden dolayı maçlar oynanmadı. Bir önceki sene, kış zamanıydı, (kulüpler) Hakkari’ye gidemeyiz, aileler çocuklarını göndermiyor diye dilekçe vermişler. Hakkari’de yollar açıktır, bir sıkıntı yoktur, dedim. Biz burada bu çocuklarımızı yetiştiriyoruz! Onların ülkemizin her tarafıyla kaynaşması lazım.”

Bu yıl her zamankinden daha zorlu. Para azaldığı gibi, rekabet arttı. “Zorluklar bu yıl başlıyor” diye iç çekti Cemile Hoca ve anlattı: “Altay, Rize, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzon, Hatay, Karagümrük, Kayseri, Gençlerbirliği 1. Lig’e alındı, takım sayısı 23’e yükseldi. Fenerbahçe’yi almalarının sebebi kadın futbolunun önünü açmak. 2. Lig’deki takımlar rahatsız bundan, yıllardır emek veriyoruz, ama hiçbir varlık göstermeden alındılar, diyorlar. Biz tepki göstermiyoruz, kadın futbolu ilerlesin, diyoruz. Destekliyoruz. Federasyonun bildiği bir şey vardır diyoruz. Bizim derdimiz Hakkarigücü! Bu takımın ligden düşmemesi gerekiyor. Lisanslara, maaşlara bile sadece 2 milyon gidiyor. Bizim 1 milyon lira bütçemiz olsun, takıma maaş da veririm, lisans da çıkarırım. Çok şey istemiyorum. Benim hesabıma para geçmesin! Yeter ki uçak biletlerini biri üstlensin. Biri konaklamayı, biri maaşları... Eğer kulübe güvensizlik varsa böyle çözelim. Küçük parayla da iş yaparız. Yeter ki 1. Lig’den düşmeyelim.”

SON SÖZ

Hakkarigücü’nün futbolcu kızları, Haticeler, Cahideler, Özlemler, Sümeyyeler, Nurseller, Öznurlar, Gülbaharlar, Diyanlar ve gözlerini umutla ablalarının geleceğine dikmiş daha niceleri... Yürekleri ağızlarında yeni sezonu bekliyorlar. Tırnaklarıyla yerleştikleri 1. Lig’de kalacak bütçeyi bulabilecekler mi? Yoksa göz göre göre yokluktan küme mi düşecekler? Kasalarında 70 bin TL, önlerinde zorlu rakipler, zorlu maçlar, seyahatler, antrenmanlar, formalar, ayakkabılar, maaşlar… TFF’nin 15 Kasım’da açıklayacağı statüden çok, ilk maça hangi parayla gideceklerinin tasasındalar. Cumhuriyetin kurumları, iş adamları, STK’lar, kadın erkek eşitliği savunucuları, “Hakkari de bir ilimiz, Hakkarili kızlar da bizim çocuklarımız” diyecek ve el verecek mi? Buyursunlar, alkışlarımız hazır, bekliyoruz.

Sonraki Haber