Hakkari’nin futbolcu kızları: Yılların emeği boşa gitmesin
Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı 13 yıl uğraşıp 1. Lig'e çıktı. Dev bütçeli 23 takım karşısında destek bekleyen futbolcular, 'Sesimizi duyun, küme düşmeyelim.' dedi
HAKKARİ GÜCÜ Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı, 2008 yılında kuruldu, tam dört yıldır da 1. Lig'de. Takımın kurucusu Cemile Timur ve kulüp başkanı Kıymet Beyter’in bu günlerde gözüne uyku girmiyor. Paraları az, destek kısıtlı ama hedefleri büyük! Spor sevgisine vatan millet sevdası eşlik etmiş, Hakkarili kızlara sporla kendi ayakları üstünde durmanın penceresini açmışlar. Dönemin valisi, jandarma komutanı, özel harekat müdürü, devlet yetkilileri omuz vermiş, destekçiler bulunmuş. Yoktan var etmişler takımı, yenilmez olmuşlar bölgede ve 1'inci Lig'e çıkmışlar. Geri dönüş yok artık. Süper Lig'de Hakkari'yi temsil ediyorlar! Hele birinci olsalar, Avrupa'da Türkiye'yi temsil edecekler! O derece önemli bir konumdalar.
Son yıllarda kadın futbolu o kadar cazibeli hale gelmiş ki, bu sezon büyük kulüpler de kadın futbol takımlarını kurmuşlar. Bütçeleri, sahaları, tesisleri, teknik adamları, sosyal hayatları Hakkari'nin mazlum koşullarıyla kıyas kabul etmez! Aralarında Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Altay gibi devlerin olduğu tam 23 takımdan biri olarak maç oynayacak Hakkarigücü! TFF, 15 gün içinde statüleri açıklayacak, programlar belli olacak. Şunun şurasında 15 gün kaldı, Süper Lig'de mücadele başlıyor. Uçak biletleri, konaklamalar, formalar, araçlar, maaşlar... Hepsi para. Oysa Hakkarigücü'nün kasasında hepi topu 70 bin liracık kalmış. Baş sponsorları Vedaş, 'Bizden bu kadar' demiş. Bu kahraman kızlara destek olmak devletin, belediyelerin, iş dünyasının boynunun borcu değil mi?
HAKKARİ’DE HAYAT VAR, DEVAM ETSİN
Cemile ve Kıymet'e mikrofon uzattık. Okumuş, çalışmış, sporcu, kahraman kızlarımız onlar. Cemile Timur, kadın futbol takımının kurucusu ve aynı zamanda teknik sorumlusu, UEFA A Lisans sahibi futbol hakemi. On parmağında on marifet. Spor hayatına atletizm ile başlamış, 7 yıl çalışmış, dereceleri var. Hakkari Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunda bilgisayar bölümü mezunu. Yetmemiş, Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi’nde Spor Yönetimi bölümünü de bitirmiş. Sonra ver elini memleketi Hakkari.
"Futbol maçı yönetirken neden kızlar da futbol oynamasın diye düşündüm. Sekiz kızla kadın futbol takımını kurduk. 1. Lig'e çıkmamız kolay olmadı. Önce bir şampiyonluk almalıydık, aldık. Formamız bile yoktu, erkek formalarıyla oynuyorduk. 3. Lig, sonra 2. Lig derken azim ve istekle, pes etmeden, 5 sene üst üste playofflardan elendiğimiz halde vazgeçmedik. 2017-2018 sezonuna kadar oyuncuydum, takım kaptanıydım. O yıl çalıştırıcı oldum ve adımızı yazdık 1. Lig'e!" diye gururla anlatıyor eserini. "Senelerimizi aldı. 22 senedir karşılıksız bir çaba içindeyim" diyor ve adeta feryat ediyor: "Hakkari’yi futbolda temsil eden tek kulüp statüsüne sahibiz. Kadın takımımızın rakipleri Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Beşiktaş… Hakkari‘de böyle bir takımı çok zor şartlarda buraya kadar getirdikten sonra şimdi küme düşmesi söz konusu. Bu emeklerin yok olması beni çok üzüyor…"
Cemile Timur'un iş dünyasına çağrısı var: "Gerek Hakkarili, gerek ülkemin hayırsever iş adamlarının destek vermelerini rica ediyorum. Şahsım adına bir beklentim yok, hiç de olmadı. Her şey bu gençler için! Hakkari‘de hayat var, bu hayat devam etsin istiyorum. Çok şey değil, sadece işimiz yürüsün! Kimse kulüp hesabına, benim hesabıma para da atmasın, biri konaklama, biri sporcuların maaşları, biri uçak biletlerini karşılasa yeterli!"
Cemile hoca, 15 yıldır binbir zorlukla çocukları çalıştırmış. Takımın başlıca tesisi, kira tuttukları '3 artı 1' tip bir daire. Salonunda bazen antrenman yapıyorlar, diğer zamanlarda kitap okuyor, teorik eğitim alıyorlar. Kimi antrenman zamanında gürültü çok oluyor, üst kattaki komşu kadın isyan ediyor: "Yeterrr!" Sporcu kızlar, çalışmaya ara veriyor...
'2008’DEN BERİ BU ÇİLEYİ ÇEKİYORUZ'
Kıymet Beyter, kulüp başkanı. Beden Eğitimi mezunu, kulüpte 10 yıl futbol oynamış. Görev var, başkan olacaksın demişler, kabul etmiş. "Başkanlık çok daha zor" diyor ve ekliyor: "Futbolu çok seviyorum. Kadının futbol oynaması o zaman bugünkü gibi değildi. Siz kız çocuğusunuz, derlerdi... Biz çok zorluklar aşarak buraya geldik."
Kulübün erkek futbol takımı da var, 2019’da hocalık yapıyor Kıymet hoca. Erkek takımının da kurucusu. Erkek takımı hakkında şunları söylüyor: “Erkek takımı Bölgesel Amatör Ligi’ne geçti, bölgeyi temsil ediyor, ama önceliğim hep kadınlardır. Onlar bizim vazgeçilmezimiz. En üst liginde mücadele ediyoruz. Senede 3-4 defa 22-23 kişi İstanbul’a gidip geliyoruz. Uçağıdır, konaklamasıdır, öğrencilerin gelip gitmesidir… Hepsini biz karşılıyoruz. Maaş da veriyoruz. Son iki sezondur Türkerler Holding bize destek oldu. Bu yıl mücadele daha da zorlu olacak, karşımızda büyük takımlar var. Amacımız kadınların ne kadar güçlü olduğunu göstermek, kendi ayakları üzerinde durduğunu kanıtlamak, başka yollara sapmasını önlemek. Maddi manevi destek bekliyoruz. 2008’den beri bu çileyi çekiyoruz. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Hakkari’yi, kadın futbolunu yaşatalım."
Yarın: Kız çocuğusunuz, gidin bulaşık yıkayın