Hakkari'nin güçlü kadınları CKD'de buluştu
CKD Hakkari Şubesi Cumhuriyet Bayramı'nda kuruldu. Hakkarigücü Kadın Futbol Takımı CKD'ye katıldı. Uyuşturucuya Karşı Anneler Hareketi kampanyası için şehirde seminer düzenleyecek olan kadınlar, 'Hakkari'de kadınların gücünü göstereceğiz.' dedi.
Müjdeli haber, Cumhuriyetimizin 98. Yaşgününde geldi. Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), 29 Ekim’de Hakkari şubesinin kuruluşunu ilan etti. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Sevim Önal üslenmiş, Hakkari’nin bağrından 4 milli futbolcu çıkartan Hakkarigücü Kadın Futbol Takımının Antrenörü Cemile Timur yönetim kuruluna getirilmişti. Hakkari’nin topraklarında yetişmiş sporcular, ev kadınları, avukatlar, esnafların üyelikleriyle bezenmişti, erkekleri hedef almıyordu. İlk mesajları, gençleri uyuşturucu belasından kurtarmak için and içmek oldu. Yıllardır PKK/HDP terörüyle kavrulmuş bu güzelim şehrin CKD’li kadınları “Elimizden ne geliyorsa yapacağız‘ dediler. CKD Hakkâri Şubesi kurulur kurulmaz kolları sıvadı ve Uyuşturucuya Karşı Anneler Hareketini başlattı. Aileleri ve gençleri bilinçlendirmek için seminer düzenleme kararı alındı.
GENÇLERİ UYUŞTURUCU TERÖRÜNE
BIRAKMAYIZ
CKD Hakkâri Şubesi Başkanlığı görevini Sevim Önal üstlendi.
Gazete editörlüğü ve çeşitli derneklerde yöneticilik yapan Önal, Yükseovalı ve üç çocuk annesi Yönetim Kurulunda yer alan diğer isimler ise Hakkarigücü Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı antrenörü Cemile Timur, avukat Figen Önal ile ev hanımları Şirin Selçuk ve Hamide Göler’den oluşuyor. İlk mesajını Aydınlık’a veren Önal, Hakkâri’den bir meşale yaktıklarını belirtti ve şunları söyledi: “Hakkari'de güçlü kadınlar olarak aydınlanma meşalesini ellerimize aldık. Bu meşale Hakkari'de her kadına ışık götürene kadar yanmaya devam edecek. Artık kızlarımız okullara gidiyor, üniversite öğrencisi oluyorlar, hepsi meslek sahibi. Birçoğu da kendi işinin patronu. Devlet desteği alıyorlar, kendi iş yerlerini açıyorlar. Bu örneklerin çoğalması için her zaman görev başındayım. Bölgemizde en önemli sorunlardan birisi uyuşturucu. Gençlerimiz uyuşuyor, uyuşturucu terörüne kurban gidiyor. Bu gençler uyuşturucuya terk edilmemeli, üretime katılmalı, istihdam yaratılmalı. Biz anneler de uyuşturucunun karşısında durmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk bu Cumhuriyeti gençlere emanet etti fakat bu uyuşturucu belası gençliğimizi hedef alıyor. Geleceğimize göz dikiyor. Buradan Hakkarili kadınlar olarak söz veriyoruz. Gençlerimizi uyuşturucuya kurban vermeyeceğiz."
BU İŞE 8 KIZLA BAŞLADIK
CKD Hakkâri Şubesi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Cemile Timur, gencecik yaşına büyük işler sığdırmış. UEFA, A lisans sahibi futbol hakemi, futbol maçları yönetmiş, memleketi Hakkari’de kadın futbol takımı kurmuş. Sporda 11 yıllık mücadelesini anlattı: "Hakkari 3 bin 600 metrelik bir duvar gibi yükselen Sümbül Dağı'nın eteğinde kurulu bir kent. Buranın sadece yüzde ikisi toprak. Geri kalan bölüm dağ ve yayla. Bir gencin bu coğrafyadan çıkıp bir başarı öyküsünün kahramanı olması çok zor. Hele söz konusu bir kız çocuğuysa işler çok daha güçleşiyor. Ben tüm bu olumsuzluklara rağmen içimden gelen spor sevgisiyle hem kendi yoluma devam edip hem de gençlerin bir yerlere gelmesi için mücadele ettim. Eskiden feodal geleneklerin çok yoğun yaşandığı bölgede ‘Bir kız nasıl şort giyer, futbol oynar?‘ diye tepkiler vardı. Azimle, istekle ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştılar. Zamanla aileleri de büyük destek verdi. Töre gereği ve terör baskısı o dönemlerde kız çocuklarının okula bile gönderilmediği Hakkâri'de futbol adeta bir değişim rüzgârı estirdi. Bu işe 8 kız başladık, erkeklerin formalarını giyerek antrenmanlar yaptık. Kendi olanaklarımızı kendimiz yarattık. Bütün önyargıları aştık. Şimdi takımım 1. Ligde mücadele ediyor. Cumhuriyetimiz olmasaydı biz bugün bırakın 1. ligde oynamayı, ayağımıza top bile değmezdi."
Timur'un antrenörü olduğu Hakkarigücü Kadın Futbol Kulübünün üyeleri de CKD’ye katıldı. Kulüp tüm zorluklara rağmen milli takıma dört kadın sporcu yetiştirmiş. Sporcular, CKD ile Hakkarili kadınlara ve gençlere daha fazla değer katacaklarını ve gençleri sporla yaşatacaklarını ifade ettiler.
Cemile Timur: Hakkarigücü Kadın Futbol Takımının teknik sorumlusuyum. Aynı zamanda CKD üyesiyim. Derneğimizin yürütmekte olduğu Uyuşturuyla Mücadele projesinde elimizden ne gelirse yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bir sporcu olarak bu alanda uyuşturucuyla mücadelede herkesi teşvik etmeye, desteklemeye hazırız.
Nursel Özkan: Hakkarigücü Kadın Futbol takımının orta savunucusuyum. Öncelikle 29 Ekim Cumhuriyet bayramınızı kutlarım. Cumhuriyet Kadınlarının uyuşturucuya karşı programında yer alacağım, uyuşturucuya karşıyım. Tüm ülkedeki gençlerimizin uyuşturucu kullanmaya karşı durmasını teşvik edeceğiz.
Sevim Önal: Cumhuriyet Kadınları Hakkari Şube Başkanıyım. Derneka bşaknlığı görevini böyle güzel bir günde aldığım için çok mutluyum. Tüm ulusun bayramını kutluyorum, teşekkür ediyorum.
CUMHURİYET DEĞERLERİ AVUÇLARININ İÇİNDE
Ayşe Gürkan, eski sporcu, yıllardır siyasetle içiçe, kitle örgütü çalışmalarında birikimli bir öncü kadın. Halen CKD Örgütlenme Bürosunda görevli, o il senin bu merkez benim 81 ilde CKD şubelerini tamamlamak için fır dönüyor. Hakkari’yi anlatırken “Sokakta yürürken çok sağlam yürüyoruz, sırtmız sağlam“ dedi. Daha önce Şanlıurfa, Şırnak ve pek çok doğu ilinde bulunmuş, Hakkari’yle karşılaştırabiliyor: “Hakkarili erkekler kadınların spor, ticaret ve sosyal hayatta yer almasına alışmışlar. Hakkari halkı kadınlara değer veriyor. Rahat yürüyüşleri var, pek çok dernek ve vakıfta bayan yöneticiler var. Daha modernler, kadınlar ürkek değil. Cumhuriyet kadınlarına inanılmaz saygı sevgi ve özlem var. Çocuklar, sporcu genç kızlar, hepsinin başı dik. Cumhuriyet değerlerini avuçlarına almak istiyorlar.“ Hakkari şubesinin kuruluşunun özellikle 29 Ekim’e denk getirilmesinde de payı var. “Doğuda da Atatürk’ün Cumhuriyet değerlerini duyuralım, 29 Ekim’de meşaleyi yakalım istedim.
Ayşe hanımın daha çok işi var. Şimdilik Tokat, Kahramanmaraş şubeleri sırada.
ERKEK KULÜBÜNDE BİR KADIN BAŞKAN
CKD Örgütlenme Bürosu Başkanı Eylem Göksu Yıldırım, büro üyesi Ayşe Gürkan’la birlikte kuruluş günlerinde Hakkari’deydi. Eylem, Hakkari’deki büyük 2 günü şöyle özetledi: “Hakkari‘de hem teknik hem toplumsal olarak çok zorlu koşullar var. Görüştüğümüz bütün kadınlar bu zorluklara meydan okumuşlar. Bugüne kadar hem önyargıları aşmışlar hem de maddi kuvvetleri toplamışlar. Kadınlar her yerde.
Hakkarigücü Spor Kulübü Kadın Futbol Takımın başında kadın var, Türkiye‘deki tek kadın başkan, Kıymet hanım. O da Hakkarili. Yönetimin ağılığı da kadınlardan oluşuyor. Başkanı yöneticisi sekreteri hep kadın. Erkek kulübünde bir kadın! Her biri çok mücadeleci çok cevval! Cinsiyet eşitliği falan geçmişler. Kadınlar bayrağı ele almış her yerdeler. Vakıflardan, dernek başkanlarından her kurumun başında kadınlar var. Çarşıda da esnaflar, çalışan kadınlar çok fazla. Erkekler de kadınları destekliyor. Kadınların yaptıklarına saygı var. Birbirlerini desteklemezlerse iş yürümeyecek, onlar da biliyor.