Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir'in başından geçen ilginç olay

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın başından trajikomik bir olay geçti. 83 yaşında hayatını kaybeden Kabaağaçlı 25 yıl boyunca Bodrum'da yaşadı. Dönemin gazetelerine göre Kabaağaçlı'nın başından kullandığı müstear ismin alay konusu olmasına neden olan bir olay geçti.

17 Nisan 1890 tarihinde dünyaya gelen ve 83 yaşında hayatını kaybeden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, Mavi Anadolu'nun en önemli isimlerinden birisi oldu. 25 yıl, sürgün edildiği Bodrum'da yaşayan Kabaağaçlı deniz hikâyeleri ve Azra Erhat'la birlikte yaptığı mitoloji çalışmalarıyla tanındı.

1971 Devlet Kültür Armağanı'na lâyık görülen Halikarnas Balıkçısı "Aganta Burina Burinata", "Mavi Sürgün", "Deniz Gurbetçileri" gibi eserlerle tanındı. Kabaağaçlı ayrıca yüzlerce eseri Türkçeye çevirdi.

HALİKARNAS BALIKÇISI'NI BALIKÇI SANIP VERGİ İSTEDİLER

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın başından çok ilginç bir olay geçer.

Dönemin gazetelerinden öğrendiğimize göre Halikarnas Balıkçısı ismi nedeniyle büyük bir balıkçı sanılan Cevat Şakir Kabağaaçlı'dan Maliye Bakanlığı'ndan bir hesap uzmanı vergi ister. Kabaağaçlı'nın balıkçı olmadığı kısa sürede anlaşılır.

MALİYE BAKANLIĞI YEVMİYE DEFTERLERİNİ İSTEMİŞ

Özden Alpdağ imzalı haberde "Halikarnas Balıkçısı müstear adıyla roman, hikâye ve ilmi eserler yazan Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı, Maliye Bakanlığı hesap uzmanlarından biri, büyük bir balıkçı sanınca, milli yazarı yevmiye defterleri, defteri kebizler ve faturalarıyla birlikte maliyeye hesap vermeye davet etmiştir" ifadelerine yer verilir.

Bu olaydan sonra Kabağaaçlı'nın Halikarnas Balıkçısı lakabı edebiyat dünyasında alay konusu olur.

,

Sonraki Haber