Hamaney’den Aksa Tufanı yorumu: Batı Asya'da kurulan komployu boşa çıkardı

İran dini lideri Ayetullah Hamaney, ülkenin kurucu lideri Humeyni'nin vefat yıl dönümünde konuştu. Hamaney buradaki konuşmasında 7 Ekim'de yapılan Aksa Tufanı Harekatı'ndan bahsetti.

İran İslam Devrimi Kurucu Lideri Ruhullah Humeyni, 35’inci ölüm yıl dönümünde Tahran’da anıldı. Humeyni’nin kabrinde düzenlenen anma törenine İranlı yetkili ve vatandaşların yanı sıra çok sayıda ülkeden yabancı konuk katıldı. Törene katılan İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney, konuşmasını Aksa Tufanı Operasyonu ve İbrahim Reisi ile birlikte helikopter kazasında şehit olan isimler üzerinden yaptı.

‘SİYONİST REJİM YIKIM YOLUNDA’

Filistin konusunun dünyanın birinci meselesi olduğunu belirten Hamaney, “İmam Humeyni'nin Filistin'in geleceğine dair öngördükleri bugün gerçekleşiyor. Aksa Tufanı Operasyonu düşmanların tüm planlarını boşa çıkardı. Siyonist rejimin Gazzze halkına yönelik vahşice saldırı düzenlemesi planlarının suya düştüğünün göstergesidir. Aksa Tufanı Operasyonu tam zamanında gerçekleştirildi. Bu operasyon Siyonist rejimi yıkım yoluna soktu. Batılı uzmanlar Aksa Tufanı Operasyonu'nda Siyonist rejimin direniş grubu karşısında ağır yenilgiye uğradığı kanaatinde. Hatta bir Batılı uzman bu operasyonun dünyayı değiştireceğini söylüyor. Bu operasyon Batı Asya'da kurulan komployu boşa çıkardı. Filistin meselesi dünyanın birinci meselesi haline gelmiştir. Amerikan üniversitelerinde Filistin lehine sloganlar atıyorlar. Siyonist Rejim kendini çıkmaz sokmuş durumda." dedi.

HAMANEY’DEN SEÇİM AÇIKLAMASI

Reisi’nin şehit olmasının İran ve dünya açısından önemli sonuçlar doğurduğunu belirten Ayetullah Hamaney, “Cumhurbaşkanı Reisi, çalışkan, değerli ve mümin bir insandı. Sayın Reisi ve beraberindeki heyet halka hizmet ederken şehit düştü. Onları hizmet yolunun şehitleri olarak biliyoruz. Sayın Reisi İran'ı dünyada öne çıkarmayı ve tanıtmayı başardı ve hiçbir zaman düşmanlara güvenmedi.” diye konuştu. 28 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında da konuşan Hamaney, “Halkın bu kadar yoğun bir şekilde cenaze törenine katılması destansı bir olaydı. Bu katılım bölge denklemini etkileyecek. Cumhurbaşkanının kaybına rağmen ülke huzur ve güvenliğini tam anlamıyla korumayı başardı. Önümüzdeki seçim başarılarla dolu bir seçim olacaktır. Allah'ın izniyle İran milleti için büyük bir kazanım olacaktır. Bu trajik olaydan sonra halkımızın bir araya gelerek bir sonraki yetkiliye oy vermesi gerekiyor. Bu nedenle bu seçim çok önemli. Bu seçim, şehitleri uğurlama destanının tamamlayıcısıdır. Bu seçimlerde adayların ahlaki değerlere önem vermesi ve birbirine iftira atmaktan kaçınması gerekiyor. Çünkü aksi halde milli itibara zarar verir. İran milletinin aktif, üretken, bilgili, devrimin temellerine inanan bir başkana ihtiyacı var. Seçim rekabeti hizmet içindir.” dedi.

ADAYLIK İÇİN YOĞUN KATILIM

İran’da İbrahim Reisi’nin hayatını kaybetmesinin ardından alınan seçim kararı kapsamında geri sayım sürüyor. 28 Haziran’daki seçim için 30 Mayıs’ta başlayan aday başvuru süreci dün (3 Haziran) tamamlandı. Yerli ve yabancı yüzlerce basın mensubunun yakından izlediği süreçte 200’ün üzerinde kişi İçişleri Bakanlığı’nda kurulan merkeze giderek adaylık başvurusu yapmak istedi. Ancak gerekli şartları sağlayan yaklaşık 70 kişinin başvurusu kabul edildi. Gözler şimdi Anayasayı Koruyucular Konseyine çevrildi. Konsey, başvuruları değerlendirdikten kesin aday listesini 11 Haziran’da kamuoyuna ilan edecek.

Aydınlık seçimle ilgili gelişmeleri yerinde takip ediyor.

ADAYLIK İÇİN BAŞVURU YAPAN BAZI İSİMLER

Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski Meclis Başkanı Ali Laricani, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mesud Zaribafan, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, Kültür ve İslami İrşad Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili.

NOT: Gazetemiz baskıya gittiği saatlerde başvuru süreci devam ediyordu.

Sonraki Haber