HAMAS, Netanyahu'yu köşeye sıkıştırdı

Direniş'in yanıtı İsrail Başbakanı'nın planlarını bozdu. Müzakarelere Mossad'ı göndermeyi kabul etmek zorunda kaldı. Fakat Biden'a savaşı sürdürmeye kararlı olduğunu da söyledi. Zaman kazanmaya çalışan Başbakan, görüşmelerde anlaşmaya varılmasından endişe ediyor

Binyamin Netanyahu, tekrar başlaması beklenen ateşkes görüşmelerine heyet gönderme kararı aldı. Fakat başında Mossad Başkanı David Barnea'nın bulunacağı heyete şunları tembihlemeyi de ihmal etmedi: “Savaş tüm hedeflerimize ulaşmadan, bir an bile erken sona ermeyecek." Netanyahu perşembe akşamı ABD Başkanı ile de görüştü. Joe Biden'a müzakere heyetine söylediklerinin aynısını tekrar ettiği iddia edildi. Kararlılığını bildirdiği öne sürüldü. Biden'ın kendi sunduğu ateşkes önerisine taban tabana zıt olan bu “kararlılığa” ne cevap verdiği bilinmiyor. Resmi açıklamalara göre ABD Başkanı, Netanyahu'nun Mossad'ı müzakerelere gönderecek olmasından memnun ve tabii ki “İsrail'in güvenliği için her şeyi yapmaya hazır.”

GÜVENLİK, BAŞBAKAN'A KARŞI

İsrail basınına konuşan bir yetkili HAMAS'ın yanıtının rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varılması için "gerçek bir şans" olduğunu söyledi. Netanyahu'nun müspet durumu bozmasından endişe eden yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: "HAMAS'ın önerisi çok önemli bir atılım içeriyor. Uygulama şansı olan bir çerçeve var. Hükümet anlaşmayı sekteye uğratmamalı."

Haaretz, başta Savunma Bakanı olmak üzere güvenlik kurumlarıyla askeri liderliğin anlaşma fırsatını gördüğünü yazdı. Fakat Netanyahu'nun siyasi hesapları nedeniyle bu şansı kaçıracağından korktuklarını bildirdi. HAMAS'ın tepkisinin İsrail Başbakanı ile güvenlik yetkilileri arasında büyük anlaşmazlıklara yol açtığını belirtti. Nitekim Savunma Bakanı Yoav Galant, bir anlaşmaya "her zamankinden daha yakın" olduklarını söyledi. Galant'ın bu ifadeleri Başbakan'ın Mossad heyetiyle yaptığı görüşmeden sonra kullandığını belirtmekte fayda var.

'DİRENİŞE DEVAM'

Bu gelişmeler yaşanırken HAMAS'ın Lübnan'daki Sözcüsü Ahmed Abdel Hadi, "Netanyahu'ya ya da ABD yönetimine güvenmiyoruz. Direnişe, halkımıza ve destek cephelerine güveniyoruz." açıklamasında bulundu.

İsrail Başbakanı'nın bir anlaşmaya varma konusunda “ciddi olmadığını” ve “tüm ifadelerinin çelişkili” olduğunu vurguladı. Anlaşma olmadığı takdirde “direnişe devam” mesajı veren yetkili, HAMAS'ın İsrail'e "bir belge sunmadığını” bunun yerine "esneklik gösterdiğini" belirtti. Esnekliğin “içerikte değil, şekilde” olduğunu da ekledi.

Hadi son olarak şunları kaydetti: "Arabulucular bize atmosferin olumlu olduğunu ve bir anlaşmaya varılabileceğini söyledi. Top artık Netanyahu'ya baskı yapmak için işgal ve ABD'de.”

Bu arada Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, HAMAS'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın yardımcısı Halil el Hayya ile Beyrut'ta bir araya geldi. Cuma günü yapılan zirvede Gazze'deki durum ve son ateşkes görüşmeleri ele alındı.

GENERALLER BOŞUNA SÖYLENMİYOR

İsrail ordusu, çarşamba ve perşembe günleri iki subay ile iki yedek askerin daha Gazze'deki çatışmalarda öldürüldüğünü bildirdi. Üç ağır yaralı olduğunu da ekledi. Tel Aviv'in işgal başladığından beri toplam kaybı 325 oldu.

HEP GERİ DÖNECEKLER

Financial Times'a göre şu anda sahada bulunan HAMAS savaşçılarının yüzde 60'ı, "daha önce İsrail'le yapılan çatışmalarda ölen savaşçıların oğullarından" oluşuyor. Gazete, bugün ebeveynlerini kaybeden çocukların çoğunun "gelecekte HAMAS taburlarına kaydolmak için sıraya gireceği" sonucuna varıyor.

Sonraki Haber