Hamas operasyonunu İran mı yönetiyor?

Aksa Tufanı Operasyonunu İran’ın yönetip yönlendirdiği iddialarıyla ilgili Tahran’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bu iddiaların Filistin direniş güçlerinin başarısına gölge düşürmek için ortaya atıldığını kaydetti.

ABD, Avrupa ve Türkiye’deki bazı basın yayın organlar Filistin direniş güçlerinin İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’nu İran’ın planladığı ve yönettiği iddiaları üzerinden haberler yayınladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Aydınlık gazetesinin yerinde takip ettiği haftalık basın toplantısında söz konusu haberler hakkında konuştu. Bu iddiaların İsrail’in direniş güçleri karşısında yaşadığı yenilgiyi gizlemek için gündeme getirildiğini ifade eden Kenani, Filistin halkının kendisini savunacak güce sahip olduğunu vurguladı.

‘FİLİSTİN KENDİNİ SAVUNACAK KAPASİTEDE’

"İran, Hizbullah vb. isimlerle bazı iddia ve suçlamalarda bulunmak, Amerikan ve İngiliz rejiminin, Siyonist rejimin 75 yıllık suçlarına destek verme konusundaki uluslararası sorumluluklarını hiçbir şekilde azaltmaz. Filistin direnişinin son eylemi İsrail rejiminin her gün işlediği cinayetler, Mescid-i Aksa’ya yönelik hakaretleri ve işgali nedeniyle gerçekleşmiştir.” diye konuşan Kenani, “Filistin kendini savunabilecek kapasitededir. İran’ın rolü konusundaki bazı ithamlar siyasi ve İsrail’in yenilgisini göstermemek ve dikkatleri dağıtmak için yapılıyor. Filistin milletinin direnişi, kendisini savunmak ve kaybettiği haklarını geri almak için gerekli yetenek ve iradeye sahiptir. İran'a yönelik bazı suçlamalar siyasi amaçlarla, son yenilgiyi haklı çıkarmak için ve tabii ki Batı'nın Siyonist rejime verdiği çeşitli desteği meşrulaştırmak amacıyla yapılıyor. Dolayısıyla bu meseleler kamuoyunu saptırmayı ve daha sonraki eylemlerini meşrulaştırmayı amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.

DİRENİŞ GRUPLARINA YAPILAN SUÇLAMALAR

İran’a yönelik ABD ve İsrail’in askeri tehditlerini de değerlendiren Kenani, “İran’a yönelik her türlü ahmakça eyleme yıkıcı bir cevap vereceğimizi bilsinler. ABD’nin bölgeye uçak gemisi göndermesi bu ülkenin Siyonist rejimin cinayetlerine ve Filistinlilere yönelik hak ihlallerine ortak olması haline geliyor. ABD ateşi körüklüyor. Filistin halkının İsrail karşısında vermiş olduğu direniş meşrudur. İşgalci ile mazlumun yeri değiştirilemez. Özellikle de Amerika ve Avrupa hükümetlerinin, zalimi mazlumun yerine koymak için Filistin milletine karşı psikolojik savaş uygulama devam etmesi ve direnişin sanık konumuna getirilmesi asla kabul edilemez.” dedi.

‘TEHDİT ORTAK BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM’

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye’yi ziyaret etme olasılığı hakkında da konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, tarihin henüz netleştirilmediğini ama üzerine çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki PKK/PYD’ye yönelik askeri operasyonlarını da değerlendiren Kenani, “Bu konu ikili ilişkiler çerçevesindedir ancak bizim açımızdan önemli olan toprak bütünlüğü meselesidir. Ülkelerin bütünlüğüne ve ulusal egemenliğine saygı gösterilmeli ve hiçbir ülkenin toprağı başka bir ülkeye tehdit oluşturmamalıdır." diye konuştu. Kenani, terörün bölge ülkeleri için ortak bir tehdit olduğunu ve terörle mücadelede bölge hükümetleri arasında ortak iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

TAHRAN İLE BAKÜ’NÜN KÖPRÜ ANLAŞMASI

KENANİ, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Özel İşlerden Sorumlu Yardımcısı Halef Halefov’un geçen hafta İran’ı ziyaret ettiğine dikkat çekti. İran’ın Azerbaycan ve Ermenistan'a yardım etmeye hazır olduğu yönündeki görüşlerin dile getirildiği görüşmede, iki ülkenin büyükelçiliğinin yakın gelecekte faaliyete geçebileceği belirtildi. Kenani, İran ve Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin çok iyi olduğuna vurgu yaptı. Azerbaycan tarafının Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki iletişim yolunun kısaltılması amacıyla İran'la işbirliği talebinde bulunduğunu belirten Kenani, bunun İran tarafından memnuniyetle karşılandığını anlattı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Aras Nehri üzerinde İran ile Azerbaycan arasında köprü inşa edilmesine dönük anlaşmanın işbirliklerine olumlu katkısı olduğuna dikkat çekti.

Sonraki Haber