HAMAS yöneticisi Abu Zuhri: Türkiye Batı’ya karşı gelmeli

Gazze’de soykırım olduğunu söyleyen Abu Zuhri, Lahey’den İsrail aleyhine karar beklediklerini söyledi. Gazze için yapılan hamlelerin yeterli olmadığının altını çizen HAMAS yöneticisi, Yemen’in İsrail’e karşı müdahalelerinin doğru olduğunu vurguladı

Sami Abu Zuhri - Mohammed Abu Taqiya

İsrail, gazeteci, çocuk, kadın, yaşlı demeden yaklaşık 100 gündür Filistin’in Gazze Şeridi'ne saldırmaya devam ediyor. Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS)'ın liderlerinden Yurt Dışı Siyasi Daire Başkanı Sami Abu Zuhri, Gazze'deki son durum ve gelecekte Filistin halkını ne beklediğini açıkladı.

Zuhri, İstanbul Başakşehir’de bulunan Filistin İletişimciler ve Medya Derneği (FİMED)’in merkez binasında dün basın açıklaması yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazze'deki insanların, İslam dünyasının göstermiş olduğu tepki nedeniyle bir hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Abu Zuhri, bu ülkelerin yeteri kadar adım atamadığını belirtti.

‘FİLİSTİN DAVASINI UNUTTURMAYA ÇALIŞTILAR’

Filistin davasının unutturulmak istendiğini belirten Abu Zuhri, “Dünyanın gündeminden düşürülmek isteniyordu. Filistin diye bir şey konuşulmayacaktı.” dedi. HAMAS yöneticisi, “Filistin davası artık geçmişin bir parçası olma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Filistinliler bütün yollara başvurdu. Uluslararası Adaletine Divanı’na güvenip fırsat da verdiler. Anlaşmalar yapıldı, işgalin kabul edilmesine kadar gidildi. Bu nedenle 7 Ekim operasyonu oldu. İnanın daha az bedelli bir yol olsaydı onu seçerdik.” değerlendirmesinde bulundu.

‘İSRAİL’İN YENİLMEZ OLMADIĞINI GÖSTERDİK’

Abu Zuhri 7 Ekim’de stratejik bir adım atıldığını belirtti. HAMAS yöneticisi, “‘Bu işgale karşı durabiliriz. Kendi topraklarımızı özgürleştirebiliriz. Bu imkana sahibiz. Ne kadar zor şartlar altında olursak olalım haklarımız için Filistin'in özgürleştirilmesi mümkündür’ dedik ve İsrail’in ne kadar zayıf olduğunu, yenilmez olmadığını gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. İsrail'in ayakta kalabilmesinin tamamen Batı’ya bağlı olduğunu da göstermiş olduk.” ifadelerini kullandı.

‘10 BİN İNSAN ENKAZ ALTINDA’

Abu Zuhri Gazze’de enkaz altında binlerce insanın olduğunu söyledi. “Benzeri olmayan bir soykırımla karşı karşıyayız.” diyen HAMAS yöneticisi, “Gazze’de 30 binden fazla şehidimiz var. 20 bini hastanelere ulaştırıldı. Geri kalanlar hala enkaz altında. Gazze'de 10 binden fazla çocuk, 7 binden fazla kadın katledildi. 110’dan fazla gazeteci öldürüldü. 300’den fazla sağlık çalışanı öldürüldü. Bütün bunlara baktığımızda Gazze’de tam anlamıyla Batı’nın desteklediği bir soykırım uygulanıyor.” şeklinde konuştu.

GÜNDE BİR ÖĞÜN

Gazze’deki insanların zor şartlar altında hayatlarını sürdürdüğünü vurgulayan Abu Zuhri, “Halkımız okullarda, sokaklarda, bahçelerde açık alanda yaşıyor. Bir taraftan hayat mücadelesi, diğer taraftan hava şartlarıyla mücadele veriyorlar.” dedi. Gazze’nin kuzeyinde açlığın söz konusu olduğunu belirten HAMAS yöneticisi, “İnsanlar bir öğün yemek yiyebiliyor. Yardımlar gönderiliyor ancak en fazla 100 tırın girmesine izin veriliyor.” ifadelerini kullandı.

İNSANİ İHTİYAÇLAR

Türk milletinden beklentilerini de açıklayan Abu Zuhri, “Yapmış oldukları insani yardımların sürdürmelerini talep ediyoruz.” dedi. Gazze’de yaşayan insanların yaşadığı zorluklara yardımcı olunması için yardımların elzem olduğunu vurgulayan HAMAS yöneticisi ihtiyaçları şöyle özetledi: “Ekmek, ilaç, çadır, su, yorgan, yatak, kıyafet ve tıbbi anlamda büyük bir ihtiyaç söz konusu.”

‘TÜRKİYE’NİN ELİNDE ÇOK ŞEY VAR’

Türk yetkililere de seslenen HAMAS Yurt Dışı Siyasi Daire Başkanı Abu Zuhri, “Türkiye çok büyük bir devlet. İslam dünyasında çok önemli bir yere sahiptir. Ve Türkiye İslam aleminde saygın ve hürmet gösteriliyor.” ifadelerini kullandı.

Müslüman ülkelerin ve Türkiye'nin elinde çok fazla imkanın olduğunu belirten Abu Zuhri, “Yapabilecekleri çok fazla şey olduğunu biliyoruz. Türkiye'den isteğimiz Batı’nın kurduğu ittifaka karşı İslam dünyasına liderlik yapmasıdır.” şeklinde konuştu.

‘SOYKIRIM DURMADAN HİÇBİR ESİR VERİLMEYECEK’

Esirlerle ilgili de konuşan Abu Zuhri, “Hala bir iletişimimiz var. ABD’nin isteği elimizdeki esirlerdir.” dedi. Ve aynı zamanda siyonist ve emperyalistlerin soykırımı sürdürmek istediklerini de belirten HAMAS yöneticisi, “İnsanlarımızı, sivillerimizi öldürmeye devam edecekler ve elimizdeki esirleri alacaklar. İstedikleri budur ancak bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. Bu soykırım durmadan hiçbir esir bırakılmayacak.” açıklamasını yaptı.

‘40 YILDIR ESİRLERİMİZ VAR ŞİMDİ BAHSEDİLMEYE BAŞLANDI’

7 Ekim’den bugüne kadar 5 binden fazla Filistinlinin esir alındığını söyleyen Abu Zuhri, bunların arasında kadın, çocuk ve yaşlıların olduğunu belirtti. Ciddi bir vahşet uygulandığını vurgulayan Abu Zuhri, “40 yıldır işgalci İsrail hapishanelerinde esirlerimiz var ama 7 Ekim'den sonra esirlerden bahsedilmeye başlandı. Halkımızın haklarını almadan, soykırım durmadan, halkımız kendi evlerine girmeden, sınır kapılarını açmadan ve normal bir hayatınız olmadan. Direnişi bırakmayacağız.” şeklinde kararlı bir tavır ortaya koydu.

‘İSRAİL VE ABD İÇİN BÜYÜK BİR ENDİŞE OLDU’

Dün Uluslararası Adalet Divanı’ndan görülmeye başlayan soykırım davası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Abu Zuhri bu davadan İsrail’in endişe ettiğini belirtti. Güney Afrika'nın açtığı davanın çok önemli olduğunu vurgulayan HAMAS yöneticisi, “Mahkemeden soykırımı kabul edecek bir karar bekliyoruz. Temennimiz bu yönde. Güney Afrika’nın attığı bu adım İsrail için büyük bir endişeye neden oldu. ABD için de bu böyle. ABD’nin dava üzerinde yoğun bir baskısı var. Başka ülkelerin de Güney Afrika gibi destekte bulunmasını engellemek için ciddi bir baskı uygulanıyor.” ifadelerini kullandı.

‘YEMEN’İN HAMLELERİNİ DOĞRU BULULUYORUZ’

Abu Zuhri ABD’nin, “öldürülen Filistinlilere hiçbir Müslümanın karşı çıkmamasını istediğini” söyledi. Bu nedenle Yemen ordusunun Gazze'ye ve tüm Filistin halkına destek olmak ve adına yaptığı hamleleri doğru adımlar olarak gördüklerini açıkladı. “Ve bu adımların sürdürülmesini temenni ediyoruz.” diyen Abu Zuhri, “Gazze’de bir soykırım uygulansın ancak Müslümanlar sessiz kalsın. Bu mantıklı ve adil bir şey değil. Bunu durdurmak için dualar ve insani yardımlar yeterli olmuyor. Gazze'deki insanlar 4 aydır katlediliyor.” açıklamasını yaptı.

Sonraki Haber