HAMAS’ı yenemeyince ne yapacağını şaşırdı: Refah’a yönelen İsrail’e tepki

Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah’ı İsrailli yetkililer açıkça hedef gösteriyor. Netanyahu’nun Filistinlileri Mısır sınırındaki kente sıkıştırması Tel Aviv ile Kahire arasında krize neden oldu. ABD de İsrail’i harekatı yapmaması konusunda uyardı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'le yaptığı ve Refah'a askeri operasyon yapılmaması yönünde uyarı aldığı görüşmenin ardından sıradaki hedef olarak bir milyonu aşkın Filistinlinin yığıldığı güney Gazze şehrini gösterdi. İsrail ordusu bu sözlerin ardından Rehaf'a yönelik hava saldırılarını artırdı. The Times of Israel'e konuşan bir üst düzey yetkili, HAMAS'ın askeri ve siyasi olarak devrilmesi konusunda "taviz verilmeyeceğini", bunun da Refah'a operasyon yapmaktan geçtiğini vurguladı.

SİVİLLER DEHŞET İÇİNDE

El Cezire televizyon kanalı bölge sakinlerine dayandırdığı haberinde, İsrail uçaklarının perşembe günü kenti bombaladığını, iki eve düzenlenen saldırılarda en az 14 kişinin öldüğünü aktardı. Tanklar da Refah'ın doğusundaki bazı bölgeleri topa tutarak halkın kara saldırısı olacağı yönündeki işaretleri arttırdı.

Agence France-Presse (AFP) muhabirleri, İsrail'in Refah bölgesinde gece boyunca en az yedi hava saldırısı düzenlediğini, barınaklara ve derme çatma kamplara doluşan sivillerin dehşete düştüğünü bildirdi. Bombardımanda evi hasar gören bölge sakini Umm Hassan AFP'ye, "Bu saldırılar Refah'ta güvenliğin olmadığının kanıtıdır." dedi. Hassan, "Netanyahu'nun Refah'ı işgal etme tehdidine gelince, bizler inançlı insanlarız. Hayat da Allah da birdir." şeklinde konuştu.

KİTLESEL GÖÇ SENARYOSU

Savaş nedeniyle bölge nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah, insani yardımın ana giriş noktası olan Mısır sınırında yer alıyor. Kahire, buraya yapılacak herhangi bir kara harekatın ve bunun sonucunda oluşabilecek kitlesel göçün İsrail ile 14 yıldır devam eden barış anlaşmasına zarar vereceği uyarısında bulundu. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, haber kanalı Al Ghad'a verdiği demeçte, Kahire'nin Refah bölgesindeki durumu "dayanılmaz bir felaket" olarak gördüğünü söyledi. "İsrail'in nüfusun yoğun olduğu bölgelere yönelik saldırılarının devam etmesi içerisinde yaşanamaz bir gerçeklik yaratacaktır.” diyen Zeyd, kitlesel göç senaryosunun bir olasılık olduğunu vurgulayarak, “Mısır'ın bu konudaki tutumu çok açık ve nettir: Biz bu politikaya karşıyız ve buna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'DESTEKLEMİYORUZ'

Washington, İsrail'in kente geniş çaplı bir saldırı düzenlemesine karşı sert uyarılarını sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Refah'ta barınan sivillerin hesaba katılmaması halinde olası bir kara harekatının yaratabileceği sonuçlara dikkat çekti. Patel, ABD'nin "böyle bir operasyon için ciddi bir planlama yapıldığına dair henüz bir kanıt görmediğini" söyledi ve "bir milyon insanın barındığı bir bölgede plansız, az düşünülmüş bir operasyon yürütmek bir felaket olur." diye ekledi. Sözcü ayrıca kentin Gazze Şeridi'ne gönderilen insani yardımlar için çok önemli bir giriş noktası olduğuna dikkat çekti ve böyle bir saldırıyı "desteklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Refah'a sığınan ve sığınmakta olan bir milyondan fazla – muhtemelen bir buçuk milyondan fazla – Filistinlinin güvenliğini dikkate almadan, şu anda, bu koşullar altında Refah'a yapılacak herhangi bir büyük askeri operasyonun feci sonuçları olacaktır ve bunu desteklemeyiz." dedi.

'İNSANİ KABUS'

Birleşmiş Milletlerin Orta Doğu'dan sorumlu en üst düzey temsilcisi Tor Wennesland konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Refah kentinde insani yardım için işleyen tek giriş noktasını kesecek bir saldırısının “korkunç” sonuçları olacağını belirtti. Wennesland, İsrail ile Mısır arasında küçük bir tampon bölge olan Philadelphi Koridoru boyunca neler yapılabileceği konusunda yoğun görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Bu koridor, 1979 İsrail-Mısır barış anlaşmasının şartları uyarınca askerden arındırılmış durumda. Wennesland, bu anlaşmazlıktan iki tarafın oturup konuşmasından başka bir çıkış yolu görmediğini sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Refah'a yapılacak bir askeri müdahalenin "oluşan insani kabusu katlanarak arttıracağı" uyarısında bulundu. Guterres yaptığı açıklamada, bir milyonu aşkın insanın “kapana kısıldığını” ve “gidecek hiçbir yerleri olmadığını” ifade etti.

Kentin kulağı Kahire'de

Çoğu derme çatma çadırlarda yaşayan yüzbinlerce Filistinli mülteci, Refah'a yönelik saldırı tehdidinin bertaraf olması için ateşkes haberlerini bekliyor. Mısırlı güvenlik kaynakları, HAMAS heyetinin Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel'in de aralarında bulunduğu yetkililerle cuma günü görüşmesinin beklendiğini söyledi. Filistinli grup, saldırının sona ermesini ve İsrail'in çekilmesini içermeyen hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylüyor.

İsrail basınına konuşan Mısırlı bir yetkili, "HAMAS'ın yanıtı işimizi kolaylaştırmasa da anlaşmaya varılması için bir alan yarattığını düşünüyoruz ve bunu başarana kadar durmaksızın çalışacağız." dedi. Adının açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan direnişe yakın bir Filistinli yetkili ise "Müzakerelerin çok karmaşık ve zor geçmesini bekliyoruz. Ancak HAMAS görüşmelere açık ve ateşkes konusunda istekli." şeklinde konuştu.

Sonraki Haber