Hantavirüs nedir? Yeni mi çıktı?

Hantavirüs, bir anda sosyal medyanın gündemine oturdu. Sebebi ise Global Times’ın bir haberi. Habere göre; Yunnan’dan Shandong’a otobüsle dönen bir kişi hayatını kaybetti ve yapılan testte hantavirüs pozitif çıktı. Peki nedir bu hantavirüs?

HANTAVİRÜS İLK NE ZAMAN ÇIKTI?

Sosyal medyada ne yazık ki koronavirüs korkusu üzerinden yeni bir algı yaratılıyor. Hantavirüs sanki yeni çıkmış gibi bir hava var. Oysa ki hantavirus ilk defa 1978 yılında izole edilmekle birlikte ateş ve böbrek yetmezliğiyle seyreden hastalık tablosu yaklaşık bin yıl önceki Çin metinlerinde tanımlanmaktadır. 1900-1950 yılları arasında Çin, Kore, Rusya ve İskandinav ülkelerinde siper nefriti, hemorajik nefrozonefrit ve nephropathia epidemica gibi isimlerle adlandırılan salgın hastalık tabloları tanımlanmıştır. Kore Savaşı (1950-1953) sırasında 3000’den fazla Amerikalı ve Koreli askerin etkilendiği “ateş, şok ve böbrek yetmezliği” ile seyreden bir salgın hastalık ortaya çıkmış ve bu tablo “Kore Kanamalı Ateşi” olarak adlandırılmıştır.

AMERİKA, AVRUPA VE ASYA'DA MEVCUT

Hantavirüsler, Bunyaviridae ailesinin hantavirüs cinsinde yer alan, kemirici (rodent) veya böcekçil (insektivor) kaynaklı, zarflı bir RNA virüsü grubudur. Her hantavirüs tipi o tipe özgü bir kemirici türü tarafından taşınır. Günümüze kadar 45 civarında hantavirüs tipi saptanmış ve en az 20 tanesi insanlarda infeksiyon etkeni olarak gösterilmiştir. Hantavirüsler kemiricilerde çoğunlukla asemptomatik fakat kronik bir infeksiyona neden olur. Kemiriciler idrar ve dışkılarıyla aylarca çevreye virus saçarlar.

Amerika kıtasında bulunan hantavirüs tipleri (Sin Nombre, Andes , Laguna Negra, New York virüsü vb.) hantavirüs pulmoner sendromuna (HPS) neden olur ve oluşan infeksiyonun öldürücülüğü oldukça yüksektir (%30 civarında).

SIKLIĞI NEDİR?

Dünya’da hantavirüsün yıllık insidansı(sıklığı) 60-150 bin arasındadır ve bunların %90’ı Çin, Kore ve Rusya’dan bildirilmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerinde retrospektif yapılan bir sürveyansta 1990-2006 yılları arasında toplam 33 587 hantavirüs infeksiyonu olgusu saptanmıştır. Avrupa’daki olguların %90’a yakını İskandinav ülkelerinden bildirilmektedir.

Üzülerek söylemekteyiz ki yılda 60-150 bin kişide görülen bu virüs şuan sanki yeni çıkmış gibi aksettiriliyor ve korku yayılıyor. İşin başka boyutu ise bu virüs fare gibi kemirgenlerle bulaştığı için buradan Çin’in yemek kültürü eleştiriliyor. Hantavirüse Amerika ve Avrupa’da da rastlanıyor. Virüs ve salgınların siyasi ve ideolojik argüman haline getirilmemesini umuyoruz.

HANTAVİRÜS İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR

Hantavirus, koronavirüsün aksine insandan insana bulaşan bir virüs değil. Yapılan araştırmalara göre, bu virüsün bulaşması için kişinin bir kemirgenle ya da kemirgen dışkısıyla temas etmesi gerekiyor. Uzmanlar, sağlıklı bireylerin hanta virüse maruz kaldıklarında HPS (hanta virüs pulmoner sendromu) riski altında olduğunun altını çiziyor.

Bu yüzden yeni bir koronavirüs salgını mı geliyor diye korkmayın, sizi korkutmalarına da izin vermeyin.

Bilgi yoksa panik var,

Bilgi varsa panik yok!

Sonraki Haber