Hasan Korkmazcan: Türkiye Afganistan’da yeni yönetimi tanımalıdır

Önümüzde emperyalizmin yenildiği, Taliban’ın dönüştüğü, bölgede barış ve refahın paylaşılacağı bir süreç olduğunu belirten Korkmazcan ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bu süreci işletmeye başlatmalıdır’ dedi.

TBMM eski Başkanvekili, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan, Türkiye’nin Asya ülkeleriyle işbirliği içinde olmasını ve Afganistan’ın yeni yönetimini vakit geçirmeden tanımasını istedi.

Hasan Korkmazcan, Afganistan’da yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, “Kardeş Afgan milleti bağımsız yaşama iradesini bir kere daha güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Afgan kardeşlerimiz bizim İstiklal Savaşımız sırasında İngiliz emperyalizmine, soğuk savaşın son yıllarında Sovyet Emperyalizmine karşı kazandıkları zaferlerin bir başkasını gerçekleştirmişlerdir. Son gelişmeler göstermiştir ki bu zafer, Afgan halkının ABD işgaline son verme kararlılığının sonucudur” dedi.

Afgan halkının direnişinin, bozguna uğrayan ABD’de ve yandaşlarında büyük bir depreme yol açtığını kaydeden Korkmazcan,“İnsanlık Atlantik emperyalizmi katarının raydan çıktığına, vagonların üst üste yığıldığına ve sorumluluğu birbirine yükleme çabasına girdiğine tanıklık etmektedir. ABD kurumları yenilgi karşısında birbirlerinin gırtlağına sarılmış durumdadır. Türkiye bakımından bu tablonun çok net olarak görülmesi önemlidir. Biden’den, Trump’tan, CIA’dan, Pentegon’dan daha ABD’ci olanların sızlanma ve yas içinde Afgan zaferini küçültme gayretleri devam etmektedir. Emperyalist hezimeti örtmek, iflas eden kaos planlarına yeni alanlar açmak için yürütülen fonlanmış kampanyalar ortadadır.” diye konuştu.

‘YENİ BİR DÜZEN İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ’

Türkiye’nin pozisyonunu, bu algı perdelemelerinden arınmış bir irade ile derhal ortaya koyması gerektiğini belirten Korkmazcan şunları söyledi:

“Afgan zaferi yeni bir insanlık düzeni kurmak için önemli bir başlangıç noktasına dönüştürülmelidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve başta kardeş Afgan halkı olmak üzere bölgedeki güçlerin yeni bir değerler dünyası kurma potansiyeli mevcuttur. Afgan zaferinin öncülerinin geçmişini ve komşular arasında var sayılan rekabeti öne çıkararak değersizleştirmeye çalışanlar vardır. Umutsuzluk yayma peşindedirler. Dertleri, ortada apaçık duran büyük insanlık dönüşümü fırsatını geciktirmektir. Türkiye Cumhuriyeti emperyalizmle mücadelede Gazi Mustafa Kemal ile Emanullah Han’ın birleşen çelik iradelerini günümüze taşıyacak birikime sahiptir. Karar vericilerin geleceği bu gerçekler ışığında değerlendireceği umudundayız. Zaman, yeni uluslararası siyasi iklime uygun inisiyatiflerin hızla geliştirilmesi zamanıdır. Geride kalan angajmanlar yeni süreçteki fırsatları engelleyecek ayak bağına dönüşmemelidir.”

‘TALİBAN DÖNÜŞECEKTİR’

Afgan zaferinin sınırlarımızda, Azerbaycan’da, Doğu Akdeniz’de yürüttüğümüz beka mücadelesinde yeni bir atılımın kapılarını araladığını vurgulayan Korkmazcan, yapılması gerekeni de şöyle açıkladı:

“Bu dönem, emperyalizmin yenildiği, Taliban’ın dönüştüğü, doğal çıkar birliği içindeki devletlerin bölgede barış ve refahı paylaştığı bir sürece dönüşecektir. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bu süreci işletmeye başlatmalıdır. Türkiye Afganistan’da yeni yönetimi tanımalıdır. Afganistan, Pakistan, İran, Rusya, Çin ve Türkiye öncülük ederek, koordineli bir şekilde Afganistan’ın istikrarına katkı sağlamalıdır. ‘Taliban kazanacağına ABD işgali sürsün’ zihniyetini içinden atamayanların korosu, tarihin yönünü değiştiremeyecektir. Bu koronun hali ibretliktir. Medet umduklarının, en güvenilmez ortak, dost ve müttefik olduklarını hâlâ anlayamamışlardır. İşgalciyi alkışlar duruma düşmüşlerdir. O lanetli korodan kopamayanların yolculuğu ancak tarihin çöplüğünde son bulacaktır.”

ERDOĞAN: TALİBAN İLE İRTİBAT HALİNDEYİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün canlı yayında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, Afganistan ile ilgili yöneltilen soruya dikkat çekici açıklamalar yaptı. "Yönetimde kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan'ın yanında yer almak hem ahde vefanın hem de kardeşliğimizin gereğidir." açıklamasını yapan Erdoğan "İlgili kurumlarımız bir süredir zaten Taliban ile irtibat halindeydiler. Biz de ülkenin geleceğini konuşmak üzere Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce de ifade etmiştik." dedi. Erdoğan aynı zamanda Taliban'ın Türkiye için söylediklerini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Sonraki Haber