Hasan Ünal ve Hasan Köni Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi... 'Suriye’de ABD ve İsrail planları işliyor'
Suriye’de PKK/PYD’nin temizlenmesi için önemli bir fırsatın kaçırıldığını söyleyen Hasan Ünal, bu görevi yeni yönetime devretmenin doğru olmadığını vurguladı. Ünal ‘HTŞ, ABD ve İsrail varken bunu yapamaz.’ dedi. Hasan Könü de ABD'nin 'kürdistan' planından vazgeçmeyeceğini vurguladı
Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki akıbetinin ne olacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Hükûmet, PKK/YPG konusunda topu Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimindeki Suriye Geçiş Hükûmeti’ne atarken uzmanlar, Suriye’de yaşanan gelişmelerin İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nin planları çerçevesinde ilerlediği görüşünde.
Ulusal Kanal’a konuşan Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Suriye’den PKK’yı Türkiye’nin temizlemesi gerektiğinin altını çizdi.
‘SURİYE KENDİNİ İÇ SAVAŞTA BULABİLİR’
İsrail’in Suriye’yi parçalamak için bir iç savaş çıkartabileceğine dikkat çeken Hasan Ünal, Türkiye’nin önceliklerini şu sözlerle anlattı:
“Bölgede belirsizlikler arttı. HTŞ merkezli mevcut geçici yönetim, Suriye’de istikrar sağlayabilecek mi, daha da önemlisi asayişi sağlayabilecek mi? Yaklaşık bir aydır Suriye sahasına baktığımızda durumun pek parlak olmadığı görülmekte. HTŞ liderinin, yeni bir anayasa sürecinin oluşturulmasının en az 3 sene süreceğini ve 4 seneden önce seçim yapılmasının mümkün olmadığını söylemesi talihsizliktir. 3-4 yıl anayasanın yapılması için beklenecek olursa, sahada birbirine zaten güvenmeyen topluluklar ve farklı mezhepteki gruplar provoke edilebilir. İsrail, Suriye'nin bölünmesi için aynı anda iki ya da üç grubu bile birbirine karşı destekleyebilir. Böyle bir senaryoda Suriye, çok kötü bir iç savaşın içinde kendini bulabilir ve sonuçta parçalanmaya gidebilir.
“Türkiye’de şu anda hükümete destek veren çevreler ve hükümet mensuplarının yaptıkları açıklamalarda genellikle ‘Suriye’yi fethettik’ havasının hâkim olduğunu görüyoruz. Oysa bu doğru değil. Çünkü böyle bir şey olmadı. Zaten Suriye’yi biz yönetemeyiz, böyle bir şeye kalkışmamalıyız da. Türkiye iflas eder böyle bir durumda. Çünkü Suriye'nin yeniden yapılandırılması en az 500-600 milyar dolar gerektirir. Bu, Türkiye açısından korkunç bir kara delik yaratır. Türkiye'nin toplumsal yapısını ve milli güvenliğini şiddetle sarsar; çok büyük zarar verir.”
‘TÜRKİYE FIRSATI KAÇIRDI’
“Türkiye'nin en önemli iki önceliği var. Birisi, PKK/PYD’nin Fırat'ın kuzeydoğusundan tasfiyesi ve orada otonom bir kukla devlet yapılanmasına izin verilmemesi. Bunun yolu, Suriye'deki mevcut anayasadaki ulus devlet ve üniter yapının sürdürülmesine bağlı. Aynı zamanda, terör örgütünün tasfiyesi için de adım atmak gerekiyor. Türkiye bu konuda bir fırsatı kaçırdı. Esad’ın gittiği andan itibaren, madem İsrail her yeri bombalıyordu, biz de bu fırsattan istifade ederek Suriye'nin kuzeydoğusundaki işi yapmalı ve bu örgütü dağıtma yönünde ciddi adımlar atmalıydık. Bunu yaptığımızda, önümüzdeki hafta görevi devralacak olan Donald Trump, Suriye politikası oluştururken elinde bir PKK/PYD ve bunu destekleme mecburiyeti gibi gerekçeler bulamayacaktı.
“PKK/PYD işini Suriyeliler halletsin demek de doğru değil. HTŞ’ye havale etmiş oluyoruz. HTŞ, ABD ve İsrail varken bunu yapamaz. Sadece PKK/PYD değil, Türkiye’nin Suriye yönetimi ile ivedilikle sığınmacıların geri gönderilmesine ilişkin protokol imzalayıp bunun gereğini yerine getirecek şekilde alt komitelerle desteklemesi ve bir yandan da bu süreci başlatması lazım. Öte yandan, Suriye ile Türkiye’nin bir deniz yetki alanları anlaşması imzalaması gerekiyor. Fakat bu çok teknik bir konu ve mevcut HTŞ yönetiminin bu işi kotarabileceğini zannetmiyorum.”
‘KUKLA DEVLETE İZİN VERİLMEMELİ’
Prof. Dr. Hasan Köni de Amerika’nın “Kürdistan” planlarından vazgeçmeyeceğini söyledi. Köni şöyle konuştu:
“İsrail’in amacı doğrultusunda Suriye’de birkaç bölgeli bir federatif yahut otonom yapı kurulması isteniyor. Bu yapı, İspanya’daki Bask bölgesi gibi bir örnek oluşturabilir.
“Türkiye’nin en önemli önceliği, PKK/PYD’nin Fırat'ın kuzeydoğusundan tasfiyesidir. Bölgede otonom bir kukla devlet yapılanmasına izin verilmemelidir. Bunun yolu da Suriye'deki mevcut anayasadaki ulus devlet ve üniter yapının sürdürülmesine bağlıdır.
“Suriye’nin yeniden kalkınması için esas kaynağın Arap ülkelerinden geleceği görülüyor. Peki, Araplar, iki otonom yapının, yani Irak'taki ile Suriye'deki yapının birleşmesini isterler mi? Türkiye, ‘Razı olmam’ diyor. O yüzden Mart'ı beklemek zorundayız. Amerika'nın kararlarının sistemi etkileyeceğini tahmin ediyorum. Bölgedeki sorunlar ABD ile çözülmez.
“Ankara’da 90’larda ders veriyordum. ABD’lilerin okudukları bir uluslararası ilişkiler kitabı vardı. Kitapta ‘Kürdistan’ haritası yer alıyordu ve o harita her şeyi anlatıyordu. O zamanlardan böyle bir çizgileri var. Eğer kullanılabilir bir azınlık yahut bir etnik grup varsa ve bu Batı’nın yahut İsrail’in işine yarayacaksa, sistemi o yönde kurabilirler.”