Hasar tespiti yapan mühendisle görüştük: 30 binadan 25'i hasarlı

Ardı ardına gelen iki depremden sonra Hatay’ın Antakya ilçesindeki hasar tespit çalışmalarında yer alan bir inşaat mühendisi, bölgedeki hasar tespit çalışmalarına yönelik Aydınlık’a bilgi verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı ön tespit ekibinde bulunan mühendis, köy köy gezerek tutanaklar tuttuklarını, raporları günlük olarak Bakanlığa teslim ettiklerini bildirdi.

Bölgede çok sayıda ağır hasarlı ve yıkılması gereken bina tespit ettiklerini belirten inşaat mühendisi, çalışmalar sonucunda bölgedeki bina ihtiyacının daha da arttığını ifade etti. Çalışmaların hızlanması gerektiğine dikkat çeken mühendis, şunları anlattı:

“Kamu personeli buraya geldi, biz de özel sektör olarak gönüllülük esaslı geldik. Başvurumuzu yaptık. İnşaat Mühendisleri Odası Bakanlığa bildirdi. İzinlerimiz çıkınca geldik. Sisteme girişlerimiz yapıldı. Kartlarımız verildi. Bölgelerimiz tanımlandı. Bir mahalleyi bitirdik. Şimdi Yeşilova mahallesine geldik.

‘GÜN GÜN RAPORLUYORUZ’

“Binalarda ağır hasar ve yıkılma durumu tespit ettiğimizde tutanakları doldurup birer nüshasını evlere yapıştırıyoruz. Bir nüshasını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeline teslim ediyoruz. Gün gün bunları bildiriyoruz. Biz şu an ön tespit elemanlarıyız. Çekiçlerimiz var. Sıva çatlağı görünce sıvayı kırıyoruz. Alttaki binanın iskeletine, taşıyıcı sistem iskeletine işlemiş mi diye bakıyoruz. Biz önceki hasarlara değil depremin etki ettiği hasara göre bir binaya rapor veriyoruz. Bizimki ön tespit… Sisteme girişini yapıyoruz. Bizim verdiğimiz bilgilere göre bir tespit ekibi daha geliyor ve örnekler alıyor. Aletleriyle ölçüm yapıyorlar.

‘E-DEVLETTEN BAKABİLİRLER’

Vatandaş, e-Devlet üzerinden TC kimlik numaraları ile binasının durumunu öğreniyor ve buna göre yardım başvurusunda bulunabiliyor. Çıkan karara göre devlet de yönlendirme yapıyor. Yıkılma kararı çıkan binalar için de vatandaşlar itiraz edebiliyorlar. Bu da üç gün. İtiraz ederlerse başka bir ekip gelip tekrar inceleme yapıyor. Etmezlerse üç gün sonra bitiyor ve sonuca göre devam ediliyor.

‘HIZLI ÇALIŞMALIYIZ’

“Hasar tespit çalışmaları hızlanmaya başladı. İnsanlar yıkılacak binayı fark edemediklerinden içlerinde oturuyorlar. Bizim bu yüzden çok hızlı çalışmamız gerekiyor. Sabahtan beri sadece 30 ev gezebildik. 25 tanesi için yıkım kararı tutanağı tuttuk. Gün itibariyle bile 25 hanenin barınma ihtiyacı doğdu. Yeşilova köyünde zemin kötü. Yapıların da çoğu kaçak. İncelediğimiz kadarıyla betonlarda sıkıntılar var.”

Sonraki Haber