Hasarlı binalardan uzak durun!

Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, Adana ve çevresinde halka, hasarlı binalardan uzak durmalarını tavsiye etti… Adana’da 6 Şubat depremlerinde ağır ve orta hasarlı olup da boşaltılan binalar hâlâ yıkılmış değil…

Adana'nın Kozan ilçesinde dün saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 11,27 kilometre derinlikte meydana gelen depremde can kaybı olmadı. Deprem, Osmaniye ve Gaziantep'te de hissedildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde, Adana'da 2 kişinin yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye'de ise 6 kişinin yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak yaralandığını bildirdi.

Kozan’a bağlı Minnetli, Gedikli ve Kabaktepe mahallerinde, 6 Şubat depremlerinde hasar gören bir ev yıkıldı, altı müstakil ev ile 11 ahırda hasar oluştu. Gedikli Mahallesi'ndeki Kırksu Camisi'nin de bir kısmı zarar gördü. Yamaçtan kopan kayalar nedeniyle ulaşıma kapanan Kozan-Feke kara yolu, temizlik çalışmasının ardından yeniden araç trafiğine açıldı.

80 ÇADIR SEVK EDİLDİ

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, şu bilgiyi verdi: “Depremden etkilenen köylerde evleri hasar alan vatandaşlarımızın geçici barınmalarını sağlamak üzere bölgeye 80 çadır sevk edildi. AFAD tarafından Mersin depomuzdan hemen 80 konteyner tahsisi yapıldı. 42 araç, 387 personel ve İHA bölgeye sevk edildi." Karaloğlu, evi hasar gören vatandaşlara hane başına 10 bin lira nakdi yardım yapılacağını söyledi.

Kabaktepe Mahallesi'nde dağdan kopan kaya parçasının zarar verdiği müstakil evin sahibi Adem Yünsel, "Hasta olan yakınımı ziyaret etmek için kent merkezine gitmiştim. Evimde şu an büyük bir kaya parçası var. Evde olmayışımız canımızı kurtardı. Allah muhafaza canımızdan olacaktık." dedi. Gedikli Mahallesi sakinlerinden Okan Demir, sarsıntının şiddetli olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: "Dağlar yerinden oynuyor gibiydi. Evimiz hasar gördüğü için içeriye giremiyoruz."

DAHA KÜÇÜK ARTÇILAR OLACAK

Mart ayından beri Adana için uyarılarda bulunan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, “Normal beklenen bir deprem. Bu büyüklükteki bir depremi ben ve meslektaşlarım bekliyorduk, uyarılarımızı yapmıştık.” dedi. Kozan depreminin şubat depremlerinin devamı niteliğinde olduğunu belirten Perinçek, “Beklentilerimiz doğrultusunda daha öncede Adana dolaylarında 4 büyüklük dolayında depremler olmuştu. Bundan sonra 5,5 büyüklükteki depremin daha küçük artçılar olacaktır.” diye konuştu.

‘Bu bölgede daha büyük, yıkıcı bir deprem bekleniyor mu?’ sorusunu “Hayır, ben beklemiyorum” diye yanıtlayan Perinçek, halka şu uyarıda bulundu: “Muhakkak bazı binalarda hasar olmuştur. Hasarlı binalardan uzak dursunlar. Bu ana deprem sonrası 5 büyüklük dolayında artçılar olabilir. Hasarlı binalar içinde ve yakınında bulunmak tehlikeli olacaktır. Dün Kozanlı dolayında küçük depremler olmuştu, bu depremin habercisi oldular. Önümüzdeki hafta ve günlerde Mersin yönünde, kuzeydeki Çamyayla dolayında 3-5 büyüklüğünde depremler olacaktır. Dün oralarda 2 civarında depremler oldu.”

HASAR TESPİTİ YAPILSIN

Daha önce Adana’da 6 Şubat depremini de yaşayan vatandaşlar, dünkü depremde paniğe kapıldı ve sokaklara çıktı. Vatandaşın evlerine girmemekte haklı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ilgili yerleşim yerlerinde hızlı bir hasar tespiti çalışmasının yapılması gerektiğini belirttiler.

Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, ‘5,5 da binalarda hasara yol açar mı?’ sorumuza “Normalde açmaz ama bizim ülkede açabilir. Binalarımız kurallara uygun yapılmıyor.” yanıtını verdi.

Hasarlı evlere ilişkin olarak, bu haber yayına hazırlanana kadar bir açıklama yapılmadı. Ancak 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle Adana’da hasar almış olup da oturulabilir raporu verilen binaların, 5,5 büyüklüğündeki depremle hasar ve yeni artçılarla yıkılma tehlikesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan, Adana’da 6 Şubat depremlerinde ağır ve orta hasarlı olup da boşaltılan ancak binalar hâlâ yıkılmış değil.

KAYA DÜŞMESİNE DİKKAT!

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, deprem bölgesinde çok ciddi kaya düşmesi tehlikesi olduğuna dikkat çekti. Gökçeoğlu, “Özellikle seyir halindeki araçların dağlık yollarda hareket ederken oldukça yavaş gitmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

Kozan-Feke kara yolu, depremin ardından yamaçlardan düşen kayalar nedeniyle bir süre ulaşıma kapandı.

6 Şubat'taki depremlerden sonra bölgede büyük deformasyonların olduğunu, bu deformasyonların bölgenin çevresindeki irili, ufaklı pek çok fayı zorladığını ve stres transferi yaptığını dile getiren Gökçeoğlu, şöyle sürdürdü:

"Bölgede şu fay kırılacak, bu fayda stres transferi oldu demek, mevcut bilgiyle mümkün gözükmüyor. Adana'nın içinden geçen bir fay yok fakat çevresinde çok sayıda aktif fay var. Adana'nın en büyük talihsizliği bu faylardan ziyade zemin şartlarının oldukça kötü olması, alüvyon havza üzerine şehrin kurulması dolayısıyla Adana, depremler uzakta da olsa çok şiddetli hissediyor."

Sonraki Haber