Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş: Esad’ın affı değerlendirilmeli
Başkan Doç. Dr. Lütfi Savaş, 'Suriye ile barış olursa ülkemize gelen Suriyeliler kısa sürede ülkelerine dönerler. Türkiye’nin kazancı da çok yüksek olur.' dedi
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfi Savaş Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlamak için Esad yönetimi tarafından çıkarılan affın değerlendirilmesini istedi. Savaş Yayladağ sınır kapısı açılırsa Körfez ülkelerine kara yoluyla ihracatın güvenli bir şekilde yeniden başlayacağını bildirdi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfi Savaş Suriyeci sığınmacıların geri dönüşü ve Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesi konusunda görüşlerini açıkladı. Hataylıların Suriyelilerle akrabalıkları olduğunu kaydeden Savaş, “Osmanlı döneminde aynı devletin milletiydik. 12 yıldır küsüz. İsrail’le, Suudi Arabistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri ile barıştık. Bir an önce Suriye ile de barışmamız lazım. Suriye ile hala barışmamış olmamız anlaşılır bir durum değil. Bizler Hatay halkı olarak acilen Suriye ile barış istiyoruz. Suriye ile barış olursa ülkemize gelen Suriyeliler kısa sürede ülkelerine dönerler. Gerçek bir barış yapılırsa büyük çoğunluğu ülkelerine giderler. Suriye ile barışırsak Türkiye’nin kazancı çok yüksek olur” dedi.
'TÜRKİYE GARANTÖR OLABİLİR'
Suriyelilerin gönüllü olarak ülkelerine dönmeleri gerektiğini vurgulayan Savaş, “Esad yönetimi Suriye’de önemli bir af çıkardı. Suriyeliler ülkelerine dönmesi için bu af değerlendirilmelidir. Dönüşlerin teşviki için dönenlerin başlarına bir şey gelmemesi sağlanmalıdır. Türkiye bu konuda Suriye ile masaya oturursa anlaşır, geri dönenlerin başına bir şey gelmemesi için garantör olabilir” diye konuştu.
SURİYE ÜZERİNDEN İHRACAT
Suriye üzerinden yürüyen ihracatın önemine de işaret eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfi Savaş şunları söyledi:
“Suriye olayları başlamadan Hatay üzerinden Suriye’ye günde 250 TIR’lık ihracat yapılırdı. Bu TIR’ların bir kısmı Suriye’ye bir kısmı da Ortadoğu’daki diğer Arap ülkelerine ihracat malı taşırdı. Bu süreçte Hatay da önemli gelir elde ederdi. Ama bugün bu ayda 100 konteynere kadar düştü. Yayladağ sınır kapısının Suriye tarafı Esad yönetiminin kontrolünde. Yayladağ sınır kapısı açılırsa Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine ticaret yine başlar. Yayladağ hattı Suriye devletinin kontrolünde ve terör tehlikesi yok. Biz Hataylılar olarak Yayladağ sınır kapısının açılmasını talep ediyoruz. Ayrıca Suriye’ye yönelik önemli miktarda bavul ticareti de vardı. Hataylılar bu ticaretten önemli kazanç sağlardı. Olaylar sonrası bavul ticareti de yapılamaz oldu.”
Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı Harekatlarına dikkat çeken Savaş şu görüşleri dile getirdi:
“Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı Harekatları olmasaydı biz Hataylılar çok zor dönemler geçirirdik. Bu harekatlar sayesinde rahatız. Ancak Hatay’ın demografik yapısında bozulma var. Dikkatli olmak lazım. Bugün değil önümüzdeki yıllar düşünülmeli.”