Hatay Kumlu'da 4 köyün mera alanına TOKİ inşaatı! ‘Köylünün ekmeğiyle oynamayın’

Hatay’da depremin ardından yapılacak olan konutlar için 4 köyün ortak mera alanı seçildi, köylüler isyan etti. Bölgede Hazine arazilerinin olduğunu ifade eden köylüler, hayvanları için kara kara düşünüyor

Hatay’ın Kumlu ilçesi Uzun Kavak, Kara Süleymanlı, Azğınlı ve Akkerpiç köylüleri, geçimlerini hayvancılıkla sürdürüyor. Köylülerin 1945 yılından bu yana kullandıkları mera alanında AFAD’ın kararıyla TOKİ tarafından konut çalışmaları başlatıldı. Köylülerse “Burayı bize devlet verdi hayvancılık yapalım diye, şimdi biz hayvanlarımızı nerede otlatacağız.” diyor.

12 bin küçükbaş ve 2 bin büyük baş hayvanın otladığı meraları gezdik. Amik ovasının en verimli yerlerinden. Köylüler, mera yerinden iki metre derinliğinden su çıkarmışlar, merayı iki yanından fay hattı yarmış durumda. Meranın hemen yanında ise devletin hazine arazileri var, köylüler, “Oralara yapılabilir evler. Burası zaten sıvılaşmış neden buraya yapıyorlar?” diye sordu.

HAZİNE ARAZİLERİ VAR

Köylülerden Ahmet Erdoğan, dört köyün 12 bin küçükbaş ve 2 bin büyükbaş hayvanı bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bir taraftan deprem vurdu, bir taraftan da devlet vuruyor. Burada binlerce dönüm boş hazine arazisi varken, neden bizim hayvanlarımızı otlattığımız meramıza göz diktiler? “Meramız önce AFAD’a, sonra da TOKİ’ye devredilmiş. Biz şimdi ne yapalım, on binlerce koyunumuzu nereye götürelim? Birisi çıksın ve çözüm söylesin. Amik Ovası Türkiye’nin en kıymetli topraklarına sahip. En verimli toprak ve ÇED raporunda burada sıvılaşma çıktı, bunu bile dikkate almadılar.”

Abdurahman Tekel de mera alanıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bize burayı hayvancılık yapalım diye 1945 yılında verdiler. Bu alan vasıfsız toprak olarak gösteriliyor. Gelsinler, görsünler bu alanın nasıl verimli olduğunu. 16 torunum var. Çocuklarımı ve torunlarımı hayvancılık yaparak büyüttüm. Bizim meranın hemen bir yanında 150, diğer yanında 450 dönüm hazine arazisi var, bu arazileri bir kişi kullanıyor, yazık bizi öldürmesin.”

MEMLEKETİN SÜTE, ETE İHTİYACI VAR

Ahmet Sarılar da “Bizler küçük işletmeciyiz. Herkes, amir, memur olacak diye bir kaide yok. Bu memleketin et üreten, süt üreten hayvancıya da ihtiyacı var. Devlet bir taraftan teşvik ediyor, ‘sürülerinizi büyütün’ diyor, bir taraftan da otlaklar elimizden alınıyor.” diye konuştu.

Ali Sağıroğlu, “Devlet büyüklüğünü göstersin!” diyerek, sorunun çözülmesini istedi. Sağıroğlu, “Buradan köylüler ekmek yiyor. Köylünün ekmeğiyle oynamasınlar. Kimse vicdanını yitirmesin, kimse rant peşinde koşmasın. Sayın Tarım ve Orman Bakanlığı bize kredi açtı ama ben bu hayvanlarım yok olursa borçlarımı neyle ödeyeceğim? Bakan bunlara cevap vermelidir. Tamam koyunlarımızı devlete verelim ama devlet bana bir iş versin. Benim yaşım 50 olmuş, bu saatten sonra kim beni işe alır? Büyük devlet ise büyüklüğünü bizim gibi üretim yapanlara göstersin.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber