Hatay’da 33 bin zeytin ağacı kesildi: Depremde evimiz şimdi de ekmeğimiz gömülüyor

Hatay’da depremde ağır hasar alan köylerin yeniden inşası için çalışmalar başladı. TOKİ konutları için Yuvalı Köyünün zeytinlikleri, proje içine alındı, şu ana kadar 33 bin zeytin ağacı kesildi. Köylüler, ‘başka yer mi yok’ diyerek, ekmek tekneleri olan ağaçların korunması için mücadele ediyor.

Amanos Dağları’nın eteğinde kurulu Hatay’ın Hassa ilçesinin en büyük köylerinden Yuvalı Köyü’nün yanı başında, dağ köyü olan Güvenç köylüleri için TOKİ konutları yapılacak. Ancak, binaların inşa edileceği 400 dönümlük arazide köylünün geçim kaynağı olan binlerce zeytin ağacı bulunuyor. Şu ana kadar 33 bin zeytin ağacı kesildi, 30 bin zeytin ağacının daha kesileceği belirtiliyor. Arazinin 200 dönümü hazineye, kalanı ise Yuvalı köylülerine ait. Yuvalı köylüleri, zeytin ağaçlarının kesilmesini istemediklerini, Güvenç köylülerine yapılacak olan binaların başka arazilere yapılmasını, depremde hasar gören kendi köylerinin de yerinde dönüşümünü istedi.

“Bir köyün içine, başka köy yerleştirilir mi?” diyen köylülerle zeytin ağaçlarının kesildiği alana gittik. Bütün dağ, taş zeytin ağacı. Köylüler, 20 yıl önce ‘dikin’ diye devletin verdiği fidanları dikmiş, yıllarca bakıp, büyütmüş. Köylünün tek geçim kaynağı olan zeytin ağaçları şimdi kesiliyor.

EKMEĞİMİZİ TOPRAĞA GÖMDÜLER

Yuvalı köylülerinden Mustafa Şahin, “Zeytin ağaçlarımızın kesilmemesi için Kaymakam bey ile görüşüyoruz ‘yanınızdayız’ diyor, belediye başkanı ile görüşüyoruz ‘yanınızdayız’ diyor, iki gün iş makineleri duruyor, üçüncü gün yeniden çalışmaya başlıyor. Bizim köyümüzün içine Güvençli köyünün yerleşmesini istemiyoruz. 33 bin ağaç gitti, hiç değilse geri kalan ağaç ve yerimizin bizde kalmasını istiyoruz.” dedi.

Zeytin bahçesi sahiplerinden Ahmet Eroğlu da “20 yıllık emeğimizi toprağa gömdüler” diye başlıyor söze ve devam ediyor: “Bizim 20 yıllık ağaçlarımızı Güvenç Köylülerine iskân yapmak için söktüler, ekmek teknemizi yok ettiler. Bu işin durdurulması için yetkililere sesleniyoruz.”

Mustafa Şahin

GECE YARISI 200 JANDARMAYLA GELDİLER

Mustafa Şahin de şöyle konuştu:

“Kaymakam sökülmeyecek, demişti ama 200 jandarma ile ağaçlarımızı söktüler. 1946 yılından bu yana idari olarak burası bizim köy. Güvenç Köyüne konut yapılmak isteniyor. Kaymakamımız buraya konut yaptırmayacağım, demişti ama kendisi izine ayrılmış, gece yarısı 200 jandarma ile zeytin bahçelerine girdiler ve ağaçlarımızı katlettiler. Kimse bizim sesimizi duymak istemiyor. 33 bin ağacı iki günde yok ettiler. Bizim Yuvalı olarak zeytin dışında bir gelirimiz yok. Hatay büyük bir deprem yaşadı şimdi ikinci depremi yaşıyoruz…”

‘BİZİM EVLER YERİNDE YAPILSIN’

Bahçe sahiplerinden Mesut Bazer, şu bilgileri verdi:

“Yetkililer geldi ve zemin etüdü yapıtlar. Muhtarımız da vardı, ‘buraya konut elverişli değil, zemin kayması var’ dediler. Muhtarımıza ‘sağlam yer göster’ dediler. Muhtar başka yer göstermesine rağmen zeytin ağaçlarının olduğu yere karar verdiler, ağaçlarımızı söktüler. Bizim köye zemin bozuk denildi ama yanı başına Güvençliler için ev yapılıyor. Madem ev yapılabiliyor o zaman bizim evler de yerinde yapılsın. Siyasi oyunlarla bizi perişan ettiler.”

Osman Solak’ın 160 ağacı kesilmiş. Aynı zamanda inşaat işçisi… “Biz bu saatten sonra ne yapacağız? Hırsızlık yapamayız, başkasının malını gasp edemeyiz, benim 5 çocuğum var, onları nasıl besleyeceğim?” diye konuştu.

Osman Solak

Halil Tomuk da yetkililere, “Kalan ağaçlarımızı kesmesinler, biz yine kesilen yerleri yeşillendiririz.” diye seslendi.

Halil Tomuk

KAŞIKÇI’YA SORDUK

Köylüler Güvenç Köyünün, Yuvalı köyünün yanına kurulmasını MHP Milletvekili Lütfü Kaşıkçı’nın istediğini iddia ettiler, “AK Parti, sesini çıkarmıyor” dediler. Köylülerin iddiasını MHP Hatay Milletvekili Kaşıkçı’ya da sorduk. Kaşıkçı şu yanıtı verdi: “Ben oranın konutlara uygun olup olmadığını nasıl bilirim, oranın etüdünü ben mi yaptırdım!” Köylülerse, “o zaman gelsin bize doğrusunu anlatsın” diyerek Kaşıkçı’yı köye çağırdılar.

Köylülerden Mahmut Şıklar da Yuvalı Köyünün yerinde dönüşümü için başvurduklarını ama AFAT müdürünün yerinde dönüşüm için bir kişinin 130 metre kare yeri olması şartını belirttiğini söyledi. Şıklar, “130 metre kare yerin yoksa kabul edilmiyormuş. Yerinde dönüşüm için hazırladığımız dilekçelerimizi iptal ettirdiler. Şimdi anladım ki bu işin arkasında zeytin bahçelerimize ev yapmanın çalışması varmış. Yazık…”

KAYMAKAM KÖYLÜNÜN YANINDA

Köylülerle birlikte Hassa ilçe merkezinde Kaymakam Osman Acar’ı ziyaret ettik. Kaymakam, köylünün talebinin doğru ve yerinde olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Sizin haklı olduğunuzu düşünüyor ve yanınızda olduğumu belirteyim. Sizinle birlikte zeytin ağaçlarının geri kalanını kestirmemek için yardımcı olacağım. Bu bizi aşan ve Ankara’nın kararı… Ama sizi bu alanda sonuna kadar destekleyeceğim. Ben ilk gün kesmemelerini söyledim. Ben izine ayrıldıktan sonra kesmişler.”

Sonraki Haber