Hataylı çiftçilerden DSİ’ye çağrı: Mandalina susuz kaldı
6 Şubat depremlerinin vurduğu Hatay, tarımsal üretimin önemli merkezlerinden biri. Şimdilerde erkenci mandalinalar dalında. Depremde zarar gören sulama kanaletleri hala tamir edilemedi. Mandalina üreticileri ise ağaçların şubat ayından beri sulanamadığını belirttiler, acil su çağrısı yaptılar.
Hatay’ın Samandağ ilçesinde 38 bin dekarda mandalina üretimi var. Erkenci mandalinalarda hasada az kaldı ama mandalinalar dalında kurudu. DSİ’ye bağlı Yarseli Sulama Birliği, arıza gerekçesiyle üreticiye su vermiyor. Depremde büyük kayıplar yaşayan Samandağlı üretici, tek geçim kaynağı olan mandalina ağaçları için çağrı yaptı, “Bu hafta su gelmezse, mandalinaların hepsi heder olacak.”
12 BİN DEKAR SU BEKLİYOR
Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, bölgede 38 bin dekarda mandalina üretimi yapıldığını, 12 bin dekarın ise Yarseli Sulama Birliği’nin verdiği suya muhtaç olduğunu belirtti. 6 Şubat’tan bugüne bölgeye tek damla su verilmediğini belirten Kamacı, “Ürün kayıp, üretici büyük zararda. Mandalina ağaçları hala sulanamıyor. Heder oldu. 12 bin dekar bu suya mahkûm. DSİ yetkilileriyle aylardır konuşuyoruz. ‘Arıza var, ısmarladık, malzeme gelmedi, kanalları yapamadık’ cevabı alıyoruz. Koca barajları yapan DSİ, sulama kanaletlerini tamir edemiyor. Su veren pompalar arızalı. Yarseli Sulama Birliği, dekar başına bahçe sulansa da sulanmasa da 800 lira alıyor. Ama su vermiyor.” diye konuştu.
‘SÖZLERİNDE DURSUNLAR’
Bölgede kuraklığın baş gösterdiğini belirten Kamacı, şu çağrıyı yaptı: “Ağaçların acilen suya ihtiyacı var. Bahçesini gören çiftçi ağlıyor. DSİ memurları ülke ekonomisine zarar veriyor. Bakanlığa çağrı yapıyoruz, DSİ’ye çağrı yapıyoruz. Acil su bekliyoruz. Bakanlar buraya geldiğinde söz verdiler, sözlerinde dursunlar.”
ÜRETİCİ: PERİŞANIZ
Mandalina üreticisi Ayfer Şahutoğlu, bahçelerinde büyük kayıp olduğunu belirterek, “İyi değiliz, kan ağlıyoruz. Bahçeler kurudu, başvurularımız cevapsız kaldı. O bahçelere gidip bakmaya dayanamaz insan. Bütün birikimimiz orada. Çocuklarımızı bu bahçelerden elde ettiğimiz gelirle okutuyoruz. Bu hafta su verilmezse tamamen yok olacak mandalinalar. Biz bu bahçelere evladımız gibi bakıyoruz. Sesimizi duysunlar. Temmuz ayına kadar 4 kez sulama yapmalıydık. Buna hakları yok.”
Yıldız Şahutoğlu da şöyle konuştu: “Hatay’da her yer ağaç, her yerde tarımsal üretim var. Zeytin, mandalina, portakal. Ama maalesef su yok, ağaçlar kurudu. Yarın tahsilata gelecekler, vermeyeceğiz. Hepimizin acısı var, hepimizin büyük kayıpları var, konuşacak mecalimiz yok. Hatay hepimizin, lütfen buraya el atsınlar, lütfen sesimizi duysunlar.”
‘VERİM KAYBI OLACAK’
Çiğdede Mahallesi Muhtarı Nevzat Çınar da bölgede su sorunun çok ciddi olduğunu, ağaçların kurumaya başladığını belirtti. Yetkililerle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Çınar, “Her şey yavaş ilerliyor. ‘Pompalar gönderildi, montajlar yapılıyor’ deniliyor. Bu yıl büyük verim kaybı yaşanacak. Özellikle Şükrü Kanatlı ve Kurtderesi mahallesinde sıkıntı büyük.” dedi.