Hatay’da hasat başladı: Zeytinde markalaşmak istiyoruz

Hatay’da zeytin hasadı başladı. Rekolte bu yıl ‘yok yılı’ olması nedeniyle bir miktar düşse de fiyatlar zeytin üreticilerine nefes aldırdı. Pazarda zeytinin kilosu 80 liradan başlıyor, kalitesine göre 120 liraya kadar çıkıyor. Zeytinyağı ise asit oranına göre 150-200 liradan tüketiciye yansıyor

Üreticiler, zeytine kiloda verilen 80 kuruşluk desteğin artırılmasını, zeytinyağında dökme değil ambalajlı satış için çağrı yaptılar.

‘DESTEK ARTIRILMALI’

Üretici ve zeytinyağı fabrikası sahibi Bedir İstanbullu, depremde fabrikalarının ciddi zarar gördüğünü belirterek, “Toparlandık, fabrikamız çalışır durumda. Fabrikamıza geldiler, zarar tespitleri yaptılar ama destekler hâlâ gelmedi. Kendi imkanlarımızla fabrikamızı onardık. Çalışıyoruz ama eksiklerimiz var.” dedi.

Zeytin veriminin bu yıl diğer illere göre bölgede iyi olduğunu ifade eden İstanbullu şöyle konuştu:

“Özellikle son yağışlar zeytine iyi geldi, irileşti ve zeytinlerde kurtlanma olmadı. Zeytin yağı asidi iyi, kalite iyi ama geçen seneye göre kesim oranı biraz düşük. Üretici destekleri az, 80 kuruş veriliyor, kilo başına 1.5-2 lira olursa iyi olur. “Hatay zeytin üretimi konusunda pek tanınmıyor, çok kaliteli zeytinyağı üretiyoruz. Hudut bölgesinde bulunduğumuz için üretime başladığımız zaman Suriye’den zeytinyağı girişleri başlıyor. Bu da fiyatları düşürüyor. İthal ederken üretici de düşünülmeli, yağ yetmediği zaman dışarıdan yağ ithal edilmeli. “Çiftçi eğitimleri yapılmalı. Tarım il müdürleri bahçelerimizi gezip, çiftçilerimize bilgi versinler. Broşürlerle, videolarla çiftçiye eğitim verilirse daha kaliteli ve daha çok zeytin üretiriz.”

‘FABRİKALAR ATIL’

Bedir İstanbullu, Hatay’da 150 tane zeytin yağı fabrikası bulunduğunu, zeytinde markalaşma ve ambalajlı satış yapılması gerektiğini belirtti. İstanbullu şöyle konuştu: “150 fabrika var Hatay’da. Bu da yeterince planlama yapılmadığını gösteriyor. Fabrikalar çok olunca zeytin bulmakta zorlanır. Bir fabrikanın 3 bin veya 4 bin ton zeytin işlemesi gerekiyor. Bu miktarın altı fabrikanın atıl kalmasına neden oluyor. Zeytinde markalaşmaya ihtiyaç var. Ürettiğimiz zeytin yağlarını dökme olarak satıyoruz. Devletin markalaşma konusunda destek vermesi gerekir, rafine ve depolama için yerler yapmalı ve bizim de markalaşmamızı sağlanmalı. Paketleme yapan yerlere ihtiyacımız var, dolum tesisleri, depolar yapılmalı. Bunlar ancak devlet imkânları ile yapılabilecek tesisler. Destek olduğunda Hatay’da zeytin üretimi daha da artar.”

TOPRAKSIZ YAŞAYAMAYIZ

Üretici Özge Oyalı da TOKİ için kamulaştırılan arazilerinin parasının ne zaman ödeneceğini sordu. Oyalı, “TOKİ için arazilerimiz kamulaştırıldı ama bunların bir kısmının parası ödendi, bir kısmı ödenmedi, ne zaman ödenecek bilmiyoruz. Kalan araziler kamulaştırılacak mı, bu konuda bilgimiz yok. Biz çiftçiyiz ve geçim kaynağımız zeytin ve hayvancılık. Durumumuz ne olacak? Biz üretim yapmak istiyoruz, topraksız yaşayamayız.” diye konuştu.

Sonraki Haber