Hatay’da yıkılan binaların sorumluları yargılanıyor

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca afetin ardından oluşturulan Deprem Suçları Soruşturma Bürosunda, yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili kusurları tespit edilenlere yönelik soruşturmalar, açılan davalarda da yargılamalar sürüyor.

Hatay'ın merkez Antakya ve Defne ilçelerinde ölüm gerçekleşen 1759 bina tespit edildi. Bu kapsamda her iki ilçede, 6 Şubat'tan bu yana aralarında müteahhit, yapı denetim firması sorumlusu, statik proje müellifleri ile tali kusurlu oldukları belirlenen ilgili belediyelerin yapı kontrol birimi elemanlarının da aralarında bulunduğu 637 kişi şüpheli olarak belirlendi. Farklı tarihlerde yakalanan şüphelilerden 113'ü tutuklandı, 293'ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 398'i salıverildi. Firari 86 zanlı hakkında yakalama kararı çıkarıldı, 40 kişinin de hayatını kaybettiği belirlendi. Merkez 2 ilçede 1759 binaya ilişkin soruşturma dosyaları açıldı. Bunlardan 11'iyle ilgili soruşturmalar tamamlanarak 36'sı tutuklu, 5'i firari, toplam 54 sanık hakkında hazırlanan iddianameler, ilgili mahkemelerce kabul edildi.

Sanıkların, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisleri isteniyor. Hatay'ın diğer ilçelerinde de depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar sürdürülüyor.

Sonraki Haber