Hatay’daki ilk konteyner kenti gezdik: 5 bin depremzedeyi barındıracak

Okuldan sağlık merkezine, çocuk parkından mescide temel ihtiyaçların karşılanabileceği alanların da yer aldığı Büyükdalyan Konteyner Kentinde, konteynerlar iki oda, tuvalet ve mutfaktan oluşuyor. UMKE ekibi, itfaiye, polis, kurslar için öğretmenler ve 25 işçi alanda hizmet veriyor

Büyük Dalyan Konteyner Kentinde kurulan çocuk parkı.

Hatay'da çadır kentlerdeki depremzedelerin daha iyi şartlarda barınabilmeleri için çalışmalar hızla devam ederken ilk konteyner kentin yapımı da tamamlandı. Antakya ilçesine kurulan 5 bin kişi kapasiteli alana 928 konteyner inşa edildi.

Hatay’daki ilk konteyner kenti gezdik. Alt yapı çalışmaları tamamlanmasının ardından hızla inşa edilen Büyükdalyan Konteyner Kentinde, çocuk parkından mescide, okuldan sağlık merkezine temel ihtiyaçların karşılanabileceği her türlü imkan mevcut. İki odalı konteynerlerde ortalama 5 kişi yaşayabiliyor. Ayrıca konteynerlerde tuvalet ve mutfak da yer alıyor.

Büyükdalyan Konteyner Kenti Müdürü Barış Körkü, Aydınlık’a bilgi verdi. Hatay’da bir tarım lisesinin müdürü de olan Körkü, “5 bin vatandaşımızı barındırabilecek konteyner kentimiz hazır. Hatay genelinde farklı merkezlerde de konteyner kent çalışmaları sürüyor. Devletimiz güçlü devlet. Hiçbir vatandaşımızı dışarıda bırakmayacağız.” dedi.

Barış Körkü

‘HER TÜRLÜ İMKAN SUNULUYOR’

Konteyner kente sosyalleşme alanlarının kurulumuyla ilgili de çalıştıklarını ifade eden Barış Körkü, şunları aktardı:

“Toplam 928 konteyner kuruldu. 909’u vatandaş için, geri kalanları idare için. Her şeyiyle konteynerlerimiz kullanıma hazır. Hatay'a kurulan ilk konteyner kentimiz.

“Konteynerlerimizin içerisinde vatandaşlarımızın duş alabileceği sıcak suyumuz, termosifonumuz, lavabomuz, klozetlerimiz, koltuklarımız, battaniyemiz, yatağımız, buzdolabı ve ısıtıcılar var. Vatandaşımıza yiyecek, içecek, gıda desteğinde bulunuyoruz. Aynı zamanda mescidimiz var. Sosyal destek odalarımız mevcut. 4-6 yaş kuran kursumuz var. 8. ve 12. sınıf öğrencileri için Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) var. Parklarımız da var. TRT'nin ve Kızılay'ın desteğiyle yemek ve gıda ihtiyacını sağlamaya devam ediyoruz.

“Buraya 909 aile yerleşecek. 265’i yerleşti. Şu anda bin 200 kişi var. Toplam 5 bin kişi olacak. Bölgede başka konteyner kentler için de çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki günlerde Hatay'ın ihtiyacını karşılayacak birkaç konteyner kent daha hazır olacak. Dışarıda insanımız kalmayacak. Devletimiz, evleri orta ve ağır hasarlı olan tüm vatandaşlarımız için konteyner kentlerini en kısa zamanda teslim edecek.

“Burada vatandaşlarımızın sürekli ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal marketler, oyun parkları var. Sağ olsunlar TRT'nin çizgi film tırı, TÜRKAV gibi bazı kuruluşlardan bilim tırları, deney tırları geliyor çocuklarımız için. Çocuklarımız bunları istedikleri zaman kullanıyorlar.

“İki adet 200 metrekare oyun alanı parkı daha kuruyoruz. Birkaç gün içinde hepsi tamam olacak. Katar konteyner kentimiz var. Kuruldu ve hazır. Bazı hayırsever vatandaşlarımızın kurmak istediği konteyner kentler de var. Bunlar da Hatay'ın tamamına, devletimiz tarafından yönlendiriliyor ve parça parça kuruluyor. Hepsi AFAD'ın kontrolünde.

“Bu konteyner kentlerimizde her şey düşünülüp vatandaşlarımıza sunuldu. Sınırsız internet var. Sıcak su 24 saat var. Yani 20 gün içerisinde yapılabilecek en güzel şey bu olsa gerek. Televizyon da veriliyor. Uydu bağlantıları yapılıyor.

Katarlıların kurduğu Derince Konteyner Kenti.

‘SIRADA TOKİ EVLERİ VAR’

“Bundan sonrası artık vatandaşın yavaş yavaş TOKİ evlerine yerleşmeleri olacak. Türkiye güçlü bir devlet, sosyal bir devlet. Vatandaşını dışarıda bırakacağını zannetmiyorum. Vatandaşlarımız da mutlu. Biz de 24 saat buradayız. Onlara hizmet veriyoruz. Gece kaçta kapımızı çalarlarsa eksiklerini karşılıyoruz.

“25 çalışan işçimiz var. 8 tane polisimiz var. Onun dışında itfaiyemiz, UMKE'miz, Sağlık Bakanlığımızdan arkadaşlarımız, diğer illerden gönüllü gelen okul müdürü, müdür yardımcısı arkadaşlarımız, 8. sınıf, 12. sınıf DYK'mıza destek olmak isteyen gönüllü öğretmen arkadaşlarımız, AFAD gönüllüsü arkadaşlarımız var. Hala dayanışmaya katılmak isteyen vatandaşlarımız var. ‘Biz de AFAD gönüllüsü olarak çalışmak istiyoruz’ diyorlar. Çok sağ olsunlar. Bize yardım ediyorlar. Hep beraber el ele bu yüzyılın en kötü depreminin yaralarını sarıyoruz. Ben de bir depremzedeyim. Hatay’da görev yapıyordum. Bir şekilde bu depremin yarattığı hasarı ortadan kaldıracağız.”

‘KARDEŞLİK KENTİ’ YOLDA

Antakya'da inşası tamamlanan bir diğer konteyner kent de Katar’ın katkılarıyla kurulan Derince Konteyner Kenti. “Kardeşlik Konteyner Kenti” olarak da adlandırılan konteyner kentte 592 adet konteyner yer alıyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konteyner kent, çok sayıda Hataylının barınma ihtiyacını karşılayacak.

Sonraki Haber