Hataylı üretici: Bölgede üreteceğiz gübre ve ilaç lazım

Hatay'da Anayazı Mahallesindeyiz. Anayazı kırsal bir mahalle. Ertaş ailesi de bu mahalledeki üreticilerden. Depremin ardından ciddi maddi hasarları ortaya çıkmış...

Fotoğraf: Gökhan Büyük

Yetiştirdikleri lahana tarlada kaldı, kabaklar için ise gübre ve ilaç lazım. Ancak ne açık dükkan var ne de para... Borçla ektikleri tohumlar, borç olarak meyvelerini verecek! Ertaş ailesi bölgede kalmak ve üretimi sürdürmek istiyor. Hatay Valiliğinin çiftçilerin ürünlerinin tarlada kalmaması için geliştirdiği modelin kapsamının artırılması talep ediliyor. Ayrıca gübre, tohum ve ilaç desteği bekleniyor.

GÜVENCE İSTİYORUZ

Üreticilerden Sabahattin Ertaş:

“Çadırımızı tarlaya kurduk. Bir yıllık emeğimiz var burada. Üretimi de bir yandan devam ettirmeye çalışıyoruz. İşçi sıkıntımız var, gübre sıkıntımız var, pazar sıkıntımız var... Satılır mı satılmaz mı endişesindeyiz. Biz üreteceğiz diyorsunuz ama pazar? Ürünlerin gübreye ihtiyacı var, ilaca ihtiyacı var. Bunların tedarik edilmesini istiyoruz. Lahanaları görüyoruz. Bu lahanalar tarlada kaldı. Burası yaklaşık işte yedi sekiz dönüm. Şu an en azından 20-30 bin liralık zararımız var. Tarlada heba oldu. Önümüzdeki günler için örtü altı kabaklar var. Onlar için de ilaç sıkıntısı başlayacak. Bize yardım etmelerini istiyoruz. Güvence istiyoruz. Hal açılırsa iyi olur. En azından güven olur. Ekebiliriz belki...”

BÖLGEDE KALACAĞIZ

Üreticilerden Gülnaz Ertaş:

“Biz bu bölgede kalacağız, güvence istiyoruz. Fidelerimizi yetiştirdik. Ama işte nereden başlayacağız

bilmiyorum. Kara kara düşünüyoruz. Ekmemiz lazım. Tohumu borçla aldık. Şimdi borca borç katacağız. İki tane çocuğum var. Onlara destek oluyoruz. Üniversite okudu ama hala bizimle tarlada çalışıyor. Çünkü işleri yok. Elli yıldır aynı mesleği yapıyoruz. Sigortamız yok. Hiçbir şeyimiz yok.”

KOMŞULAR YARDIM EDİYOR

Üreticilerden Ali Ertaş: “İşçilik, gübre, ilaç lazım. Su, mazot fiyatları düşmeli ki çiftçi alsın. İlaç olmazsa mahsul ölür. Sekiz dönüme sadece kabak ektik. İşçi yok komşular falan yardım ediyor. Emek çok lazım. Salatalık da var, altı ay hasadı yapılıyor. Pazar ihtiyacımız var. Açık bir gübreci yok. Tarlada gece nöbet tutuyoruz.”

Sonraki Haber