Hataylılar okullarını istiyor

Bazı deprem illerinde hasarlı okulların tamirine başlandı. Ancak Hatay’da bir hareket yok. Eğitimciler, kentin yeniden canlanması için okulların ayağa kaldırılmasını talep ediyor

Hatay’dan bir öğretmen, “Bu yılı gözden çıkardık ama bir sonraki eğitim öğretim dönemine okullarımızda başlamak için hasarlı okulların tamiratına şimdiden başlamak lazım.” dedi. Öğretmen şöyle konuştu: “Pek çok ilde yapılıyor. Bizde okulların büyük bölümü hasarlı ama hâlâ bir hareket yok. Eğitim öğretim faaliyeti yok denecek kadar az. Hatay’ın ayağa kalkması için okulların en azından önümüzdeki eğitim öğretim yılına hazırlanması, halkın yeni dönemde okulların gerçekten açılacağına inanması lazım. Halk, okullarda bir çalışma görmek istiyor. Ağır hasarlı okullar var, tamirat 3-4 ay sürer. Kentten gidenler, dönme gayreti içinde. Eylül’de açılacağına ilişkin bir işaret olsun ki halk da hazırlığını yapsın.”

Hatay’da okullar, depremde nasıl kapandıysa öylece duruyor. Öyle ki seçimde kullanılabilecek okul sayısı çok az olduğu için kentteki spor salonları oy kullanma alanları olarak değerlendiriliyor. Kullanılacak okulların da sadece giriş katları seçime hazırlanıyor; hasarsız okul yok denecek kadar az. Okulların hemen hemen tümünün iç duvarları, kapıları, tavanları, çatıları hasarlı.

BEŞTE BİRİ AÇIK

Depremden etkilenen illerde okulların tamamının açıldığı, hasarlı okulların bahçelerine konteynerler, çadırlar kurulduğu, öğrenci katılımının yüzde 70-80’lere ulaştığı haberleriyle sevinmiştik. Ancak Hatay’da durum farklı. Okullar açıldı, açılıyor derken gelinen durum şu: Okulların beşte biri ancak açık. Eğitim gönüllü ve ücretli öğretmenlerle yapılıyor. Öğrenci katılımı genel ortalamanın altında. Hasarlı okulların bahçelerinde kurulan çadırlarda sadece üniversiteye hazırlık kursları var. Yeni atanan öğretmenlerin yarısının bu bölgede görevlendirileceği açıklaması, olumlu etki yaratmış.

VATANDAŞ DÜZEN KURAMIYOR

Vatandaş kışı nerede geçireceğini, düzenini nerede kuracağını planlayamıyor. Hatay’a dönme planları yapanlar için kira sorunu önemli bir engel oluşturuyor. Kiralar 3 bine, 5 bine fırlamış ama ev bulunamıyor. İnsanlar, bulabilirse evde oturmak istiyor doğal olarak ve konteyner talebinde bulunmadan önce şansını sonuna kadar zorluyor. Zira konteyner talep edenlere kira yardımı kesiliyor.

EĞİTİMDE MOTİVASYON DÜŞÜK

Okullarda öğrenci devamlılığı artıyor mu? Bu soruya şu yanıtı alıyoruz: “Aksine azalıyor. Öğrenci ve veliler bu seneyi gözden çıkarmış durumdalar. Motivasyon düşüklüğü var. Depremin psikolojik etkisi geçmedi.” Bakanlık, bölgede yaz okulları açılacağını duyurmuştu ancak okulların durumu nedeniyle bölge insanı bunu ‘olur’ gibi görmüyor. Yaz okulları çadırda, konteynerde açılsa bile o okullara devam için de bir motivasyon gerektiği vurgulanıyor. Eğitimciler deprem bölgesindeki illerde çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik sistemli bir psikolojik destek çalışmasının planlanıp bir an önce uygulanmaya konulmasını, tekrar tekrar vurguluyorlar.

74 BİN ÖĞRENCİ GERİ DÖNDÜ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in önceki gün yaptığı açıklamaya göre depremler nedeniyle naklini başka illere aldıran öğrencilerden 74 bin 24’ü, naklini tekrar kendi memleketine aldırdı. Kahramanmaraş'a 23 bin 663 öğrenci, Hatay’a 13 bin 597 öğrenci, Malatya’ya 10 bin 405, Adıyaman’a ise 9 bin 456 öğrenci geri döndü.

Sonraki Haber