‘Hava şartları narenciyeyi vurdu’

Yaş meyve ve sebze ihracatı yapan Hayrettin Uçak, narenciyenin bu yıl dalında kalma nedenini değerlendirdi. Uçak, ihracat pazarında rakip ülkelerin çoğaldığını, bunu aşmak için de daha kaliteli ürünü pazara sunmak gerektiğini vurguladı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, İzmir basınıyla buluştu. 2023 yılının değerlendirmesini yapan Uçak, 2024 yılı ihracat hedeflerini açıkladı.

Uçak, toplantı öncesi Aydınlık’a narenciye üretimindeki rekor artışa rağmen ihracatın neden düşük olduğunu da anlattı. İhracat pazarında rakip ülkelerin olduğuna dikkat çeken Uçak, “Çin bile narenciye üretmeye başladı. Rusya’ya Çin’den narenciye gidiyor.” dedi.

‘TÜRKİYE’DE DE TÜKETİM AZALDI’

Hayrettin Uçak, narenciyede yaşanan sıkıntıyı şu ifadelerle değerlendirdi: “Narenciye üretimi her geçen gün çoğalıyor. Biz tamamen hava şartlarına bağlıyız. Bu sene ne yazık ki iklim tamamen değişti. Havaların çok sıcak gitmesinden dolayı narenciyeye rağbet düştü. Narenciyeyi yavaş pazarladık. Türkiye’de de tüketim ciddi anlamda azaldı. Sıcak havalarda biliyorsunuz pek tercih edilmiyor. Daha çok soğuk havalarda tercih edilir. Ürünlerin elde kalmasına bir çözümün bulunacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl her şey daha iyi olacak.”

‘PAZARI KAYBETMEMEK İÇİN KALİTELİ ÜRETİM ŞART’

Uçak, ihracat için daima kaliteli ürüne ihtiyaç olduğunu belirterek ‘kiraz’ örneğini verdi: “Pazarımızı kaybetmemek için kaliteli üretim yapmamız lazım. Bunun nedeni de şu; bir zamanlar mesela Çin’e kiraz ihracatı açılmıştı ama 2 sene sonra kapandı. Sebebi ise kurt, böcek gibi şeylerin çıkması. Tarım Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız önümüzdeki dönem için ciddi anlamda gayret gösteriyor. İnşallah önümüzdeki kiraz sezonunda tekrar Çin’e ihracatımız açılacaktır.”

2024 YILINDAKİ HEDEF: 1 MİLYAR 450 MİLYON DOLAR

2023 yılındaki toplam yaş meyve ve sebze ihracatının değerlendirmesini de yapan Uçak, son 6 yılda ihracatın ikiye katlandığını belirtti. Cumhuriyetimizin 100. Yılında pek çok ürün grubunda ihracat rekorları kırdıklarını ve yüzde 7’lik ihracat artışıyla 1 milyar 330 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdıklarını söyleyen Uçak, 2023 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat seviyesine ulaşmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getirdi. 2023 yılında 1 milyar 337 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdıklarını söyleyen Başkan Uçak, 2024 yılındaki hedeflerinin ise 1 milyar 450 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Sonraki Haber