Havai fişek katliamında işçiler konuştu: Biz öyle bir fabrikada çalışmadık!

Yedi kişinin hayatını kaybettiği havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin davada görgü tanıkları dinlendi. Fabrika çalışanları, sanık işverenlerin ifadelerini yalanladı.

Müşteki sıfatıyla mahkemeye çıkan işçi Ümmiye K. 'Ne fabrika kurumsal ne de çalışanları kurumsal, şikayetçiyim' dedi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5’i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına dün de devam edildi. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Ferizli ilçesinde inşa edilen cezaevi kampüsündeki salonda görülen duruşmada, fabrika sahiplerinin de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, duruşmanın 3’üncü gününde müşteki beyanlarını dinlemeye devam etti.

MÜŞTEKİLER: BASKI ALTINDAYDIK

Müşteki Ümmiye K., ifadesinde, volkan bölümünde çalıştığını belirterek, şunları anlattı: “Patlamada o basınçla bir hengame oluştu. Dışarı çıktım, arkama baktığımda muska bölümünde üretim yapıldığı yerin yandığını gördüm. Yaşar Coşkun konuşmaya başladığında öyle bir farklı anlattı ki biz öyle bir fabrikada çalışmadık. Çalışma ortamı ve standartlar kötüydü, çok fazla baskı vardı. Yaşar beyin sevkiyat açısından son bir hafta 3-4 saat başımızda olduğunu biliyorum. Ne fabrika kurumsal ne de çalışanları kurumsal, şikayetçiyim." Sanık Yaşar Coşkun’un avukatının, müvekkilinin nasıl baskı yaptığına ilişkin sorusu üzerine ise Ümmiye K., “Yaşar bey, saat 9-10 gibi gelip öğlene kadar yanımızda duruyordu. İnsanlar çalışırken devamlı ellerine bakıyordu. O psikolojide çalışarak, Yaşar beyin ellerimize bakması bir baskıdır zaten” diye konuştu. Müşteki Ömrüye Ç. de, fabrikada altı yıldır görev yaptığını, üretim sayısı konusunda üzerlerinde baskı olduğunu söyledi. Müşteki Şahsine Ş. patlama sırasında muska bölümünde olduğunu dile getirerek, “Bir ses oldu, çatıdan parça düştü, her yer simsiyahtı. İkinci patlamada kendimizi dışarı attık, dağlara kaçtık. Patlamanın nereden geldiğini göremedim, içerideydim, şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERİN KARŞISINA ÇIKAMADI

Duruşmaya fabrika sahiplerinden tutuksuz sanık Ali Rıza Ergenç Coşkun'un katılmadığı görüldü. Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi de yaralanmıştı. Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Patlamaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında hazırlanan 27 sayfalık iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkemece kabul edilen iddianamede, 5’i tutuklu 7 kişinin “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

AVUKATLAR: HİÇ KİMSE EKMEĞİNİ KAZANIRKEN ÖLDÜRÜLMEMELİ

Sakarya’da duruşma öncesi toplanan bir grup avukat, meslektaşları Ersin Arslan'ın haciz işlemi için gittiği evde silahlı saldırı sonucu öldürülmesini protesto etmek için saygı duruşu yaptı. Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin davaya katılan müşteki avukatları, verilen arada mahkeme heyetinden izin alarak girişte toplandı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından meslektaşları adına konuşan avukat Can Atalay, hiç kimsenin ekmeğini kazanırken öldürülmemesi için çaba gösterdiklerini söyledi. Atalay, bu sırada saygı duruşuna katılmak üzere gelen bazı sanık avukatlarına, “Müvekkillerimizle saygı duruşunda bulunuyoruz, lütfen bize izin verin” diyerek katılmamalarını istedi.

Sonraki Haber