Hayatı boyunca 500'den fazla kitap yazdı: Bilim Kurgunun dahi ustası Isaac Asimov

Bilim Kurgunun dahi ustası Isaac Asimov, 72 yaşında hayatını kaybetti. Asimov, ardında 500'den fazla kitap bıraktı. Peki Asimov'un Üç Robot Yasası nedir? Asimov neden öldü? Asimov'un kitapları hangi sırayla okunmalı? İşte Isaac Asimov'un yaşam öyküsü.

ABD'li yazar ve biyokimyager Isaac Asimov, 2 Ocak 1920'de dünyaya geldiğinde 500'den fazla kitap yazacağını ve yıllar sonra bilim kurgunun dahi ustası olarak anılacağını bilmiyordu. "Robot Serisi", "Galaktik İmparatorluk Hikâyeleri" ve Vakıf serisiyle tanınan Asimov, 6 Nisan 1992'de 72 yaşında New York'ta hayatını kaybetti. Peki Isaac Asimov kimdir? Asimov'un bilim kurgu kitapları ne anlatıyor? Asimov kitapları hangi sırayla okunmalı? İşte yanıtı

BİLİM KURGUNUN USTALARINDAN ISAAC ASİMOV KİMDİR?

Bilim Kurgunun dahi ustalarından Isaac Asimov, bilim kurgunun insanlığın kurtuluşu için hayati bir önem taşıdığını, "Bilimkurgu öyküleri, günümüzün eleştirmenleri ve filozoflarına önemsiz geliyor olabilir;. fakat bilimkurgu kurtuluşumuz için hayati bir önem taşır, eğer bir gün kurtulacaksak" sözüyle ifade ediyor. Bilim ve hayalin buluştuğu bilim kurgu öyküleri bir yönüyle insanlığın hayal kurma özgürlüğünü elinde tutmasını sağlıyor.

500'DEN FAZLA KİTAP YAZDI

500'den fazla kitap, 90.000 kartpostal yazan Isaac Asimov, üretkenliğiyle öne çıkıyor. Bu dahi adam, felsefe hariç bütün alanlarda eserler vermiştir. Asimov, özellikle bilim kurgu öyküleriyle tanındı. Döneminin üç büyük ustasından biriydi. Aslen biyokimya profesörü olan Isaac Asimov, daha 21 yaşında 1941 yılında Galaksi Şeytanları ile ünlenmeye başladı. Galaksi Şeytanları 1968'de Amerikan Bilimkurgu Yazarları tarafından en iyi kısa bilim kurgu öyküsü seçildi.

ISAAC ASİMOV'UN VAKIF SERİSİ NE ANLATIYOR?

Isaac Asimov'un Vakıf serisinde Hari Seldon, kitle eylemi kanunlarını bularak geleceği tahmin etmektedir. Karanlık Çağı öngören Hari Seldon, 30.000 yıllık Karanlık Çağ'ın süresini azaltılabileceğini öngörerek bir Vakıf kurmaya karar verir. Amaç yetenekli insanların bilgi birikimini korumak ve geliştirmektir. Vakıf serisinde Seldon çok önemli bir cümle sarf eder:

"Sıkıştırılan bir gazda her bir molekülün nasıl davranacağını önceden kestiremem, bilmeme gerek de yoktur. Ancak hacim azaldıkça, basıncın kaç kat artacağını kusursuzca hesaplayabiliyorum. Aynı şekilde, tek tek bireylerin değil ama toplumların geleceği öngörülebilir. "

Isaac Asimov'un dünya tarafından tanınmasını sağlayan eserleri "Vakıf", "Robot" ve "Galaktik İmparatorluk" serileri olmuştur. Vakıf Öncesi, Vakıf Üçlemesi, ve Vakıf Sonrası adlı bölümlerden oluşan Vakıf serileri şu sırayla okunmalıdır:

Vakıf Öncesi:

  • Vakıf Kurulurken
  • Vakıf İleri

Vakıf Üçlemesi

  • Vakıf
  • Vakıf ve İmparatorluk
  • İkinci Vakıf

Vakıf Sonrası:

  • Vakıf'ın Sınırı
  • Vakıf ve Dünya

ÜÇ ROBOT YASASI

Bilim kurgu yazarlarının birer kâhin olduğu hep düşünülür. Isaac Asimov'un özellikle robotlar üzerine yazdıkları günümüze ışık tutan cinsten. Isaac Asimov'un 1942 yılında yazdığı "Ben Robot" isimli kitabında Üç Robot Yasası'ndan söz edilir. Bunlar;

  • Bir robot bir insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz.
  • Birinci kuralla çelişmediği sürece robotlar insanların komutlarına uymakla yükümlüdür.
  • Birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece bir robot kendi varlığını korumak zorundadır.

BİR DEDEKTİF VE ORTAĞI ROBOTUN MACERALARI

Isaac Asimov'un Robot serisi de dikkat çekicidir:

  • Çelik Mağaralar (Ölü Gezegen)
  • Güneşin Tanrıları
  • Şafağın Robotları
  • Kurtarıcı

1940'tan 1995'e kadar yayınlanan Robot serisi, dedektif Elijah Baley ve robot ortağı R. Daneel Olivaw‘ın farklı gezegenlerde geçen maceralarını anlatır. Bu seri daha sonra Vakıf serisine bağlanacaktır.

ASİMOV NEDEN ÖLDÜ

1972 yılında ABD'nin New York kentinde hayatını kaybeden Isaac Asimov, 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. Asimov'un AIDS'ten öldüğü 10 sene boyunca ABD makamlarınca gizlendi.

Sonraki Haber