Haydi Türkçe derslerine

Almanya’nın iki büyük eyaletine Türkçe derslerine yönelik önemli adımlar atıldı. Hessen eyaletinde Eğitim Bakanlığı, ilkokullardaki talebin tespit edilmesi için okullara anket formu gönderdi

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Eğitim Bakanlığı da Duisburg-Essen Üniversitesi ile ilköğretim okullarında Türkçe eğitim verecek öğretmenlerin yetiştirilebilmesi için protokol imzaladı

CAN ÇAKIR / AYHAN MENTEŞ

Yaklaşık 6 milyon kişinin yaşadığı Hessen, Almanya’nın en çok yabancı nüfusuna sahip ikinci eyaleti. Yabancılar arasında en kalabalık nüfusu oluşturan Türk toplumu için ilköğretim okullarında verilen Türkçe dersleri, son yıllarda daha da önem kazandı. Geçen haziran ayında ikinci yabancı dil seçeneği olarak Türkçe derslerinin müfredat dışı bırakılması, anadil derslerinin önemini daha da artırdı. İhtiyacın tespit edilmesi için Hessen Eyaleti Eğitim Bakanlığı, velilere yönelik anket çalışması başlattı. Okullar aracılığıyla velilere iletilen mektuplarda 13 dil seçeneği arasında Türkçe de yer alıyor. Eğitim Bakanlığı’nca yapılan açıklamaya göre anket formu, kayıt formu niteliğine sahip değil.

VELİLER TÜRKÇE İÇİN ÖRGÜTLENMELİ

1-10. sınıf öğrencilerini kapsayan anket, Türkçeye olan ilgi ve talebin gösterilmesi açısından önemli bir araç olarak değerlendiriliyor. Ankete ilişkin açıklama yapan Hessen Türk Dernekleri İnisiyatifi Platformu, anketin önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Türk toplumu olarak okullarda yoğun mücadelesini verdiğimiz Türkçenin köken dili olarak okutulmasının yanında yabancı dil olarak da okutulması hedefine ulaşılması için, velilerin bu formda Türkçenin yabancı dil olarak okutulması şıkkını işaretleyerek okul idaresine vermeleri büyük önem arz etmektedir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ve Türkçeye ilgi gösteren diğer milletlerden öğrencilerin de okullarda Türkçeyi öğrenme imkânına kavuşmalarına katkıda bulunmak amacıyla velilerin formu doldurarak en kısa zamanda okul idaresine vermeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstereceklerini ümit ediyoruz.”

TÜRK DERNEKLERİ SÜREYİ UZATTIRDI

Eğitim Bakanlığı, anket için son tarihin 9 Şubat olduğunu duyurmuştu. Ancak Türk derneklerinin girişimiyle süre, 20 Şubat’a kadar uzatıldı. Uygulamayı değerlendiren Hessen Türk Dernekleri İnisiyatifi Platformu Raportörü Hüseyin Kurt, “Sürenin kısa tutulması rahatsız ediciydi. Platform olarak ilk o konuda teyakkuza geçtik ve süreyi uzattırdık” dedi. Çalışmalarıyla “Birçok başka kökenlerden insanların bile uyanmasına vesile olduklarını” belirten Kurt, Tabi ki girişimlerimiz geniş bir veli kitlesine ulaştı. Türk velilerin ilgisini artırdığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Hessen Türk Veliler Birliği Başkanı Hatica Bektaş-Alpsar da Aydınlık Avrupa’ya yaptığı açıklamada Eğitim Bakanlığı anketinin bir ön araştırma olduğuna dikkat çekti. Buna rağmen sürenin kısıtlı olduğunu vurgulayan Bektaş-Alpsar, sürenin bölge okul Müdürlüklerince belirlendiği bilgisini paylaştı. İletilen formlara dayalı olarak okul müdürlüklerinin bir Excel dosyası üzerinden sonuçları ders danışma merkezleri ile paylaşacaklarını belirten Bektaş-Alpsar, şunları kaydetti: “Ben konuyu Frankfurt Yabancılar Meclisi’ne götürmüştüm. Yabancılar Meclisi Başkanı, yoğun baskı ve talep üzerine Frankfurt Okul Müdürlüğü’nün süreyi 20 Şubat 2022 tarihine kadar uzattığı bilgisini verdi.”

EN KALABALIK EYALETTE TÜRKÇE PROTOKOLÜ

Almanya’nın en kalabalık nüfuslu eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) da önemli bir adım atıldı. Duisburg-Essen Üniversitesi (DUE) üzerinden Türkçe lise öğretmenleri yetiştiren KRV Eğitim Bakanlığı, Türkçe ilkokul öğretmenlerinin yetiştirilebilmesi için DUE ile yeni bir protokol imzaladı. İmza töreninde KRV Eğitim Bakanı Yvonne Gebauer ve DUE Rektörü Prof. Dr. Ulrich Radtke’nin yanı sıra öğretim görevlileri de hazır bulundu.

Protokolün yasal zemini, 2009’a dayanıyor. 2005-2010 arasında eyalette görev yapan Hıristiyan Demokrat Başbakan Jürgen Rüttgers’in görev yürüttüğü dönemde çıkarılan yasa, bir diğer Hıristiyan Demokrat Başbakan Armin Laschet liderliğindeki eyalet hükümeti döneminde 2018’de yeniden gündeme alındı. Gelişme hakkında memnuniyeti ifade eden çalışmanın öncülerinden Ahmet Ünalan, eğitimdeki taşıyıcı enstitülerin Yabancı Dil Eğitimi Almanca Bölümü (DAZ/DAF) ve Türkoloji bölümü olacağını belirtti. Anadolu Ajansı’na konuşan Ünalan, Türkçe öğretmenliği eğitimin öğrencilerin derslerine katkısını şu sözlerle özetledi: “İlkokul öğretmenlik eğitiminin toplam kredi puanlarının yarısından fazlasının Türkçe dersleriyle tamamlanması mümkün olacak. İlkokul öğretmenlik eğitimi alan Türk öğretmen adayları Türkçe diline hâkim olmalarının avantajını görecekler.” Üniversitenin öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Işıl Uluçam-Wegmann da öğretmenlik eğitiminin 2023 yılının sonbaharından itibaren başlayacağını müjdeledi.

Sonraki Haber