Hayır diyen çıkmadı, emekli vekil maaşı ikiye katlandı

Meclis'te birçok konuda yan yana gelmeyen farklı partilerden milletvekilleri, konu emeklilik maaşları olunca itirazsız el kaldırdı. Halk ekonomik krizle ve enflasyonla boğuşurken, 'milletin vekilleri' emekli maaşına yüzde 100 zam yaptı.

TBMM'deki bütün partiler el ele vererek milletvekili emekli maaşlarını yüzde 100 artırdı. İlgili maddeler görüşülürken lehte, aleyhte hiçbir milletvekili söz almadı. Oylama jet hızıyla sonuçlandırıldı. Emekliliğini hak etmiş milletvekili maaşı 100 bin lirayı aştı.

Meclis tatile girmeden çıkarılan son torba yasada milletvekili emekli maaşlarına yüzde yüz zam yapıldı. Torba yasanın içine yerleştirilen 13, 14, 15’inci maddelerle milletvekilleri emekliliklerinde alacakları yüksek maaşları garantilediler. Şu anda ortalama 20 bin lira civarında olan maaşlarını 40 bin liranın üstüne çıkardılar. Normal maaşlara da memurlara yapılan zam yapıldı. Yapılan yeni düzenleme sonrasında emekliliğini hak etmiş Meclis'teki bir milletvekilinin maaşı 100 bin liranın üzerine çıktı.

Genel Kurul tutanaklarında emekli milletvekillerinin maaşlarına yüzde 100 zam yapan maddelerin görüşme kayıtları böyle yer aldı.

TAM İTTİFAK

Meclis'te Ak Parti, CHP, MHP, HDP ve İyi Parti grupları var. Bunun dışında Türkiye İşçi Partisi (TİP), Demokrat Parti (DP), Memleket Partisi (MP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Saadet Partisi, Yenilik Partisi ve Zafer Partisi milletvekilleri Meclis'te. Birçok konuda anlaşamayan partiler iş kendi maaşlarına gelince tam mutabakat sağladılar. Milletvekilleri maaş artışlarına hiç itiraz etmedi. Meclis’te oylamaya katılanlar “kabul” oyu kullandı. Emekli milletvekillerinin maaş artışı jet hızıyla yasalaştı. Bazı milletvekilleri ise ileride sorun yaşama endişesiyle oylamaya katılmadı. Ancak odalarında gerekli çoğunluk olmamasına karşı hazır bekledikleri öğrenildi. Zaten hiçbir milletvekilinden de karar yeter sayısı isteme talebinin gelmediği görüldü. Gelişmeleri takip edenlerin kendi aralarında, “Meclis’te bir yasa ilk kez bütün partilerin ittifakı ile geçti” esprisi yaptıkları duyuldu.

Şu anda Meclis’te bulunan 582 milletvekilinin 185’i emekliliğini kazanmış durumda. Meclis dışında yaşayan 2 bin 364 eski milletvekili bulunuyor. Bunların 95’i henüz emeklilik hakkını kazanmış değil. Emekli maaşı alan 2 bin 269 eski milletvekili bulunuyor.

ATATÜRK 1929 KRİZİ SONRASI MAAŞLARI DÜŞÜRMÜŞTÜ

ERCAN DOLAPÇI

1929 dünya ekonomik buhranı sırasında Türkiye’de, halkla birlikte yöneticiler de sıkıntıyı paylaşmış ve birlikte zor günleri aşmışlardı. Bugünlere örnek olacak karar ise, 1931 yılında milletvekili maaşlarının yüzde 30 oranında düşürülmesiydi. 7 Mart 1931 günü Meclis üyeleri, ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik krizi göz önüne alarak, 9 ay önce 500 lira olan maaşlarını yüzde otuz oranında indirerek 350 lira yaptılar. Bu kararı hem de iki gün önce “yeniden seçim” denmesine rağmen aldılar.

O yıllarda sadece vekiller değil Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ve diğer bakanlar da maaşlarını ve bütçelerini düşürmüştü. 15 bin lira maaş alan Cumhurbaşkanı Atatürk’ün maaşından 5 bin 401 lira kesildi. Eline ise net olarak 9 bin 78 lira geçti.

MECLİS’E TEŞEKKÜR

Atatürk, 1 Kasım 1931 günü TBMM’de yaptığı konuşmada vekilleri kutlar ve şunları söyler: “Cihanşumul buhranın tesirlerine karşı her yerde yeni vergilerle tedbir aranırken Türkiye Büyük Millet Meclisi bilâkis bazı vergileri indirmek gibi fevkalâde cesurane bir hareket ihtiyar etti. Vatandaş hayatında tedbirlerinizin tesirleri hayırlı olarak mahsustur. İçinde bulunduğumuz sene, malî ve iktisadî umumî buhrana karşı milletlerinin çetin bir imtihan geçirmekte olmaları ile hususî dikkati caliptir. Bu imtihanda Türk milleti hayatiyeti; faaliyeti, kanaatkârlığı ve fedakârlığı ile takdire layık bir kudret göstermektedir. (...) Büyük Millet Meclisini yeni ve mühim vatan hizmetleri bekliyor. Yeni mesainizin ve tedbirlerinizin de büyük milletimizin menfaatlerine tamamile uygun düşeceğine şüphe yoktur. Büyük Türk Milletinin emanet ve selâhiyetiyle beraber muhabbet ve müzahereti de sizin üzerinizdedir.” (Sürekli alkışlar) (Atatürk’ün Bütün Eserleri, C.25, Kaynak Yayınları, 2009, s.266-268)

Kriz 1934 yılına kadar sürmüş ve Türkiye bu krizi devlet eliyle kalkınma hamlesiyle aşmıştı.

Sonraki Haber