Haymana yok sayılarak Sakarya meydan savaşı anlaşılamaz

Haymana Ankaramızın şirin bir ilçesidir. Sakarya Meydan Muharebesi Zaferinin 100. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Muharebe 22 Ağustos ile 13 Eylül 1921 tarihlerinde yaşandı. Tarihe en uzun Meydan muharebesi olarak geçer. Bu muharebe tamamen Haymana topraklarında geçer. Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası ile Yunan ordusu Sakarya nehrinin doğusuna çekilmiştir.

Haymana Yaylası’nın bozkırları dağları-tepeleri az olanaklar ile Yunan ordusunu göğüs göğüse kılıç süngü Karadenizli yiğitlerin hançerleri ile savaşmaya zorlamış ve zafere etkisi olmuştur. Erzurum Kongresinde Kurtuluş savaşına destek vermek üzerine Kürt aşiretler ile anlaşma yapılmıştı. Aynı biçimde Haymana Kürt, Şeyhbızın vb kökenli aşiretlerin Haymana da yoğun olması bu stratejide etkin olmuştur. Bu savaşın Sakarya Meydan Muharebesi olarak anılmasında önemli Stratejik kararın öne çıkarılmasıdır. Maalesef konuyu bilmeyenler çok sonra Sakarya adını alan şehrimiz ve çevresi sanmakta olup. Coğrafya olarak hiç alakası yoktur. Bu nedenle Haymana Sakarya Meydan Muharebesi olarak adlandırılması doğru olurdu.

Konuya ilgi duyan birçok arkadaşımız konuşmasında ya da Yunan orduları Polatlı önlerine geldiklerinde, "Polatlı’daki top atışları Ankara'dan duyuluyordu" gibi ifadeler kullanıyorlar. Bu doğru değil. 1921'de Polatlı diye bir ilçe yoktu. Eski Polatlı ve tren istasyonu Haymana ilçesi sınırlarında idi. Polatlı Tren İstasyonu etrafındaki yerleşim nedeniyle 1926 yılında ilçe olarak ilan edildi. Çoğu Haymana’ya ait Bazı yakın köylerde Polatlı’ya bağlandı. Daha sonra Polatlı’nın gelişmesi ile bazı köylerde kendi istekleri ile bağlandı. Yine Gölbaşı ve köyleri uzun yıllar Haymana’ya bağlı idi. Tabi olarak gelişti. Önce nahiye olarak Çankaya’ya bağlandı. Sonra da ilçe oldu. Gölbaşına bağlanan birçok Haymana köyü muharebede ordumuza lojistik destek verdi. Sıcak ekmek ve yemek gönderdi. Bunlardan bilinen Halaçlı ve Çayırlı köylerini anabiliriz.

Konuyu Haymana-Polatlı tartışmasına getirmek istemiyorum ancak geçekleri de örtemeyiz. Polatlı bugün Sakarya Meydan Muharebesine tarihi olarak sahip çıkmaktadır. Yaptıkları faaliyetleri ve yazdıklarını paylaşıyorum ve destek veriyorum. Haymana’yı yok sayarak 1921 ile ilgili paylaşımları doğru bulmuyorum. Doğru ifade bugünkü Haymana ve Polatlı topraklarında yaşadığımız zafer olarak ifade etmeleridir. Bu büyük zaferi Ankaramızın desteği ile Haymana, Polatlı ve Gölbaşı ilçelerimizin birlikte kutlamasıdır.

8 Şubat 2015 tarihinde 29261 sayılı Resmi Gazete'de Bakanlar Kurulu kararı ile 13 bin 850 hektarlık saha Sakarya Meydan Muharebesi Milli Park alanı ilan edilmiştir. Keşke önceden bu çalışmalar yapılsaydı. Sahada görev yapan görevliler "dağ, dere, tarlalardan şehit fışkırıyor" demişlerdi. Haymana haklı olarak kendi adına SON KALE ismini tescil ettirmiştir. Bu büyük muharebede yazılacak çok şey var. Şehitlerimize borcumuz hiç bitmeyecek.

Sonraki Haber