Hayvan dostu polisler görev başında

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü 81 ilde gönüllülerden oluşan memurlarıyla ekiplerini oluşturdu. Asayiş Daire Başkan Yardımcısı İkinci Sınıf Emniyet Müdürü Şener, yeni kurulan birimi ve hedeflerini Aydınlık’a anlattı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Çevre, Doğa ve Hayvan Koruma Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler 81 ilde çalışmalarına başladı. Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğünden sorumlu Asayiş Daire Başkan Yardımcısı İkinci Sınıf Emniyet Müdürü Gökalp Şener, hedeflerini ve ekiplerin çalışmalarını Aydınlık’a anlattı.

81 ilde büro amirliklerinde çalışan polis memurları da tıpkı Şener gibi hayvan severlerden oluşuyor. Şener’in iki çocuğu var. Dobby adlı kedileri ailenin bir bireyi haline gelmiş. Şubeye bağlı büro amirliklerinde çalışacak polislerin seçiminde de gönüllülük esas olmuş. En çok veterinerlik, veteriner teknikerliği bölümlerinden mezun olan polisler tercih edilmiş.

İKİ HAFTADA KURULDU

Şener, görevlerini “Çevre ve doğaya karşı özellikle de hayvanlara karşı ya da hayvanlar kullanılarak işlenen bazı suçlarla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hayvanlara karşı öldürme yaralama, sokağa atma aç, susuz, bırakma, bakımını ihmal etme, dövme, eziyet etme, cinsel ilişkide bulunma, dövüştürülme suretiyle kumar oynanması gibi suçlarla ilgili failleri yakalamak” diye tanımladı. Şener, şubenin kuruluş öyküsünü de anlattı.

“Son dönemde yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hayvanlara çevre ya da doğaya yönelik suçların artması ve toplum üzerinde infial yaratması sonucu Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatları doğrultusunda, sadece asayiş daire değil Narkotik, Bilgi Teknoloji ve Haberleşme Dairelerinin de desteği ile sivil toplum kuruluşları ve kurum kuruluşların temsilcileri ile görüştük. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Hayvanları Koruma Kurulu yer alıyor. Vali başkanlığında toplanan ve ilgili kurumların temsilcilerinin yer aldığı 10 kadar üyesi var. Bu üyeler arasında polis ve jandarma yer almıyor. Bu, bize göre büyük bir eksiklikti. Öncelikli çalışmalarımızdan birisi de kolluk kuvvetlerimizi bu kurula dahil etmek oldu. Daha sonra görev tanımlarımızı belirledik. İki hafta kadar kısa bir süre içinde 6 Temmuz 2020’de daire başkanlığında Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğünü kurduk. 81 il emniyet müdürlüklerimizde asayiş şube müdürlükleri altında büro amirliği olarak kuruluşunu yaptık. 4 Ağustos itibari ile ilçelerimizin tamamında toplam 871 büromuzu kurduk. Ben de bir hayvan sever olarak gönülden bu işe girdim.”

260 PERSONEL EĞİTİM ALDI

İlk aşamada Türkiye çapında 260 personel belirlendi. 8-10 Temmuz’da eğitimden geçirildi. Eğitimleri üniversitelerin veterinerlik fakültelerinden öğretim üyeleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerden uzmanlar verdi. Polisler, hayvan sağlığı, hayvanlara ilk yardım, hayvan pisikoloji, hayvanlara yaklaşım ve iletişim, birimlerin teçhizatının kullanımı, adli ve idari işlemlerle ilgili eğitim aldı. Personel sayısının illerde yapılan eğitimlerle bine çıkması hedefleniyor.

ABD ve Hollanda’da benzer birimlerin kullandığı hizmet araçları ve teçhizat incelendi. Araçlarda hayvanların konulduğu bölümdeki, havalandırma sistemi, su geçirmez kaplama, ışıklandıma ve kafes gibi özelliklere önem verildi. 30 ile hizmet aracı gönderildi. Ayrıca ekiplerin kullanması için eldiven, yakalama ağı, taşıma sopası gibi araçların tasarımı ve alımı yapıldı. Ayrıca birimin tanıtımı ve vatandaşın farkındalığının artması için afiş, broşür ve tanıtım filmleri de hazırlanıyor.

HAVYANLARI KORUMA KURULU

Hayvanları Koruma Kanununa göre valilerin başkanlığında her ilde oluşturulan hayvanları korumu kurullarında hayvanların korunması, mevcut sorunlar ve çözümlere yönelik toplantılar düzenleniyor. Kanuna göre bu toplantılara belediye başkanları, İl çevre ve orman müdürü, İl tarım müdürü, il sağlık müdürü, İl millî eğitim müdürü, İl müftüsü, belediyelerin veteriner işleri müdürü, veteriner fakülteleri olan yerlerde fakülte temsilcisi, hayvanları koruma ile ilgili faaliyet gösteren gönüllü kuruluşlar, veteriner hekimler odasından temsilciler katılıyor. Yeni düzenlemeyle kolluk güçleri de bu kurula dahil oldu.

23 BİN KİŞİ ‘HAYDİ’ DEDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü çevre, doğa ve hayvanlara yönelik suçlarla ilgili vatandaşların ihbarda bulunabileceği HAYDİ (Hayvan Durum İzleme) uygulamasını geliştirdi. Uygulama Apple Store ve Google Play Store aracılığıyla cep telefonlarına indiriliyor. TC kimlik numarası ve doğum tarihinin girilmesinin ardından gelen doğrulama kodunun sisteme girilmesiyle uygulama aktif hale geliyor. 28 Temmuz’da hizmete giren uygulamayı bir ayda 23 bini aşkın kişi telefonuna yükledi. Uygulama ile bini aşkın ihbar aldıklarını ifade eden Gökalp Şener sistemle ilgili bilgi verdi: “Çevre ve doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek ve vatandaşlarımızın duyarlılığını artırmak amacıyla HAYDİ uygulamasını oluşturduk. Uygulama ihbarla ilgili anlık fotoğraf çekip yollama imkanı da sunuyor. İhbar olay yerine yakın emniyet haber merkezine iletiliyor. Ekiplerimiz en kısa sürede olay yerine intikal ediyor.”

Sonraki Haber