Hayvanseverler eylem yaptı

Hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerinin belediyeler tarafından toplamasına karşı Kadıköy'de bir araya geldi.

Farklı illerde eş zamanlı düzenlenen basın açıklamasında, belediyelerin usulsüz toplamalar yapmasına, sokaklardaki hayvanların kötü koşullardaki barınaklarda, ormanlık alanlarda ölüme terk edilmesine karşı çıkıldı.

Açıklamada, bu toplamaların 5199 sayılı yasanın "Müşahade yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra alındıkları ortama bırakılmaları esastır." şeklindeki 6. maddesine aykırı olduğunu vurguladı. Barınakların yasadaki tanımının “geçici bakımevi” olduğu ve kısırlaştırılan, aşılanan, rehabilite edilen hayvanların barınaklarda tutulamayacağı belirtildi.

Bin 389 belediyenin bin 200'ünde barınak olmadığına değinen hayvanseverler, bu köpeklerin ormanlara atıldığını vurguladı. Belediyelere çağrı yapan hayvanseverler "Küpeli, aşılı hayvanları toplayan belediyeler suç işliyor, zabıtaların toplama yapması kanuna aykırı." dedi. Belediyeler ve kötü niyetli kişilerce ormana atma ve zehirleme vakalarının artışına dikkat çeken hayvanseverler, Cumhurbaşkanı'na bu süreci durdurması için seslendi: "Yeni yasada, 5199 sayılı kanunu uygulamayan ve 17 yıldır bakımevi kurmayan belediyelere 3-4 yıl daha mühlet verildi. Köpek popülasyonunun artma sebebi belediyelerin görevini yapmamasıdır."

Sonraki Haber