Haziranda yavaşlama sinyali geldi

Haziran ayına ilişkin reel kesim güven endeksi anketinin sonuçları ile sektörel güven endeksleri açıklandı.

Buna göre Merkez Bankası'nın açıkladığı reel kesim güven endeksi haziran ayında mayıs ayına kıyasla 3 puan birden gerileyerek 106.4 seviyesine indi. Endeksi 100 değerinin üzerinde kalarak faaliyetlerin canlı olduğunu gösterse de hazirandaki 3 puanlık düşüş yavaşlama işareti olarak yorumlandı. Yine aynı ayda imalat sanayi kapasite kullanım oranı da yüzde 77.6'ya çekildi. Kapasite kullanımındaki düşüş 0.4 yüzde puan oldu.

DÜŞÜŞE RAĞMEN DURUM İYİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı sektörel güven endekslerinin de ikisinde düşüş gözlendi. Buna göre haziran ayında inşaat sektöründe güven endeksi yükselirken, hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde düştü. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi haziran ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1.7 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 2.3 azalırken, inşaat sektöründe yüzde 1.7 arttı. Endeks değerleri inşaatta 83, hizmetlerde 119.6 ve perakende ticarette 118.7 olarak hesaplandı. Düşüş yaşanan iki sektörde de endeks değeri 100'ün üzeride kalarak faaliyetlerin iyi olduğunu gösterdi. Aynı ayda tüketici güven endeksi yüzde 6.2 oranında azalarak 63.4 değerine gerilemiş ve oldukça kötümser bir seviyeye çekilmişti.

ENERJİ KRİZİNİN ORTASINDA....

Sektörlerde yaşanan güven düşüşünde enerji krizi ve artan maliyetlerin yarattığı enflasyon etkili oluyor. Nitekim son dönemde döviz piyasalarında görülen hareketlilik ve küresel durgunluk tehlikesindeki artış da yurt dışı siparişler özelinde reel kesimi etkiliyor. Nitekim reel kesim güven endeksi anketindeki sonuçlara göre, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi düşüren etki yaptı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol da hafta içinde İstanbul'da yaptığı konuşmada, “Şu anda ilk küresel enerji krizinin ortasındayız.” mesajı verdi. Birol, “Bu enerji krizinden kısa bir süre içinde dünyanın çıkması mümkün gözükmüyor. Bu enerji krizi gıda başta olmak üzere beraberinde başka krizleri de getiriyor. 70’li yıllarda petrol krizleri yaşadık ama o zaman sadece petrol krizi vardı. Şimdi hem petrol hem doğal gaz hem kömür hem elektrik bunların hepsinde ciddi olarak, sorunlarla karşı karşıyayız. O petrol krizine bakarsak, enflasyonda çok ciddi artış oldu. Şimdi onu yavaş yavaş yine görüyoruz. İkincisi; resesyon. Şimdi yavaş yavaş bence oraya doğru gidiyoruz.” dedi.

Sonraki Haber