HDP kapatma davasında Yargıtay Başsavcısı Şahin, bu tarihte açıklama yapacak

Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin 10 Ocak 2023'te sözlü açıklama yapacak. Şahin'in açıklamasının ardından belirlenecek günde ise HDP sözlü savunmasını verecek

Anayasa Mahkemesince, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in 10 Ocak 2023'te sözlü açıklama yapması kararlaştırıldı.

Yüksek Mahkeme, 10 Ocak 2023'teki toplantısının gündemine HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı aldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, belirlenen tarihte Anayasa Mahkemesine gelerek, sözlü açıklama yapacak. Şahin'in açıklamasının ardından belirlenecek günde ise HDP sözlü savunmasını verecek.

10 ÜYEYLE KARAR VERİLEBİLİR

Başsavcı Şahin'in sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetiçisi olamayacak.

İDDİANAMEDE HDP-PKK İŞBİRLİĞİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin kapatılmasına ilişkin hazırladığı iddianamede 'HDP’nin demokratik özerklik stratejisini müzahir kitleye anlatabilmek adına Yerel Yönetimler Akademisi gibi adlar altında eğitimler verdiği, demokratik özerkliği, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için masumane politik bir talep gibi anlatarak terör örgütünün illegal amaçlarına legal görünüm kazandırmaya çalıştığı' belirtildi.

HDP’nin, PKK/KCK yayınlarında yer alan çağrılarını talimat olarak algılayarak benzer çağrılar yaptığı belirtilen iddianamede “PKK/KCK terör örgütüne karşı gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle, canlı kalkan eylemleri ve çeşitli kampanyalar adı altında müzahir kitleyi eylem, etkinlik, taşlı, molotoflu, havai fişekli saldırılara yönlendirdiği ve mensuplarının da eylemlere bizzat iştirak ettiği belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Terör örgütüne bir kısım katılımların HDP’nin organizesinde sağlandığı, milletvekili dokunulmazlığı kullanılarak makam araçlarıyla terör örgütüne ait silah, mühimmat, eleman aktarımı yapıldığı vurgulanan iddianamede şunlar kaydedildi: “Ölen örgüt mensuplarının cenaze ve taziyelerin organizasyonlarını yaptıkları ve katıldıkları, cenaze ve taziyelerde bu teröristlere yönelik övücü söylemlerde bulunarak onları kahramanlaştırdıkları, belediyelerin imkanlarını bu törenler için seferber ettikleri, operasyonlara katılan güvenlik korucularına yönelik tehditkar söylemlerde bulundukları anlaşılmıştır.”

Sonraki Haber