HDP'li Beştaş'ın başvurusu reddedildi

Anayasa Mahkemesi, HDP'li Meral Danış Beştaş'ın, hendek olayları sırasında uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin bireysel başvurusunu reddetti.

2015 yılında, PKK terör örgütünün eylemleri ve hendek olayları bastırıldıktan sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı yerlerde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. HDP'li Meral Danış Beştaş, uygulanan bu sokağa çıkma yasağı kararlarının, yaşam hakkı, işkence ve eziyet yasağı, kişi hürriyeti ve güvenliği ile özel hayatın gizliliği haklarını ihlal ettiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, sokağa çıkma yasağına ilişkin iddianın kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın da başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

‘NASIL ETKİLENDİĞİNİ AÇIKLAYAMADI’

Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Somut olayda başvurucunun, sokağa çıkma yasağı nedeniyle oluşan müdahalenin -o bölgeye gitmesi ve milletvekili olması hasebiyle- dolaylı etkilerine maruz kalmaktan öteye geçen, doğrudan bir mağduriyeti bulunduğunu ortaya koyamadığı görülmektedir. Başvurucu, sokağa çıkma yasaklarının kendisi bakımından nasıl bir somut etki oluşturduğunu ve bu yasaklardan kişisel olarak nasıl etkilendiğini açıklayamamıştır."

Sonraki Haber