HDP'li Yüksekdağ'ın başvurusu kabul edilmedi

Anayasa Mahkemesi, HDP'li Figen Yüksekdağ'ın bireysel başvurusunda, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Figen Yüksekdağ Şenoğlu, 1 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan milletvekili seçimlerinde HDP Van milletvekili olarak seçilirken aynı zamanda 2014 yılından itibaren bir süre HDP'nin eş genel başkanlığını da yürüttü. Yüksekdağ'ın hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet hükmü bulunması nedeniyle TBMM tarafından 21 Şubat 2017 tarihinde milletvekilliği düşürüldü, aynı gerekçeye dayalı olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca parti üyeliği düşürüldü. Milletvekili olarak görev yaptığı dönemde işlediği iddia olunan bazı suçlara ilişkin olarak Yüksekdağ hakkında farklı Cumhuriyet başsavcılıklarınca soruşturmalar yürütüldü. Soruşturmalar kapsamında tutuklanan Yüksekdağ, tutuklama tedbirinin hukuki olmadığını iddia ederek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde, "Başvurucunun bulunduğu ceza infaz kurumu, başvurunun konusunu oluşturan 20 Eylül 2019 tarihli tutuklama kararının işleme konulmadığını ve 4 Kasım 2016 tarihinde verilen tutuklama kararına istinaden başvurucunun tutukluluğunun devam ettiğini bildirmiştir. Mezkûr suçlardan verilmiş bir tutuklama kararı bulunmakta ise de başvurucunun 20 Eylül 2019 tarihli tutuklama kararı nedeniyle fiziksel olarak özgürlükten yoksun bırakılması söz konusu değildir. Sonuç olarak somut başvuruya konu edilen tutuklama kararına ilişkin olarak başvurucunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik bir müdahalede bulunulmamıştır" denildi.

Sonraki Haber