Yeşil Sol Parti'nin adayı Çiftyürek: 'Meclis'te Kürdistan'a özerkliği konuşacağız'

HDP/PKK'nın yeni yüzü Yeşil Sol Parti'nin milletvekili adayı Sinan Çiftyürek, seçim bildirgeleri ile ilgili 'Öz itibari ile 'Kürdistan’a özerklik Türkiye’ye demokrasi' diyor. Kürdistan’a özerklik deyince içini dolduruyor. Kürt meselesi (Meclis'te) tüm boyutları ile konuşulsun.' dedi.

Yeşil Sol Parti'nin Van milletvekili adayı, Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Meclis'te "Kürdistan'a özerklik" için çalışacaklarını ilan etti. PKK'nın yayın organı Yeni Yaşam'a konuşan Çiftyürek, "Kürdistan’ın iki parçasında federasyon varsa en büyük parçada kültürel haklar olmaz. Deklarasyonumuz çıtayı yükseltti. Kürt meselesi Meclis’te tüm boyutları ile konuşulsun. Geldikleri nokta 'Kürt vardır Kürdistan yoktur.' İyi de Kürtler uzaydan mı geldi? Toprağı ve vatanı olmayan bir millet olur mu?" dedi.

Yeşil Sol Parti'nin içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri doğu illerinde Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı ile seçimlere giriyor. Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Van Adayı Sinan Çiftyürek, Yeni Yaşam'da yayımlanan röportajında ittifakın amacını ve hedeflerini anlattı.

'FEDERASYONDA SADECE KÜLTÜREL HAKLAR OLMAZ'

Çiftyürek, ittifakın seçim tutum deklarasyonu ile ilgili, "Öne çıkan taleplerden biri Kürtlere statü verilmesiydi. İttifak nasıl bir statü talep ediyor?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Deklarasyon öz itibari ile 'Kürdistan’a özerklik Türkiye’ye demokrasi' diyor. Kürdistan’a özerklik deyince içini dolduruyor. Sadece kültürel haklarla olmaz. Kürdistan’ın iki parçasında federasyon varsa en büyük parçada kültürel haklar olmaz. Dolayısıyla deklarasyonumuz çıtayı yükseltti. Kürt meselesi Meclis’e gelecekse, biz Meclis’ten gelmesinden yanayız. Kürt meselesi tüm boyutları ile konuşulsun. Kürt yoktur diyorlardı. Şimdi geldikleri nokta “Kürt vardır Kürdistan yoktur.” İyi de Kürtler uzaydan mı geldi! Toprağı ve vatanı olmayan bir millet olur mu?"

'KÜRT SİYASETİ SOKAĞA'

Yeşil Sol Parti adayı Çiftyürek, Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatlerine de destek verdi. Çiftyürek, "Kürt meselesini 'Meclis’te çözeceğim.' diyen Kılıçdaroğlu, iyi bir adım atıyor. Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, iki şeyi esas almalı. Birincisi, Kürt siyaseti sokakta güçlü olursa, güçlü bir demokrasi basıncı uygularsa; ikincisi, Meclis’te güçlü bir vurgu olursa dolayısıyla bu iki olgu ve dinamik aynı zamanda Millet İttifakı üzerinde bir basınç uygulayabilir. Kürt meselesinin bütün derinlikleri ile Meclis’te tartışılmasına yol açar." dedi.

ANAYASAL TALEPLER

Sinan Çiftyürek anayasal taleplerini de şöyle sıraladı: "Anayasa’da Kürtlerin varlığını öneriyoruz. Kürtler varsa, Kürtler kardeşiniz, bir milletse anayasada varlığı kabul edilmelidir. Eğer bu mesele anayasada yer alırsa gerisi zaten gelecektir. Doğal olarak o milletin hakları da vardır. Anadil hakkı da olacak, diğer hakları da olacaktır. Bu bakımdan Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, bu seçimlerde anayasada Kürt halkının varlığını öne çıkaracak. Anadilde eğitim ve aynı zamanda ikinci resmi dil olma talebi vardır. Bir diğer talebimiz, yüzyıllık yaramız olan Kürt şahsiyetlerin mezarlarının yerinin açıklanmasıdır. Kürt isimlerin geri iade edilmesi de bir diğer talebimizdir."

HÜDA PAR'IN YEŞİL SOL'DAN FARKI YOK

AK Parti listelerinden Meclis'e girecek olan HÜDA PAR'ın programında da federasyon ve özerkliğe işaret eden vaatler yer alıyor. Programda, "Katı merkeziyetçi yönetime son verilerek yerel yönetimler güçlendirilmeli ve tüm yerel yöneticiler halk tarafından seçilmelidir." deniliyor. HÜDA PAR programında anadilde eğitimle ilgili de, "Anadilde eğitim herkes için tabii, insani bir haktır. Kürtçe, Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe aynı zamanda eğitim dili olmalıdır. Yeterli talep olması halinde anadili farklı olan diğer vatandaşların da kendi dillerinde eğitim alabilmelerinin önü açılmalıdır." ifadeleri yer alıyor. HÜDA PAR, anayasal talepler açısından da Yeşil Sol Parti ve HDP/PKK ile ortak. Anayasa'daki "Türk milleti" vurgusunun kaldırılmasını talep eden HÜDA PAR'ın programında, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin Türk olduğu nitelemesinden vazgeçilerek Kürtlerin varlığı anayasal olarak tanınmalı, Türkler ve Kürtler, ülkenin asli kurucu halkları olarak kabul edilmelidir.” deniliyor. HÜDA PAR da Şeyh Sait ve diğer bölücüler için devletin özür dilemesini ve bu kişilerin mezar yerlerinin açıklanmasını istiyor.

KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLEME KARARI

Sinan Çiftyürek, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili değerlendirmesi sorulması üzerine şunları söyledi: "Biz parti olarak başta Kürtler ayrı aday çıkarsınlar tutumundaydık. Taleplerini ortaya koysun. Bu taleplere kim yakın duruyorsa (ikinci turda) Kürtler onu desteklesin. Tabi eğilim ikinci turda yine Kılıçdaroğlu’ndan yanaydı. Fakat bu süreçte üç gelişme oldu. Deprem oldu. Yeni bir iklim yarattı. Depremin siyasi sonuçları da olacaktır. Başta ATA ittifakı olmak üzere partiler, ırkçı kodlarla seçime giriyorlar. Bu çok tehlikelidir. Nizamülmülk’ten geliyorlar. Kılıçdaroğlu’na karşı ırkçı ve mezhepçi bir tutum gelişiyordu. İYİ Parti’nin tutumu da bu yöndeydi. Parti olarak bunu tartıştık. Bu nedenle bir tutum değişikliğimiz oldu. Üçüncüsü, Millet İttifakı Kürtler sayesinde son seçimde önemli yerleri aldılar. Özeti 'Demokrasinin yükü Kürde nimeti bana' idi. O zaman HDP ile görüşmediler. Ama Kılıçdaroğlu bu seçimde HDP ile görüştü. Yapması gereken bir şeydi. Bu ırkçı ve mezhepçi ortamda bu görüşmeyi göze alamıyorlardı. Bu üç etken yan yana gelince bir tutum değişimine neden oldu."

Sonraki Haber