Hedef günde 8 bin 500 ünite
Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, ülke çapında “Birbirimize candan bağlıyız” sloganı ile büyük bir ulusal kan bağışı kampanyası başlattıklarını ilan ederek, günde 8 bin 500 ünite kan bağışını hedeflediklerini belirtti.
Kış şartlarının hayatı iyice zorlaştırmasından önce kan stoklarını belirli bir seviyenin üzerine çıkarmayı hedefleyen Kızılay, ülke çapında “Birbirimize candan bağlıyız” sloganı ile büyük bir ulusal kan bağışı kampanyası başlattı.
Kamu yöneticileri, dernek temsilcileri, bağışçılar, Kızılay Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşen tanıtım toplantısında, Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, kampanyanın ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı. Fatma Meriç Yılmaz, kampanya ve kan bağışlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDAYIZ
“Ülkemizdeki ‘düzenli’ kan bağışı oranı hâlâ dünya ortalamasının altında seyretmekte olup gönüllü kan bağışı mevsim şartlarından da etkilenebiliyor. Kızılay, hem düzenli kan bağışçısı oranını artırmak hem de mevsimsel olarak düşen kan bağışlarından dolayı azalan stok seviyesini ihtiyacı karşılayacak rakamlara çıkarmak amacıyla bu kampanyayı başlattı.
“2023 yılında alınan kan bağışı sayısı 2 milyon 674 bin 375 ünite. Kızılay aldığı kan bağışlarıyla 2023 yılında hastanelerin kullandığı kan ürünlerinin yüzde 87’sini karşıladı. Yüzde 13’ünü ise Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği Süreli Bölge Kan Merkezleri karşıladı.
KAN ARTIK DAHA GÜVENLİ TOPLANIYOR
“Kızılay, 18 Bölge Kan Merkezi, 69 Kan Bağış Merkezi, 300’den fazla mobil ve sabit ekip, yaklaşık 3 bin personeli ile kan bağış çalışmalarını yürütüyor. Ekipler her gün bin 150’den fazla hastaneye kan ve kan bileşeni transferi yapıyor.”
2005 yılında Güvenli Kan Temini Sistemine geçilmesiyle birlikte, daha önce hastane bazında alınan kanın, artık Kızılay tarafından merkezi sistemde toplanmaya başladığını hatırlatan Yılmaz, “Ulusal kan bankacılığı sistemine geçilmesiyle birlikte kan artık daha güvenli bir şekilde toplanmaya başlandı. Hastanelerde alındığı dönemde bunların test aşaması uzuyor ve acil durumlarda risk artıyordu” dedi. Yeni sistemle birlikte güvenliği üst seviyeye çıkaran NAT testinin Kızılay tarafından yapılmaya başladığını kaydeden Fatma Meriç Yılmaz, en güvenli kanın ise geleneksel bağışçılardan alınan kan olduğunu bildirdi.
‘KAN SATMA DİYE BİR DURUM OLAMAZ’
Kan satma diye bir durum olamayacağının altını çizen Yılmaz, “Kan bağışı, devletimizin sponsorluğunda gerçekleşen bir olaydır.” dedi. Günde 8 bin 500 ünite kan bağışını hedeflediklerini belirten Yılmaz, kan vermek için 168 çağrı merkezinden, kanver.org internet sitesi üzerinden ve uygulama üzerinden Kızılay merkezlerine ulaşılabileceğini belirterek, durumu uygun herkesi kan bağışı yapmaya davet etti.
63 YAŞINA KADAR 110 KEZ KAN BAĞIŞI YAPTI
Toplantı sonunda Kızılay’ın en çok kan bağışında bulunan gönüllülerden; 110 defa kan bağışında bulunan 63 yaşındaki Abdullah Mehmet, 55 defa kan bağışı yapan Fatma Özkan, 39 defa kan bağışı yapan 22 yaşındaki Adem Yıldız ve Kahraman Kütük’e plaket verildi.
Düzenli bağışçılardan Fatma Özkan, ilk defa 18 yaşındayken bir radyo anonsuyla başlayan kan bağışını fırsat buldukça kan bağışında bulunduğunu söyledi.