Hekimler Bakanlık önünden seslendi: Cezalandırmak için değil sorunlarımızı çözmek için kanun

HEKİM-SEN ve Hekim Birliği sendikaları, Sağlık Bakanlığı önünde açıklama ve oturma eylemi yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına 5 Şubat 2024 tarihinde sunulan ve halen genel kurulda görüşmeleri devam eden “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ndeki hekimlerin aleyhine olan maddelere itirazlar devam ediyor. Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapan hekimler, teklifinin geri çekilmesini talep etti.

1 EYLEME 3 CEZA: DİSİPLİN, EK ÖDEME, SÖZLEŞME FESHİ

Hekim-Sen adına açıklamayı okuyan Ankara Şube Başkanı Dr. Banu Yıldırım, teklifte yer alan disiplin cezası alınması durumunda ek ödemenin kesilmesi hükümleri anayasaya aykırı olduğunu belirtti: “Daha önce Anayasa Mahkemesinin “mülkiyet hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal ettiği düzenlemeler daha da ağırlaştırılarak kanunlaştırılmak istenmektedir. Disiplin cezası alana 2’inci ceza olarak ek ödemesinin kesilmesi, 3’üncü ceza olarak sözleşmesinin feshedilmesi getirilerek 1 eyleme 3 ceza verilmek istenmektedir. Anayasa Mahkemesinin mülkiyet hakkı ihlali olarak tanımladığı ve bu yüzden iptal ettiği disiplin cezası alınması halinde ek ödemenin kesilmesi durumu, hekimlerin kazanımıdır ve bu kazanım bu kanun teklifi ile hekimlerin ellerinden alınmak istenmektedir. Sayın Bakan her ne kadar ödül amaçlı verilen ek ödemenin kesileceğini belirtse de ek ödemeler anayasa mahkemesinde de belirtildiği üzere meşru beklenti kapsamında olup, 6 ay ek ödemenin kesilmesi halinde sözleşmenin feshedilmesi, düzenlemenin ödül olarak getirilmediğinin açık göstergesidir.”

ARKASINDA YATAN SEBEP NE?

Bu düzenlemenin sendikaların ve hekimlerin haklı mücadelesinin önüne geçerek, sendikaları susturmak için getirilmek istendiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

“Hekimlerin sendikal eylemlere katılmasının önüne geçmek için anayasa mahkemesinin iptal ettiği hükümlerin daha da ağırlaştırılarak kanunlaştırılmak istenmesinin sebebi budur. Bu kanun teklifi ile hekimlere ‘sendikal eyleme katılırsanız hem disiplin cezası veririz hem ek ödemenizi keseriz hem de sözleşmenizi feshederiz’ denilmektedir. Oysaki hekimler sendikal eylemlere sorun çıkarmak için değil sorunlarının çözülmesini istedikleri için katılmaktadır.” Hekimlerin çalışma koşullarıyla ilgili sorunlarının sıralandığı açıklama sonunda, kanun metniyle ilgili şu ifadeler yer aldı:

5 MADDENİN ÇIKARILMASINI İSTEDİLER

“Meslek sorunlarının çözülmesi, idarecilerin bu konuları gündeme alması için hekimler sendikal eylem yapıyor. Fakat meclise sunulan ve halen görüşülen kanun teklifinde bu sorunların çözümü için hiçbir madde teklif edilmemiş, hiçbir çözüm üretilmemiş olup, aksine hekimlerin saydığımız bu sorunlara dikkat çekmek için yaptığı sendikal eylemlere katıldığı için disiplin cezası verilerek sözleşmesi feshedilerek önüne geçilmek isteniyor. Hekimlerin sorunlarının çözümü için değil hekimlere daha çok ceza vermek için verilen kanun teklifini kabul etmiyoruz ve kanun teklifinin 15., 18., 24., 25. ve 26. maddelerinin kanun metninden çıkarılmasını istiyoruz. Yöneticileri artık hekimleri cezalandırmak için değil hekimlerin sorununu çözmek için kanun teklif etmeye ve bu sorunların çözümü için düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz.”

‘MARJİNAL DEĞİL, MİLLİ GÜÇLERİZ’

Hekim-Sen Genel Başkan Adil Kurban da şunları söyledi:

“Biz marjinal güçler değil, milli güçleriz. Sesimizi duyurmak için buradayız. Bundan 2-3 yıl önce yaptığımız açıklamalara bakarsanız aynı şeyleri söylediğimizi görürsünüz. Biz artık bir şeyler değişsin diye uğraşıyoruz. Toplumun yaş ortalaması 80'e çıkarken, hekimlerimizin yaş ortalaması 60 oldu. Hekimler hastalanınca muayeneye gidemiyor. Böyle sistem olur mu? Bu kanun geçerse komplikasyona bağlı doğum yapan anne ölümleri artacak. Geçen yıl 3 bin 389 dava açtık. Çok büyük bölümü idari dava. Eylem yapan doktorun ek ödemesini, maaşını kesmişler, dava açmışız. Bu davalar da 3 günde bitmiyor, birkaç yıl sürüyor. Ya bizimle görüşsünler ya da biz eylem yapmaya devam edeceğiz.”

‘TEKLİF, GENEL HUKUK İLKELERİNE AYKIRI’

Ortak eylemde Hekim Birliği Sendikası adına konuşan genel merkez yöneticisi Dr. Münasip Budak da, oturma eyleminin önemli bir mesajı iletmek için yapılmış özel bir seçim olduğunu ifade etti. Budak, “Hekimler için ceza niteliğine dönüşen hükümleri kabul etmiyoruz. Mecliste anayasaya, uluslararası sözleşmelere aykırı bu hükümlerin kabulüne karşı çıkıyoruz.” dedi.

Budak, kanun teklifinin hukuk ilkelerine aykırı olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kaydetti:

“Anayasa Mahkemesi kararını işlevsiz hale getirecek şekilde, ek ödemenin yönetmeliğe bırakılması ve disiplin cezası verilmesi durumunda ek ödemenin kesilmesi, Afiliye hastanelerde görev yapan öğretim elemanlarının sözleşmelerinin süresi, disiplin cezalan ve ek ödemelerinin kesilmesi, 4924 sayılı Kanun statüsünde çalışan hekimlerin geçici görevlendirilmesi, disiplin cezaları, sözleşmenin feshi ve kadro dağılımının 5258 sayılı Kanun statüsünde çalışan Aile Hekimlerinin disiplin cezaları ile 6 ay ve üzerinde ödeme kesintisini gerektirir disiplin cezası halinde sözleşmenin feshi ve uygun kadro bulunmaması halinde başka bir ile naklen atanma, Hastane Koordinasyon Kurulu ile disiplin amirliği kurulunun oluşturulması, gibi Anayasa ile genel hukuk ve disiplin ilkelerine aykırı hükümler dikkat çekmektedir.”

Sonraki Haber