‘Meslekten men’ gitti soru kaldı: Bu teklifin sahibi kim?

Hekimleri ayağa kaldıran yasa teklifi maddesi, Komisyon’da geri çekildi. Hekim örgütleri ‘Yanlıştan dönüldüğü için memnunuz ama usule itirazımız var. Bu teklifleri kim hazırlıyor? Meslek kuruluşlarına neden sorulmuyor?’ tepkisini gösterdi.

Sağlık alanında düzenlemeler içeren ve ‘Sağlıkta Torba Yasa’ olarak bilinen tekliften, hekimlerin tepkisini çeken ‘meslekten men’ düzenlemesi, dünkü Komisyon toplantısında geri çekildi.

‘İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklifin 3, 6, 27, 36 numaralı maddeleri, Anayasa’ya aykırılık görüşmelerinden sonra Komisyonca geri çekildi.

Teklifin 36. maddesinde “Meslek icrasından geçici olarak men: Meslek icrasının 15 günden 3 yıla kadar yasaklanmasıdır. Bu cezayı gerektiren fiil ve haller şunlardır” başlığı altında ‘Meslek icrası esnasında ölüme veya engelliliğe neden olmaksızın sağlığın kısa süreli ve geçici olarak bozulmasına yol açmak’ ile ‘Personele, hastalara ve hasta yakınlarına fiili saldırıda bulunmak’ hükümleri getiriliyordu.

Maddedeki “sağlığın kısa süreli ve geçici olarak bozulmasına yol açmak” ibaresinin kusurdan bağımsız bir yaptırım getirdiğine, ilaç yan etkilerinden dahi hekimlerin sorumlu tutulması anlamına geleceğine dikkat çeken hekim örgütleri, teklif geri çekilmezse eyleme geçecekleri uyarısında bulunmuşlardı. On binlerce hekim de sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Yıllardır, önce salgında, ardından deprem felaketinde canlarını ortaya koyarak fedakârca öne atılan hekimler günlerce şaşkınlıklarını, hayal kırıklıklarını, isyanlarını ifade ettiler. Disiplin cezası olarak meslekten men cezası gerektiren eylemler arasına ‘personele, hastalara ve hasta yakınlarına fiili saldırıda bulunmak’ ifadesinin eklenmesi de şiddetin yüzde 99 mağduru konumundaki hekimler arasında isyanın en büyük nedenlerinden biriydi.

Sonunda, Anayasa’ya aykırılığı da açıkça ortada olan hükümler tekliften çıkarıldı. Hekimler yanlıştan dönüldüğü için memnun. Ancak böyle bir teklifin nasıl olup da Komisyon’a kadar geldiği tartışılmaya devam ediliyor. Söz konusu maddelerin, seçim öncesinde Hükümeti zor duruma düşürmek amacıyla teklife bir biçimde sokulduğu iddiası, pek çok çevrede dile getiriliyor. Hekim örgütleri ise usulde düzeltme ihtiyacına dikkat çekiyorlar.

Ahmet Erçek

‘DEVLET CİDDİYETİNE YAKIŞMADI’

Tabib Sen Genel Başkanı Ahmet Erçek, “Yanlıştan dönüldüğü için memnunuz.” dedi ve “Şimdi bu, devlet ciddiyetine yakıştı mı?” diye sordu.

Devletin bu yanlışlara düşmemek için Hükümetin, hekim örgütleriyle danışma halinde adımlar atması gerektiğini söyleyen Erçek, teklif maddesinin geri çekilmesinin ardından Aydınlık’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Geri çekileceğini biliyordum ama hoş olmadı. Hekimler, teklif ortaya çıktıktan sonra haberdar oldular. Gerekçesini anlayamadık. Netice doğru ama yol yanlış. Meslek kuruluşuna terörist dedin, konuşmuyorsun, anladık, bizimle, sendikalarla, derneklerle niye konuşmuyorsun? Tepki görünce geri çektiler. Yarın yine aynı şey yapılır. Usule itirazımız var. Bugün yanlıştan dönüldü ama mesele bu yanlışı tekrar etmemek için düzgün bir sistem kurmak. Maksimum paydaşla iletişim halinde olmaları lazım. Bir hafta önceden sendikalara, derneklere sorulsaydı, bu duruma düşmezlerdi. Teklif o haliyle Meclis’e kadar geldi, devlet aklı nerede kaldı?

“Bu yanlışın nasıl yapıldığına dair kuşkularımız da var. Teklifi kimin hazırladığı belli değil. Kanun teklifi, ihtiyaca binaen hazırlanır. Hangi ihtiyaç, kim önerdi? Seçime iki ay kala kötü niyetle mi hazırlandı?”

Adil Kurban

‘AÇIK AÇIK NASIL HAKLAR GASP EDİLİYOR!’

Hekim-Sen Başkanı Adil Kurban da teklifin hazırlanmasına ilişkin benzer şüphelerini dile getirdi. Komisyon toplantısından bir gün önce Aydınlık’a yaptığı açıklamada Kurban, teklifteki bazı düzenlemelerin geri çekilmesini beklediğini söyledi. Teklif maddesine ilişkin “Hatanız yok, ilaç komplikasyonu, ama siz meslekten men ediliyorsunuz. Hekimlik bu kadar ucuz bir şey mi, meslekten men edilsin? Mesela kemoterapi ilaçları, tamamı kapsama giriyor” değerlendirmesinde bulunan Kurban, şöyle sürdürdü:

“Bunu doktorlar mı hazırlamış, bürokratlar mı hazırlamış, nasıl hazırlamış? Ağzım açık bakıyorum. Kim bunu tezgahlıyor, kim hazırlıyor, maksadı nedir? Hekimler hakikaten saldırı altındalar, nedenini anlayamıyorum. Bu kadar agresif bir politikaya rastlamadım. Açık açık nasıl bu şekilde hekimlerin hakları gasp ediliyor!

“Bazı düzenlemeleri tekliften çıkarmayı düşünüyorlar. Ama bu yanlışların olmaması gerekiyor. Eğer çok büyük bir devlet, çok büyük bir millet, dünyaya örnek ülke istiyorsak her şeyimiz dosdoğru olmalı. Hatalarla, eksiklerle, yanlışlarla bu yol gidilmez. Biz eğer insanlara medeniyeti öğreteceksek, o zaman bunun doruğunu bizim, kendimiz yapmamız gerekiyor, kendi milletimize, ülkemizde. Bu bağlamda hakikaten maalesef bir problem yaşıyoruz şu sırada. “İnşallah bunu yarın düzelteceğiz. Olmazsa da durumu milletimizle paylaşacağız. Akabinde gereken neyse, sendikal olarak yapacağız.”

MADDE ÇEKİLDİ AMA AÇIKLAMA YAPILMADI

Arife Polat Düzgün

Teklifte imzası bulunan Arife Polat Düzgün, Komisyon’da, tekliften çıkarılan maddelerin Anayasa’ya aykırı olmadığını savundu, her bir maddenin üzerinde çalışıldığını söyledi ama maddeleri neden geri çektiklerini açıklamadı.

AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ başkanlığında toplanan Komisyon’da bir konuşma yapan AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, “3, 6, 27. ve 36. maddeleri kanun teklifimizden çıkarıyoruz. Teklif, her bir maddesi üzerinde çalışılarak verildi. Anayasa'ya aykırı olmamasına rağmen biz dört maddeyi çıkardık.” dedi. Teklifte de imzası bulunan Düzgün, teklifin diğer maddeleri üzerinde uzun uzun konuştu, tartışma konusu 36. Maddeye ilişkin tek cümle kurmadı. Düzgün, ‘Anayasa'ya aykırı değil’ dediği dört maddeyi neden çıkardıklarını da açıklamadı.

Toplantının başında usule ilişkin söz alan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, teklifin bazı maddelerinin, Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Özellikle meslekten men yaptırımını öngören 36. maddenin, suçların yasallığı ilkesine aykırılık taşıdığını ve yaptırımı uygulayacak kurum açısından da ciddi sorunlar yarattığını söyleyen Kaboğlu, "Ayrıca bir yetki kargaşası bulunmaktadır. Böyle bir yetki, yargı dışında bir birime verilecekse bu konuda uzman olan Türk Tabipleri Birliğine verilmelidir." dedi.

Sonraki Haber