Hekimlerden milletvekillerine çağrı: Seçim öncesi yüzbinlerce hekimi mağdur etmeyin

Perşembe günü TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen sağlık çalışanlarına ilişkin düzenlemenin 15, 24 ve 25. maddeleri tartışma konusu oldu. Sözleşmeli ve aile hekimlerine cezai yaptırımlar getiren düzenlemenin mağduriyet yaratacağı, Anayasa'ya aykırı olduğu bildirildi.

Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Aile, Sağlık ve Eğitim Komisyonunda kabul edildi. Genel Kurul gündeminde görüşülecek teklife ilişkin itirazları hem hükümet hem de muhalefet partilerine ilettiklerini söyleyen Hekim Birliği Genel Başkanı Yakup Gökhan Doğramacı, teklif için “fesih teklifi” tanımlaması yaptı.

Doğramacı, hekimlerin disiplin cezası alınması halinde ek ödemenin kesilmesi konusunda Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümlerin, kararın aksi yönünde daha da ağırlaştırılarak kanunlaştırılmak istendiğini söyledi. Teklifin Anayasaya aykırı olduğunu anlatan Doğramacı, “Anayasa Mahkemesi bir kararı vardı. Anayasa Mahkemesi kararı disiplinle ilgili hükümlerdi, ek ödemek kesilemeyeceğine dair. Bu iptal edilen hükmü, kanun teklifi olarak önümüze sürdüler. Yani bu açıkça Anayasaya aykırı. Zaten tescil edilmiş bir hükmün, düzenlemenin tekrar biz yeni bir kanun adı altında getirilmesini gerçekten kabul etmiyoruz.” dedi.

ANAYASA'YA AYKIRI

Ayrıca, teklifle disiplin cezası alınmasında, aile hekimlerinde ve 4924'lü hekimlerde sözleşmenin feshedilmesine dair ağırlaştırıcı hükümler getirilmesinin de öngörüldüğünü bildiren Doğramacı, şu çağrıyı yaptı:

“Sağlık Bakanlığında çalışan 200 bin hekimi ilgilendiriyor bu disiplin hükümleri. Seçim öncesi yüzbinlerce hekimi mağdur etmeyelim. Halkımızın sağlığıyla uğraşan yüzbinlerce hekimi mağdur etmeyelim. Anti demokratik de buluyoruz bu teklifi. Sendikal hakların kullanılmasını engelliyor. Bunu dipnot olarak anlıyoruz. Metinde yazmıyor. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu adalet ve demokrasi kapsamında bu antidemokratik yasa teklifini temel hakları kısıtlayıcı. Bu yasa teklifi aynı zamanda Anayasa ile genel hukuk ve disiplin ilkelerine de aykırı.”

Sonraki Haber