Hekimlerden milletvekillerine çağrı! Sözleşmeli hekimler ve aile hekimlerine cezai yaptırım Meclis gündemine

Hekimlere cezai yaptırımlar getiren yasa teklifi Meclis gündemine geliyor. Hekimsen Sendikası eylem kararı aldığını duyurdu. Hekim Birliği Genel Başkanı Doğramacı, 16’sına kadar teklifi engelleme çabalarını sürdüreceklerini, ardından eyleme geçeceklerini bildirdi.

TBMM Genel Kurul gündemine gelen sağlık çalışanlarına ilişkin düzenleme, sağlık çalışanları arasında büyük tepki yarattı. Hekimlere cezai yaptırımlar getiren düzenlemelerin mağduriyet yaratacağı, Anayasaya aykırı olduğu bildirildi. Hekim örgütleri, art arda yaptıkları açıklamalarla teklifin geri çekilmesini istediler. Hekim Birliği Genel Başkanı Yakup Gökhan Doğramacı, milletvekillerine “Seçim öncesi yüzbinlerce hekimi mağdur etmeyelim” çağrısı yaptı. Hekimsen Sendikası ise “14 - 15 - 16 Şubat 2024 tarihlerinde, Beyaz Reform adı altında yapılan düzenlemelerin yetersizliği ve diğer tüm sebepler ile eylem kararı” aldığını duyurdu.

Ceza yasa teklifini önlemek için büyük çaba içinde olduklarını anlatan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, “Teklifin kabul edilmesi halinde 16 Şubat ve sonrasında, eylemsellik ve iş bırakma dışında başka çare kalmadığını da bildiriyoruz” dedi. Cumhuriyetçi Hekimler Grubu (CH) İkinci Başkanı Hikmet Çevik, “İş bırakma kararını destekliyoruz. Bu teklif, disiplin hükümleri kabul edilemez” dedi.

Hikmet Çevik

Çevik, sağlık çalışanlarının ücretlerine müdahaleyi planlayan Hükümetin iptal olacağını bilerek, zaman kazanmak için, teammüden bu hükümleri düzenlediğini vurguladı. İstanbul Tabip Odası seçimleri adayı Değişim Grubu da teklifin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Grubun yaptığı açıklamada şu satırlara yer verildi:

“Hekimler üzerinde baskı oluşturmak için tasarlanan, Anayasa Mahkemesi ve diğer mahkemelerce defalarca iptal edilen disiplin yönetmeliği hükümlerini içeren torba yasa tasarısını, hükümete derhal geri çekme çağrısında bulunuyoruz. Bu tasarı, çalışma barışını bozan ve hukuksuzluğu mahkemelerce tescilli olan bir adımdır. Sesimizin duyulmaması halinde, tüm hekim örgütleri ve meslektaşlarımızla birlikte meşru direnme hakkımızı kullanarak ‘ceza’ yasalarını engellemek için harekete geçeceğimizi vurguluyoruz.”

ANAYASAYA AYKIRI

Yakup Gökhan Doğramacı

Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Aile, Sağlık ve Eğitim Komisyonunda kabul edildi. Aydınlık’a konuşan Hekim Birliği Genel Başkanı Yakup Gökhan Doğramacı, TBMM Komisyonu Başkanlığına, iktidar ve muhalefet kanadı üyelerine ulaşarak, yazılı ve sözel olarak komisyona katılma talebini ilettiklerini ancak karşılık bulmadıklarını söyledi. Değerlendirme Raporumuzu tüm komisyon üyelerine ulaştırdıklarını, değerlendirilmesini ve kayıt altına alınmasını talep ettiklerini belirten Doğramacı “Bunlara rağmen yasa teklifi, iki gün gibi kısa bir sürede jet hızıyla Komisyondan geçti” dedi.

Milletvekilleriyle ve üst düzey yetkililerle görüşme çabasını sürdürdüklerini anlatan Doğramacı yasa teklifinin iptal edilmesini, en azından Anayasaya aykırı ceza ve fesih hükümlerinin yeniden ve ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmek üzere ertelenmesini istedi. Ülkemizdeki tüm hekimleri etkileyen, meslek onurunu ihlal eden, hekimlere ceza niteliğindeki yasa teklifi için “fesih teklifi” tanımlaması yapan Doğramacı, hekimlerin disiplin cezası alınması halinde ek ödemenin kesilmesi konusunda Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümlerin, kararın aksi yönünde daha da ağırlaştırılarak kanunlaştırılmak istendiğini söyledi. Teklifin Anayasaya aykırı olduğunu anlatan Doğramacı, “Anayasa Mahkemesi’nin disiplinle ilgili, ek ödeneğin kesilemeyeceğine dair kararı var. Bu iptal edilen hükmü, kanun teklifi olarak önümüze sürdüler. Açıkça Anayasa’ya aykırı. Zaten tescil edilmiş bir hükmün, düzenlemenin, tekrar bizim önümüze yeni bir kanun adı altında getirilmesini kabul etmiyoruz.” dedi.

200 BİN HEKİMİ İLGİLENDİRİYOR

Ayrıca, teklifle disiplin cezası alınmasında, aile hekimlerinde ve 4924'lü hekimlerde sözleşmenin feshedilmesine dair ağırlaştırıcı hükümler getirilmesinin de öngörüldüğünü bildiren Doğramacı, şu vurguyu yaptı:

“Sağlık Bakanlığında çalışan 200 bin hekimi ilgilendiriyor bu disiplin hükümleri. Seçim öncesi yüzbinlerce hekimi mağdur etmeyelim. Halkımızın sağlığıyla uğraşan yüzbinlerce hekimi mağdur etmeyelim. Anti demokratik. Sendikal hakların kullanılmasını engelliyor. Bunu dipnot olarak anlıyoruz. Metinde yazmıyor. Temel hakları kısıtlayıcı. Bu yasa teklifi aynı zamanda Anayasa ile genel hukuk ve disiplin ilkelerine de aykırı.”

İŞTE MADDE MADDE ‘FESİH TEKLİFİ’

Hekim Birliği Sendikası, yasa maddelerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

15. madde: tüm hekimlerle ilgili; disiplin cezalarında ek ödeme kesintisi yapılamayacağını vurgulayan Anayasa Mahkemesi kararına ve ayrıca bir fiile birden fazla ceza verilmez şeklindeki Anayasa ve evrensel hukuk ilkelerine de aykırıdır.

18. madde: afiliye hastanelerde görev yapan öğretim elemanlarıyla ilgili; sözleşme süresi 3 yıldan 2 yıla indirilmiş ve 3 kez yazılı olarak ikaz halinde sözleşmenin feshedileceği düzenlemiştir.

23. madde: 4924 sayılı Kanun statüsünde çalışan sözleşmeli hekimlere; Kanunun amacına aykırı olarak, örneğin Silahlı Kuvvetler’de geçici görevlendirmelerin yolunu açmaktadır.

24. madde: 4924 sayılı Kanun statüsünde çalışan sözleşmeli hekimlerin sözleşmelerinin feshine ilişkin; fesih halinde, ilde boş kadro yoksa Bakanlık uygun gördüğü bir ile atama yapabilecektir. Buna göre 6 ay ve üzerinde ek ödemesi kesilen hekimin sözleşmesi feshedilecektir. Bu fesih usulü hakkaniyet ve ölçülülük ilkelerine açıkça aykırıdır ve telafisi olmayan zararlara sebep olacaktır.

25. madde: 5258 sayılı Kanun statüsünde çalışan aile hekimlerine ilişkin; disiplin cezası halinde destek ödemesi kesilecek, 6 ay ve üzerinde ek ödemesi kesilen hekimin sözleşmesi feshedilecektir. Fesih halinde, ilde boş kadro yoksa Bakanlık uygun gördüğü bir ile atama yapabilecektir. Bu fesih usulü hakkaniyet ve ölçülülük ilkelerine açıkça aykırıdır ve telafisi olmayan zararlara sebep olacaktır.

SAĞLIKTA İLK BASAMAĞI GERİYE GÖTÜRMEYİN

Teklifle aile hekimlerinin iş güvencesinin ellerinden alınmaya çalışıldığını belirten AHEF Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, büyük teşviklerle başlayan aile hekimliği uygulamasında her geçen gün geriye gidildiğini söyledi.

MAHKEME KARARLARI KARŞISINDA YAN YOLLARA SAPTILAR

2005 yılında pilot uygulama ile başlayan Aile Hekimliği uygulamasının aşılama oranlarının arttığını, anne ve bebek ölüm hızlarının azaldığını belirten Erdoğan, “Maalesef mevzuat, bazı iş bilmez bürokratlar ego tatmini yapmaya çalıştığı, bunu yaparken mahkeme kararlarıyla tökezlediği ve tökezledikçe de yan yollarla kaçamak çözümler denediği ‘yamalı bir bohça’ halini almıştır” ifadesini kullandı. Dr. Gökhan Erdoğan durumu şöyle özetledi: “Her geçen güne, sonu hep mahkemelerde biten hatalı bir mevzuat maddesinin iptal kararıyla uyanmaktayız. 21/6/2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin 2022/81 no.lu kararıyla birçok defa hem basında hem meydanlarda dile getirdiğimiz ‘Ceza Yönetmeliği’ tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı. Ancak bu hukuksuz mevzuatın mimarları mahkeme kararlarından ders almak yerine daha kötülerini yönetmeliklere eklemekten vazgeçip daha acımasız maddeleri, iptali zorlaştırmak için ‘Aile Hekimliği Kanunu’na eklemeye çalışmaktalar.”

Dr. Erdoğan, Madde 25’in; ‘Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına bir sözleşme döneminde toplam altı ay ve üzerinde ödeme kesintisini gerektirir disiplin cezası verilmesi halinde mevcut sözleşmeleri feshedilir’ ibaresine dikkat çekti. Bunun “Daha açık anlatmak gerekirse bir aile hekimi veya aile sağlığı çalışanının işe geç kaldığı her gün için önce maaşını keserim, bununla yetinemem eğer 2 yıl içerisinde 6 kez işe geç kalırsa sözleşmesini feshederim” demek olduğunu belirten Erdoğan, ceza hukukunda “aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz” ilkesini anımsattı.

Sonraki Haber